محيط زيست هم موافق انتقال آب شد
كلانتري: انتقال آب درياي خزر بلامانع است
مخالفان طرح با امام جمعه گرگان ديدار كردند
گروه اجتماعي
كمتر از يك ماه از سخنراني حسن روحاني، رييسجمهوري در حمايت از اجراي طرح انتقال آب درياي خزر به سمنان عيسي كلانتري، رييس سازمان حفاظت محيط زيست هم به صراحت از اجراي اين طرح دفاع كرد: «حكومت موظف است نياز آب شرب و صنعت را از هر طريق كه امكان دارد براي مردم سرزمين تامين كند. بنابراين انتقال آب از سواحل هم يكي از همين راههاي تامين آب است.»
كلانتري كه در سالهاي اخير به يكي از منتقدان طرحهاي سدسازي در كشور بدل شده بود حالا در مقام رييس سازمان حفاظت محيط زيست به طرحي چراغ سبز نشان ميدهد كه از نظر كارشناسان اجراي آن تبعات مخرب محيط زيستي و اجتماعي در پي خواهد داشت. كلانتري به ايلنا، گفت: «حكومت جمهوري اسلامي و آقاي رييسجمهور به عنوان متولي دولت موظف است نياز آب شرب و صنعت كشور را به هر وسيله ممكن تامين كنند. البته راههاي ديگري هم وجود دارد؛ اما در صورتي كه در منطقه آب داشته باشيم، اگر آبي وجود داشته باشد، اولويت با همان است، اما در حال حاضر آبي وجود ندارد. برخي از استانها مانند يزد و سمنان آبي ندارند؛ حتي براي كشاورزي و آبهاي كشاورزيشان هم خشك شده است. مخالفان انتقال آب ميخواهند به ۵۰۰ الي ۶۰۰ هزار نفر از جمعيت اين مناطق آبي داده نشود و اين جمعيت به تهران مهاجرت كنند. در حال حاضر نيز طرحهايي براي انتقال بيش از ۲ هزار كيلومتر آب از درياي عمان به خراسان رضوي و مشهد در دست بررسي است. انتقال و شيرين كردن آب از اين طريق مترمكعبي ۷۰ هزار تومان تمام ميشود و هيچكس هم مخالفتي با اين موضوع ندارد.» رييس سازمان حفاظت محيط زيست البته تاكيد كرده كه موافقت او با انتقال آب فقط در حوزه صنعت و شرب است و نه كشاورزي: «در هيچ جاي كشور با انتقال آب چه بين حوضهاي و چه از سواحل براي بخش كشاورزي موافق نيستم و بايد ۴۰ ميليارد مترمكعب از مصرف آب كشور در بخش كشاورزي را كم كنيم تا بتوانيم بالانس آبي ايجاد كرده و محيطزيست و حيات جانوري و گياهي را احيا كنيم.» او در پاسخ به منتقدان طرح انتقال آب درياي خزر هم گفت: «به افرادي كه مدعي هستند آب درياي مازندران به دليل انتقال آب كم ميشود، بايد بگويم كه ۱۰۰ ميليون مترمكعب در مقابل ۸۰ هزار ميليارد مترمكعب در حد صفر است. اجازه نميدهيم آب برگشتي كه بيش از سه برابر آب دريا شور است به ساحل وارد شود، از همينرو به وزارت نيرو پيشنهاد داديم كه اين آب را در آن طرف البرز شيرين كنند. اگر قرار است آبي از درياي خزر منتقل شود بايد از مسير خط لوله گاز بيايد كه جنگلهاي آن به عرض ۶۰ متر در گذشته بريده شده است تا جنگلي براي انتقال آب ديگر بريده نشود.»
در شرايطي كه رييس سازمان حفاظت محيط زيست قويا از طرح انتقال آب درياي خزر به سمنان دفاع ميكند، منتقدان اين طرح هم فعالتر از گذشته در حال رايزني با مقامهاي مسوول هستند. در همين رابطه خديجه گلينمقدم، فعال محيط زيست كه كمپين مخالفان طرح را مديريت ميكند با آيتالله نورمفيدي، نماينده ولي فقيه و امام جمعه گرگان ديدار و گفتوگو كرد. بنا به گزارش «اعتماد»، آيتالله نورمفيدي در اين ديدار گفت: «درباره طرح انتقال آب خزر نظر كارشناسان را قبول دارم.» گلينمقدم هم در نامهاي خطاب به امام جمعه گرگان از «پشتيباني همهجانبه او در حفاظت از آب درياچه كاسپين» تشكر كرده است.
گلينمقدم پيش از اين در اظهارنظرهاي متعدد دلايل مخالفان انتقال آب درياي خزر به سمنان را تشريح كرده است: «اگر آب خزر به سمنان انتقال يابد، اين درياچه تبديل به شورهزاري ميشود و جان هزاران موجود زنده نيز به خطر خواهد افتاد.» او اواسط آذرماه امسال در مورد طرح انتقال آب درياي خزر و تاريخچه مطرح شدن آن به ايسنا گفته است: «نخستينبار در زمان پتركبير در روسيه اين طرح عنوان شد كه به دنبال آن مسير كشتيراني از درياي خزر به درياي جنوب فراهم شود تا روسيه به آبهاي گرم دسترسي پيدا كند. در ادوار رياستجمهوريهاي مختلف در ايران اين طرح مورد بررسي قرار گرفت. در دولت احمدينژاد طرح انتقال آب از درياي خزر به سمنان قوت گرفت اما تا وزارت نيرو آب شيرينكنهاي خود را تهيه و مقدمات كار را فراهم كند اين دولت تغيير كرد و دولت دهم روي كار آمد. با توجه به اينكه اين طرح در دولت احمدينژاد پيوست شده بود، پيمانكار طرح انتقال آب خزر و وزارت نيرو اقدامات اجرايي ديگري را انجام ميدادند كه فعالان زيست محيطي به طور تصادفي در جريان اين امر قرار گرفتند.»
او با بيان اينكه در همين راستا توسط پيگيري نمايندهها مقرر شد در برنامه ششم توسعه طرح انتقال آب بين حوضهاي ممنوع شود، گفت: «در متن اين طرح و در بخشي از انتقال آب خزر بلامانع اعلام شده بود كه خوشبختانه در جلسه تلفيق اين امر رد شده و انتقال آب در برنامه ششم توسعه حذف شد. پس از رد شدن طرح انتقال آب در برنامه ششم توسعه نمايندههاي سمنان به همراه پيمانكاران به دليل سودآوري فراوان اين پروژه بر اجراي طرح انتقال آب خزر به سمنان پافشاري كردند.»
اين استاد دانشگاه در بررسي فاجعه زيستمحيطي خزر پس از انتقال آب گفت: در شمال درياي خزر با 5 متر خشكي دريا مواجه هستيم، همچنين بخش اعظمي از تامين آب درياي خزر از طريق رودخانه ولگا كه تحت مالكيت روسيه است صورت ميگيرد و روسيه ميتواند هر لحظه آب رودخانه را ببندد. به گفته او اگر اين انتقال آب درياي خزر هم به سمنان صورت بگيرد، فاجعه زيستمحيطي اتفاق خواهد افتاد: «۱۷ ميليون انسان و ميليونها جاندار و گياه رو به نابودي ميروند. بادهاي قطبي كه موجب بارشهاي مطلوب در سطح استان و كشور ميشوند پس از انتقال آب، نمك را به تمامي ايران پراكنده خواهند كرد.» گلينمقدم خطاب به نمايندههاي سمنان هم گفته است: «نمايندههاي سمنان به جاي اينكه به منافع شخصي و رايآوري فكر كنند بايد به فكر منافع باشند؛ قطعا مردم سمنان اگر بدانند كه انتقال آب درياي خزر به سمنان چقدر براي ايران خطرناك است، مطمئنا ديگر اصراري براي اجراي طرح ندارند.»
در حال حاضر نيز طرحهايي براي انتقال بيش از ۲ هزار كيلومتر آب از درياي عمان به خراسان رضوي و مشهد در دست بررسي است. انتقال و شيرين كردن آب از اين طريق مترمكعبي ۷۰ هزار تومان تمام ميشود و هيچكس هم مخالفتي با اين موضوع ندارد.