المانيتور ادعا كرد
رقابت ايران و روسيه
براي افزايش نفوذ در سوريه
مترجم: هديه عابدي| پايگاه خبري- تحليلي المانيتور در گزارشي ادعا كرده است شركتهاي امنيتي خصوصي مستقر در سوريه كه با نيروهاي نظامي روسيه و ايران در ارتباطند، فعالانه مشغول جذب جوانان با حقوقهاي بالا هستند. در اين گزارش ادعا ميشود روسيه و ايران از هر فرصتي براي افزايش نفوذ خود در سوريه استفاده ميكنند و در همين راستا اخيرا از شركتهاي امنيتي خصوصي خواستهاند دفاتري را در سرتاسر سوريه افتتاح كنند. طبق ادعاي المانيتور، در شرايط وخيم اقتصادي سوريه و كمبود فرصت شغلي در مناطق تحت كنترل حكومت، اين شركتها به مردان جوان حقوقهاي بسيار بالا پيشنهاد ميدهند تا برايشان كار كنند. دولت سوريه با آغاز جنگ داخلي در سال 2011 صدور مجوز تاسيس شركتهاي امنيتي خصوصي را متوقف كرد، اما از سال 2013 مجددا صدور اين مجوزها را از سر گرفت. بيش از 70 شركت امنيتي خصوصي در سوريه به ثبت رسيده است. المانيتور ادعا ميكند اين شركتها از افراد و حاميان ثروتمند حكومت سوريه محافظت ميكنند، به تاسيسات و كارخانهها خدمات حفاظتي ارائه ميكنند و كاروانهاي خودرو و جابهجايي سنگين پول را همراهي ميكنند.
در گزارش المانيتور ادعا شده كه از سال 2013 اين شركتها دامنه فعاليتشان را گسترش داده و با گروههاي روس و ايراني رابطه برقرار كردهاند. اين شركتها رهبران نظامي عاليرتبه را همراهي كرده و به درخواست روسها از ساختمانهاي حساس مثل تاسيسات نفتي قميشلي، حسكه و ديرالزور محافظت ميكنند. همچنين به ادعاي اين گزارش، شركتهاي امنيتي خصوصي از كاروان زائران ايراني در سوريه محافظت كرده و حتي در كنار نيروهاي ايراني و روسي ميجنگند.
يكي از مهمترين آنها كه براي نيروهاي روسي كار ميكند شركت المهام است. المهام متعلق به شركت القاطرجي است كه نفت را از مناطق تحت كنترل نيروهاي دموكراتيك سوريه (كردهاي شمال اين كشور) وارد ميكند. شركت مهم ديگر، شركت خدمات امنيتي و محافظتي سند است كه با نيروهاي روسي ارتباط دارد و از تاسيسات نفتي تحت كنترل روسيه مثل ميادين نفتي التيم و الوارد و الشولا در ديرالزور محافظت ميكند. شركت «الصياد» نيز در تعقيب شبكههاي باقيمانده داعش در بيابانهاي سوريه با نيروهاي روسي همكاري ميكند. اعضاي گروه روسي واگنر كه در فرودگاه نظامي ديرالزور مستقر هستند، بر آموزشهاي نظامي شركتهاي امنيتي خصوصي وابسته به روسيه نظارت دارند. يكي از كارمندان شركت سند در گفتوگو با المانيتور ميگويد: دفاتر شركتهاي امنيتي خصوصي در حمص پيشنهاد كردند در محافظت از تاسيسات نفتي حسكه و قميشلي با نيروهاي روسي همكاري كرده و ماهانه 300 دلار دريافت كنيم. اعضايي كه جذب ميشوند در همان ابتدا حقوق شش ماه خود را پيشاپيش دريافت ميكنند و هر دو ماه يك بار 10 روز مرخصي دارند. با تمديد قرارداد، اين حقوق به 400 دلار در ماه افزايش ميِيابد. گزينه ديگر اين است كه فرد جذب شده در ديرالزور يا ادلب كار كند و در ازاي آن ماهانه 200 دلار دريافت كند. در اين حالت هر ماه 10 روز مرخصي ميگيرد. به گفته او كمبود شغل و وخامت اوضاع معيشتي مردم در مناطق تحت كنترل نيروهاي حكومت باعث شده بسياري از جوانان با نيروهاي روس كه حقوق ماهانه ميدهند، همكاري كنند. يكي ديگر از مزايا اين است كه روسها اجازه نميدهند جوانان جذب شده به اجبار به سربازي بروند و در نهادهاي امنيتي حكومت خدمت كنند. با اين حال جوانان نسبت به خدمت در ارتش و اطلاعات حكومت، فرصتهاي بيشتري به دست ميآورند.
شركت ديگري كه در سوريه فعال است، شركت القلعه است كه به ادعاي المانيتور با نيروهاي ايراني مستقر در شهر البوكمال در استان ديرالزور همكاري ميكند. نيروهاي اين شركت از زائران ايراني و عراقي كه به سوريه وارد ميشوند، حفاظت ميكنند. المانيتور ادعا ميكند افسران سابق ارتش و اطلاعات سوريه تحت نظارت سپاه پاسداران انقلاب اسلامي اين شركت را اداره ميكنند. شركت الفجر از كاروانهاي نفتي كه بين عراق و پالايشگاههاي نفت حمص و بانياس در سوريه رفت و آمد دارند در برابر حملات گروه تروريستي داعش در بيابانهاي سوريه محافظت ميكنند.
حسن النايفي، نويسنده و تحليلگر سياسي در گفتوگو با المانيتور ادعا ميكند: «تضاد منافع بين روسيه و ايران ديگر مثل گذشته مخفي نيست. چندپاره شدن خاك سوريه باعث شده هر يك از بازيگران بينالمللي براي محافظت از منافع خود به دنبال ابزارهاي لازم باشند. ايرانيها پيش از روسها توانستند با توسل به گرايشهاي مذهبي و پرداخت حقوقهاي خوب تعداد زيادي از جوانان سوري را جذب كنند. بنابراين اكنون ايران نه تنها در البوكمال، بلكه در جنوب سوريه و الميادين (شرق سوريه) نيز نيروي محلي دارد. گردان ابوالفضل العباس و گردان فاطميون از جمله اين نيروهاست.» به گفته او روسها نيز مثل ايرانيها در ديرالزور و مناطق تحت كنترل حكومت در شرق سوريه همين كار را كردهاند. آنها نيز با پرداخت پول و اعمال قدرت، جوانان را جذب خود كردهاند. روسيه و ايران به دنبال تشكيل نيروهاي محلي هستند كه بتوانند سياستها و برنامههايشان را در منطقه اجرا كنند.