معصومه معظمي
برخي موضوعات از جمله ميزان حقوق و مزاياي دريافتي نمايندگان مجلس، براي جامعه از جذابيت خاصي برخوردار است؛ به همين دليل گاه شائبههايي در اين خصوص در فضاي عمومي و مجازي مطرح ميشود كه عدم شفافيت در اين باره به شايعات دامن ميزند. اما ادعاي مطرح شده اخير نسبت به نمايندگان مجلس آن هم از سوي مصطفي ميرسليم، نماينده پيشين مجلس و عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام و اتهام «رشوه گرفتن نمايندگان از وزراي در حال استيضاح»، موضوعي نيست كه بتوان به سادگي از آن گذشت. ادعاي فوق مسالهاي است كه اگر اثبات شود آبروي مجلس و اعتماد عمومي را لكهدار ميكند و اگر رد شود، بخشي از بدنه حاكميت را كه طي سالها به اين عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام كه گاه با اظهارات عجيب خود حواشي ايجاد ميكند تا در صدر اخبار قرار بگيرد را زير سوال ميبرد. شخصي كه علاوه بر نمايندگي مجلس، سابقه وزارت را نيز در كارنامه خود دارد. ميرسليم كه پيش از اين اظهاراتش در مناظره با جلال رشيدي كوچي، در اين باره كه «206 با لندكروز فرقي ندارد!» دستمايه شوخي كاربران فضاي مجازي شده بود، اينبار در اظهاراتي چالش برانگيز كليت مجلس را زير سوال برده است. او ادعا كرده است: «وزرايي كه براي استيضاح به مجلس ميآيند با كيفهاي پر از هديه ميآيند و موقع برگشت كيفهايشان خالي شده است!» او همچنين ادامه داده: «نمايندگان مجلس بسيار زياد از كارخانههايي كه مديرانشان دولتي بود خودرو دريافت كردند. حتي براي سفرها هم سر و دست ميشكنند.» اين عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام همچنين ادعا كرده است: «اين هدايا جنبه رشوه هم دارد زيرا اثرگذاري زيادي در تصميمگيريهاي سياسي دارد و آن تصميمات سياسي سرنوشت كشور را رقم ميزند.» پس از انتشار اين اظهارات، بسياري از نمايندگان مجلس نسبت به اين ادعا واكنش نشان دادند و برخي از نهادهاي نظارتي و امنيتي خواستار شفافسازي در اين باره شدند تا اگر مستنداتي در اين باره وجود دارد ارايه شود و اگر تهمتي بياساس است با تهمت زننده برخورد قضايي شود. حتي يكي از نمايندگان در گفتوگو با «اعتماد» گفت كه همراه با جمعي از نمايندگان از هيات رييسه و شخص رييس مجلس خواستهاند به موضوع ورود كنند و در صورت كذب بودن ادعا، از ميرسليم شكايت كرده و او را تحت پيگرد قضايي قرار دهند.
بيگدلي: ادعاي تطميع، توهين به شأن مجلس است
احمد بيگدلي، نماينده ماهنشان، در گفتوگو با «اعتماد» ادعاي ميرسليم را «تهمت بزرگي» توصيف كرد كه نميتوان به سادگي از كنار آن گذشت. او خواستار ارايه مستندات علني از سوي ميرسليم شد و تصريح كرد: «نميتوان با طرح چنين سخناني، صرفا در فضاي مجازي، مجلس را زير سوال برد.»
او ادامه داد: «از آقاي ميرسليم درخواست ميكنم اگر در اين باره از رييس مجلس تا ساير نمايندگان مستنداتي دارد، آن را علني ارايه كند. نميتوان با طرح چنين سخناني كه مجلس و نمايندگان را زير سوال ميبرد، صرفا در فضاي مجازي سخن گفت.»
بيگدلي در پاسخ به اين شائبه ميرسليم كه چرا برخي افراد براي ورود به مجلس ميلياردي هزينه ميكنند در حالي كه طي چهار سال تنها يك ميليارد حقوق ميگيرند، اظهار كرد: «بايد از ايشان پرسيد دليل حضور مردم در جبههها براي هشت سال، تقديم بيش از ۲۳۰ هزار شهيد و اين تعداد جانباز و آزاده چه بود؟ چرا همهچيز را با پول ميسنجيم؟ خيرين مدرسهساز يا كساني كه براي راهسازي هزينه ميكنند، هم انگيزه مالي ندارند. اين قياسها اشتباه است.»
نماينده ماهنشان تأكيد كرد: «وظيفه نظارتي مجلس ايجاب ميكند كه نمايندگان عملكرد وزرا را بررسي كرده و حتي طرح سوال يا استيضاح كنند. اگر در فرآيند پيگيري موضوع، نماينده قانع شد و امضاي خود را پس گرفت، نبايد او را متهم به دريافت رشوه كرد. اين ادعا بياساس و مخرب است.»
او همچنين اعلام كرد كه روز سهشنبه در اين باره به هيات رييسه مجلس تذكر خواهد داد و در صورت نرسيدن نوبت، موضوع را به صورت مكتوب به رييس مجلس ارايه ميكند.
بيگدلي همچنين در واكنش به سخنان ميرسليم درباره اينكه «وزرا با كيف پر از هديه وارد مجلس ميشوند و با كيف خالي بازميگردند» گفت: «لابد خود آقاي ميرسليم از چنين مراوداتي باخبر است. ما كه نه ديدهايم و نه شنيدهايم. شايد ايشان خود چنين كاري كرده يا در جريانات چنين كارهايي بودهاند.»
او خطاب به ميرسليم گفت: «اگر چنين مسائلي را ميدانيد شفافسازي كنيد و مثل موضوع «پژو ۲۰۶ و لندكروز» جامعه را با شايعات به چالش نكشيد و مستندات را به مراجع قضايي تحويل دهيد.»
بيگدلي تاكيد كرد: « اگر من رييس مجلس بودم، قطعا عليه چنين ادعايي اقدام قضايي ميكردم. اين ادعا عليه كليت مجلس است و نميتوان به سادگي از آن گذشت.»
پوردهقان: هيات رييسه بايد از ميرسليم توضيح بخواهد
مصطفي پوردهقان نماينده مردم اردكان در مجلس دوازدهم نيز در واكنش به ادعاي ميرسليم به «اعتماد» گفت: « وقتي اين مصاحبه و ادعا روي خروجي خبرگزاريها قرار گرفت من و تعدادي از همكاران در صحن مجلس اين خبر را خوانديم و تعجب كرديم. كساني از چنين موضوعاتي خبر دارند كه قطعا خودشان در آن دخيل هستند و ممكن است چنين پولهايي را گرفته باشند.»
او افزود: «ما كه نماينده هستيم و در مجلس حضور داريم، نه خودمان چنين هديهاي دريافت كردهايم و نه اطرافيانمان. حداقل ميتوانم بگويم از ميان ۲۰ نمايندهاي كه صبح همان روز اين خبر را خواندند و دربارهاش صحبت كرديم، هيچيك تجربهاي از چنين رفتارهايي نداشتند.»
پوردهقان تأكيد كرد: «اين صحبتها چيزي جز دلسردي و نااميدي براي مردم به همراه ندارد. به عنوان نمونه، استيضاح وزير نيرو را من و چند تن از نمايندگان امضا كرديم، اما حتي يك تماس براي بازگرداندن امضاها دريافت نكرديم، چه رسد به دريافت هديه يا مراوده مالي با وزرا.»
نماينده اردكان همچنين اظهار كرد: «مطرح كردن چنين ادعاهايي نوعي توهين به نمايندگان و زير سوال بردن مجلس است. لازم است دستگاههاي نظارتي و قضايي اين موضوع را بررسي كنند.»
او درادامه گفت: «تاكنون چنين شبههاي به مجلس وارد نشده بود، آن هم از سوي كسي كه هم وزير بوده و هم نماينده مجلس. ممكن است در گذشته به ايشان چنين پيشنهادي شده باشد كه امروز اين اتهامات را مطرح ميكند.»
پوردهقان در پاسخ به اين پرسش كه آيا مجلس قصد واكنش رسمي به اين موضوع را دارد يا نه تأكيد كرد: «از هيات رييسه مجلس خواستهايم به موضوع ورود كند و آقاي ميرسليم را فرا بخواند و از او مستندات بخواهد، در صورت صحت با متخلفان برخورد شود و در صورت كذب بودن از طريق واحد حقوقي مجلس شكايت تنظيم شود و با او برخورد قانوني شود.»
نوروزي: اگر ميرسليم سند دارد، افشا كند
رحمتالله نوروزي، نماينده مردم عليآباد كتول در مجالس نهم، يازدهم و دوازدهم نيز در واكنش به اظهارات اخير مصطفي ميرسليم درباره دريافت هديه از سوي نمايندگان، در گفتوگو با «اعتماد» گفت: «من كه در دورههاي مختلف مجالس و دولتهاي آقايان احمدينژاد، روحاني، رييسي و اكنون پزشكيان حضور داشتهام، از چنين مراوداتي بياطلاع بودهام. اگر آقاي ميرسليم سند و مدركي در اين باره دارد، بهتر است براي افكار عمومي افشاگري كند. ما كه نه ديدهايم و نه شنيدهايم.»
او با تأكيد بر اينكه طرح چنين ادعاهايي هم در دنيا و هم آخرت نيازمند پاسخگويي است، افزود: «آبروي مومن از خانه كعبه هم بالاتر است. وقتي چنين حرفي زده ميشود، در واقع كليت مجلس زير سوال ميرود. اين نوع صحبتها توهين، تهمت و افترا به نمايندگان است و زيبنده مجلس نيست. همانطور كه امام راحل و مقام معظم رهبري بارها گفتهاند، مجلس در رأس امور است و نبايد آن را آلوده معرفي كرد.»
نوروزي با يادآوري جايگاه نماينده به عنوان عصاره فضائل ملت، ادامه داد: «تهمتزنندگان بايد شفافسازي كنند؛ بگويند چه كسي، از چه وزيري، چه هديهاي گرفته است. چه ايرادي دارد اگر ادعايي هست، شفاف بگويند. من كه سه دوره در مجلس بودهام، تاكنون چيزي نديدهام.»
او در پايان تأكيد كرد: «تهمت زدن به نماينده كار درستي نيست. از آقاي ميرسليم كه هم وزير بوده و هم نماينده، انتظار نميرفت چنين ادعايي را بدون سند مطرح كند و بايد در اين باره شفافسازي كند.»
انتظار افكار عمومي درقبال اين ادعا!
ادعاي مصطفي ميرسليم درخصوص تطميع نمايندگان، واكنشهاي انتقادي و بعضا تندي از سوي همكاران سابق او به دنبال داشته است. بيگدلي، پوردهقان و نوروزي هر سه بر لزوم ارايه مستندات، پرهيز از كليگويي و دفاع از شأن نظارتي مجلس تأكيد كردهاند.
اين ادعا فارغ از صحت يا نادرستي آن آزموني بزرگ براي «شفافيت سياسي» در ايران است. اگر حقيقت دارد، ورود نهادهاي نظارتي و قضايي ضروري است و بيتوجهي به آن، ميتواند به شائبه نهادينه شدن فساد در بدنه قانونگذاري دامن بزند. اگر نادرست است، واكنش مجلس بايد بيش از انكار و تكذيب باشد و قطعا هيات رييسه بايد با سازوكار حقوقي از جايگاه مجلس دفاع كند.
از سوي ديگر، اين ماجرا بازتاب گستردهتري دارد و مردم كه از عملكرد برخي نمايندگان ناراضياند و همين نارضايتيها طي سالهاي اخير منجر به كاهش مشاركت در انتخابات مجلس شده است، اخبار و اين ادعاها را جدي ميگيرند، حتي اگر اثبات نشده باشند. بههمين دليل، شايد بهجاي واكنشهاي دفاعي، بهتر باشد مجلس از فرصت استفاده كند و با شفافسازي، خود را از اتهام مبرا سازد يا اگر لازم است، با متخلفان برخورد كند تا اعتماد عمومي، اگرچه آسيبديده، ترميم شود و براي افكار عمومي التيام بخش باشد.