اهداف انقلاب اسلامي از نگاه بنيانگذار (۱۵)
حضرت امام در پايان اين حكم از عموم مردم خواسته بود كه از رييسجمهور پشتيباني كنند، ولي سپس اين حمايت را مقيد و مشروط به اجتناب وي از «اعمال شبهطاغوت» كرده بود: «تا ايشان بر محور عدل اسلامي عمل ميكنند و جانبدار مستمندان و مستضعفان هستند و از اعمال شبهطاغوت اجتناب ميكنند، از همكاري و معاونت دريغ ننمايند.» (همان، به نقل از صحيفه امام، ج ۱۲، ص ۱۴)
ايشان در ادامه بحث به تحليل اين جمله امام ميپردازند و ميگويند: «درباره اين جمله امام، دو نكته مهم و قابل تأمل وجود دارد؛ يكي تفسير موضوع كه همان «اعمال شبهطاغوت» است. اين تفسير با توجه به حدود هزار مورد واژه طاغوت كه در زبان و قلم امام تكرار شده، كار دشواري نيست در اين مقاله اساسيترين معيارهاي آن ارائه گرديد. دوم «حكم» اين موضوع است كه حضرت امام به اقتضاي اين قيد، همكاري با رييس دولت را «مشروط» به اجتناب از اعمال شبهطاغوت كردهاند. آنچه در اينجا آورديم يك بررسي فشرده بر اساس ديدگاههاي حضرت امام خميني براي دستيابي به نظريه طاغوت از نگاه ايشان بود. جناب سروش محلاتي تحقيق كامل و دقيق اين نظريه را نيازمند تحقيق گسترده ميداند و ميگويد: «نويسنده اذعان دارد كه تبديل كامل و دقيق اين نظريه نياز به يك تحقيق گسترده در جهت پاسخ به سوالات ديگري از اين قبيل دارد؛
۱- قدرت برخاسته از «خواست مردم» در چه شرايطي طاغوت است؟
۲- قدرت برخاسته از «ملاكهاي ديني» در چه شرايطي طاغوت است؟
۳- انجام «فعل طاغوتي» در چه شرايطي به «طاغوت شدن شخص» ميانجامد؟
۴- طاغوت بودن «شخص» در چه شرايطي به طاغوت شدن «نظام» ميانجامد؟
۵- با شخص طاغوت، در نظام غيرطاغوتي، چگونه بايد تعامل كرد؟»
و...
بررسي اين گونه مسائل با رويكرد فقهي، نياز به تحقيق در منابع فقهي و به ويژه «بحث ولايت جائر» دارد و البته نظرات حضرت امام خميني (ره) بيش از فقهاي ديگر در اين باره راهگشا بوده و فضاهاي جديدي به روي محققان ميگشايد.
درود خدا بر حضرت امام كه در فضاي «طاغوتپرستي» فرياد «طاغوت ستيزي» سر داد. فقيه بزرگي كه در حوزه «فقاهت» در «طاغوتپژوهي» توقف نكرد و در حوزه «سياست» به «طاغوت گريزي» بسنده نکرد، بلكه در حوزه «ولايت» با موفقيت «طاغوتزدايي» را به انجام رساند.» (شهر مردگان، محمد سروش محلاتي، ص ۳۷ تا ۴۹) آنچه در اين بخش از سلسله يادداشتهاي بازگشت به سنت بنيانگذار مورد تأكيد قرار گرفت مساله «نفي سلطه و رفتار طاغوتي» به عنوان يكي از اهداف انقلاب اسلامي در نگاه بنيانگذار بود كه اين هدف، پس از پيروزي انقلاب نيز ادامه دارد و در نتيجه بازگشت به سنت بنيانگذار به يك معنا بازگشت به نفي سلطه و رفتار طاغوتي در هر شكل و شمايلي است.