گروه اقتصادي| محمود واعظي، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات دولت يازدهم در حالي روز گذشته در جمع خبرنگاران قرار گرفت كه پيش از برگزاري نشست و در ابتداي آن بارها از خبرنگاران خواسته شد تا تنها در خصوص «ارتقاي سلامت اداري و مبارزه با فساد» كه موضوع اصلي نشست وزير بود سوال بپرسند، اما سنبه مشكلات مرتبط با اين وزارتخانه به قدري پر زور بود، كه وزير را مجاب به پاسخ گويي در اين باره كند. بر اين اساس واعظي در خلال پاسخهايش از تصميمات جديد وزارتخانه در موضوعات مختلف گفت. وي همچنين از گلايه هميشگي مزاحمتهاي تلفني گفت كه براي خودش نيز روي داده است. وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات هرچند معتقد است آمار مزاحمتهاي تلفني زياد است اما پيگيري و شكايتي در مورد آنها نميشود، گفت: «اين موضوع در بيشتر موارد به ما منعكس نميشود، بر همين اساس نميتوان آماري در اين زمينه منتشر كرد. خود من نيز شمارهيي را از 20 سال پيش تاكنون دارم اما با اين وجود گاهي مزاحمتهايي دارم؛ به عبارت ديگر مزاحمتهاي تلفني براي من هم وجود دارد اما با اين حال آنچه ثبت ميشود رقم بالايي نيست هرچند كه در كل ميزان مزاحمتها زياد است.»
شبكه وصله پينهيي را تحويل گرفتم
واعظي همچنين در حالي كه ميخواست پاسخگوي مشكلات مرتبط با شبكه اينرنتي باشد به انتقاد از آنچه از دولت قبل تحويل گرفته بود پرداخته و ميگويد: «من هم با شما هم عقيده هستم كه مردم چه از نظر هزينهيي كه پرداخت ميكنند و چه از نظر كيفيت خدمات لايق دريافت خدمات بهتري هستند. اما همه ما وارث يك شبكه وصله پينهيي هستيم و بهطور مرتب اين شبكه با مشكلاتي مواجه ميشود. سال گذشته به غير از كاربران موبايلي 5/3 ميليون نفر كاربر در خانهها و محل كار خود به ADSL دسترسي داشتهاند؛ زماني كه ما كار را شروع كرديم بسياري از مردم مدتها در نوبت ADSL بودند و نسبت به اينكه نميتوانند اين خدمات را دريافت كنند اعتراضهايي داشتند و اكنون تعداد كاربران اينترنت دو برابر شده و با ورود نسلهاي سه و چهار اين رقم همچنان افزايش پيدا خواهد كرد»
قول نميدهم همه مشكلات حل شود
وي با اشاره به اينكه نميتوانم به مردم بگويم از فردا تمام مشكلات حل ميشود، ميافزايد: «اكنون يك گروه را گذاشتهايم تا شبكه جديدي را طراحي كنند اما بهطور همزمان لازم است مشكلات شبكه را هم برطرف كرده و توسعه شبكه نيز مدنظر داشته باشيم. حل به يكباره مشكلات براي زماني است كه يك بودجه هنگفت آماده باشد تا ما بتوانيم شبكه را بهطور كامل تعويض كنيم اما به هر حال طي ماههاي گذشته وضعيت كمي بهتر شده است البته با اين حال اگر مردم هم اعتراضي دارند حق با آنهاست چرا كه حتي خود من زماني كه اينترنتم به يكباره قطع ميشود، اعصابم خرد ميشود البته اكنون چند ماهي است كه مشكلات كمي كمتر شده است.»
موافق پيامك تبليغاتي نيستم
در حالي كه هر روزه تعداد زيادي پيامكهاي تبليغاتي از سوي اپراتورهاي مختلف براي مشتركين ارسال ميشود و موجب نارضايتي آنها شده است و البته اين اپراتورها با مجوز رسمي از وزارتخانه اقدام به ارسال اين پيامكها ميكنند كه واعظي معتقد است: «با اين وجود اين پيامكها وقت و ذهن مردم را درگير ميكند و بر همين اساس ما هم با آنها موافق نيستيم چرا كه اين روند جالبي نيست كه يك مشترك براي رسيدن به پيامكهاي شخصي چندين پيامك را بگردد تا به پيامكهاي شخصي خود برسد. از سوي ديگر هيچ شركتي حق ندارد بدون رضايت مشترك پيامكي را براي او فرستاده و از كاربر هزينه دريافت كند.»
وي كه در پاسخ به سوالي در اين مورد پاسخ ميداد تاكيد كرد: «بهطور معمول اپراتورها پيامكي را براي كاربران خود ارسال ميكنند و در قالب آن به مشترك اطلاع ميدهند كه اگر مايل به استفاده از خدمات خاص در قالب پيامك است اين موضوع را اطلاع دهد و اين موضوع هم اعلام ميشود كه به ازاي دريافت هر پيامك چه رقمي از حساب كاربر كسر ميشود. تاكنون هم غير از اين موضوع نداشتهايم و اينگونه اعلام نشده است كه اپراتوري بدون اجازه مشترك نسبت به ارسال پيامكهاي داراي هزينه اقدام كند. بر همين اساس بهطور كلي كاربران براي پيامكهاي تبليغاتي هيچ پولي نميپردازند.»
به دولتي شدن مخابرات فكر نكردم
در حالي كه نشست وزير در مورد «اهميت شفافسازي در سلامت نظام اداري» بود اما واعظي در خصوص احتمال بازگرداندن مخابرات به اين وزارتخانه گفت: «همانطور كه پيش از اينبارها تاكيد كردهام اعتقادي به تصديگري وزارت ارتباطات ندارم و از سوي ديگر هم هيچوقت به دنبال اين نبودهام كه مخابرات به وزارت ارتباطات بازگردانده شود و حتي يك لحظه هم به چنين موضوعي فكر نكردهام. البته با اين وجود به اين موضوع اعتقاد دارم كه مخابرات اگرچه خصوصي است اما بايد كيفيت خدمات خود را افزايش داده و فضاي آن شفاف و به دور از هرگونه فساد باشد، اين موضوعي است كه بايد صورت بگيرد و من نيز در اين مدت تلاشهاي بسياري كرده و از اين پس هم اين تلاشها را ادامه خواهم داد.»
قاچاق نصف مكالمات بينالمللي
اين وزير كابينه يازدهم در ادامه از قاچاق نيمي از مكالمات بينالمللي اشاره كرده و تاكيد ميكند: «در حال حاضر بيش از 700 شركت آي اس پي در حال فعاليت هستند كه البته اكثر اين شركتها شركتهايي هستند كه سالم كار ميكنند و ما هم ارتباط خوبي با آنها داريم و حتي در تلاش هستيم در پروانههاي جديد آنها را تقويت كنيم. اما به هر حال در ميان اين شركتها برخي هم به جاي ارايه خدمات به مردم كار قاچاق ترافيك انجام ميدهند. ما در تلاش هستيم كه ابتدا از طريق خود صنف اين موضوع را پيگيري كنيم و اگر اين شركتها تغيير رويه ندادند با توجه به آنكه شناسايي هم شدهاند پروانه آنها را ابطال كنيم. در دورهيي حجم فعاليتهاي اين شركتها به گونهيي بود كه به اندازهيي كه تماسهاي مجاز برقرار ميشد به همان اندازه هم ترافيك قاچاق ميشد اما اكنون با پيگيريهاي صورت گرفته اين رقم كمتر شده و از 50 – 50 به 65 - 35 رسيده است.»
با وزير صنعت صحبت كنيم
در حالي كه قرار است امروز نمايشگاه تخصصي IT الكامپ با حضور وزير ارشاد و نه وزير ارتباطات افتتاح شود، واعظي در خصوص روال برگزاري اين نمايشگاه و بينظميهايي كه در اين مورد روي داد، ميگويد: «وزارت ارتباطات متولي برگزاري اين نمايشگاه نيست، چرا كه تلاش ما اين است تا جايي كه ميشود امور به بخش خصوصي سپرده شود و ما در آنها دخالت نكنيم. از سوي ديگر متولي اصلي كل نمايشگاههاي كشور وزارت صنعت، معدن و تجارت است و ما از نظر محتوايي روي كاري كه انجام ميشود نظارت داريم. متاسفانه الكامپ امسال با مشكلاتي همراه شد و قرار است 16 آذر(امروز) اين نمايشگاه افتتاح شود كه اميد داريم نمايشگاه خوبي برگزار شود. اما در خصوص مباحث ارزي، ريالي و هزينههاي مربوط به غرفهها يكي از معاونين ما موضوع را دنبال ميكرد و دغدغه ما اين بود كه متوليان نمايشگاه بايد ارتباط شفافي با غرفه داران داشته باشند. چرا كه اين درست نيست كه رقمي براي غرفهها اعلام شود و در نهايت با عناوين مختلفي هزينههاي ديگري از غرفه داران گرفته شود. نميخواهيم زحماتي را كه در الكامپ كشيده شده ناديده بگيريم اما در نهايت بايد در اين زمينه با وزير صنعت، معدن و تجارت صحبت كنيم تا در خصوص برگزاري نمايشگاهها شفافسازي بيشتري وجود داشته باشد.»
به زير 18 سال سيم كارت نميدهيم
واعظي در عين حال از تصميم جديدي در اين وزارتخانه خبر داد كه به موجب آن فروش سيم كارت به افراد زير 18 سال ممنوع خواهد شد و در اين باره گفت: «با تلاشهايي كه صورت گرفته، در آينده شرايط به گونهيي خواهد شد كه در حوزه اينترنت افراد حتما پيش از ورود به فضاي مجازي احراز هويت ميشوند و كاربري با هويت نامشخص در اين شبكه نخواهيم داشت. متاسفانه گاه ممكن است در حوزه جعل و سوءاستفاده در فضاي مجازي مشكلاتي پيش آيد كه با احراز هويت امكان پيگيري براي تمام اين موضوعات وجود خواهد داشت. وي البته در پاسخ به اينكه آيا اين موضوع به معناي آن خواهد بود كه تمام فعاليتهاي افراد در فضاي اينترنت رصد خواهد شد، تصريح كرد: «ما به حريم خصوصي افراد كاري نخواهيم داشت. بلكه تلاش بر آن است كه تمام افرادي كه از اينترنت استفاده ميكنند با هويت مشخص وارد اين فضا شوند. ما به هيچ عنوان بيش از اين نميخواهيم و در دولتي كه شعار آن حقوق شهروندي است قرار باشد ارتباط مردم رصد شود عمل خلاف اين حقوق صورت گرفته است. علاوه بر اين قصد داشتيم چنين كاري كنيم لزومي به اعلام آن وجود نداشت. اكنون افراد وقتي كه از تلفن استفاده ميكنند با يك شماره مشخص اين كار را ميكنند كه آن شماره معين و مشخص است و طرح ما اين است كه در فضاي اينترنت نيز وضعيت به همين شكل باشد.»
فروش فلهيي؛ تعطيل
واعظي در خصوص سيمكارتهاي فعالي كه گاه در بازار ارايه ميشوند و براي خريد آنها كاربر ملزم به احراز هويت نيست، نيز توضيح داد: «تمام سيمكارتهاي موجود در بازار لازم است هويت داشته باشند و افراد پيش از خريد آنها مشخصات خود را بهطور كامل وارد كنند. البته در گذشته تمام اپراتورها دردورهيي خاص شروع به فروش فلهيي سيم كارت كردهاند. البته اين مشكل بيشتر مربوط به سيمكارتهاي اعتباري كمتر شده و در آينده بهطور كامل برطرف خواهد شد. در دورهيي نيز سيم كارتها بسيار زياد و حتي ميشد هر دكهيي بدون ارايه مشخصات و احراز هويت به راحتي سيمكارت خريد اما اكنون اين روند كاهش پيدا كرده است. البته نميخواهيم به گونهيي اقدام كنيم كه مردم اذيت شوند اما با اين حال جلوي اين مشكل گرفته خواهد شد.»
جريمه در انتظار كمفروشان اينترنت
اين عضو كابينه يازدهم در بخش ديگري از صحبتهاي خود در پاسخ به سوالي كه در خصوص كم فروشيهاي اينترنت مطرح شده بود، افزود: «يكي از وظايف اصلي تنظيم مقررات اين است كه به حقوق مردم رسيدگي كرده و جلوي اين موارد را بگيرد. اكنون در خصوص اينترنت موبايل بستههاي متعددي ارايه ميشوند كه اين بستهها شرايط را به گونهيي ميكندكه افراد ميتوانند با هزينههاي كمتر از اينترنت استفاده كنند و در اين حوزه نه تنها اپراتورها كم فروشي نميكنند. بلكه براي جذب مشترك تلاشهاي متعددي را نيز دارند. اما درخصوص اينترنت پرسرعت خانگي من نيز موافقم در برخي شركتها كم فروشيهايي صورت ميگيرد. در همين راستا روز پنجشنبه جلسهيي با شركتهاي PAP و مخابراتي داشتيم و در آن جلسه بخشي از صحبت ما اين بود كه اگر شركتي به اندازه 100 هزار كاربر پهناي باند دارد چرا 150 هزار مشترك جذب كرده است. برهمين اساس قول و قرارهايي گذاشتيم و برخي امور را شركتها دنبال كنند و برخي اقدامات را هم ما انجام داديم تا اوضاع بهتر شود.»وي با اشاره به اينكه مردم شكايات خود را به سامانه 195 اعلام كنند، ادامه داد: «به هر حال از اين پس حتما به شركتهاي متخلف كم فروش تذكراتي خواهيم داد و حتي در صورت عدم توجه به اين تذكرات بحث جريمه هم پيش خواهد آمد. به هر حال تمام شركتهاي PAP متقلب نيستند و ممكن است برخي از آنها در برخي موارد مشكلاتي داشته باشند به همين دليل لازم است اگر مواردي از اين دست وجود داشته باشند خود كاربران به ما اعلام كنند.»
3G قبضهاي موبايل را افزايش داد نه اپراتورها
واعظي در ادامه در مورد افزايش نرخ خدمات اپراتورها تصريح كرد: «طي هشت يا 9 ماه گذشته هيچ اتفاق خاصي در تعرفههاي موبايل صورت نگرفته و پس از افزايشي كه اپراتورها چند ماه گذشته داشتند اتفاق ديگري در اين حوزه نيفتاده است. حال اگر هزينه قبض برخي كاربران يكباره افزايش پيدا كرده به اين دليل است كه برخي افراد با به روي كار آمدن 3G بدون آنكه بدانند اينترنت تلفن همراه خود را در حالت روشن قرار دادهاند و بر همين اساس هزينه استفاده از اينترنت موبايل را پرداخت كردهاند. قطعا زماني كه فردي از گوشيهاي هوشمند استفاده ميكند، نرمافزارهاي مختلفي كه روي تلفن همراه خود دارد از طريق اينترنت به روز رساني ميشوند و زماني كه اپراتور اينترنت 3G ارايه ميكند، ميزان استفاده از اينترنت با حجم بالاتري دنبال ميشود و در صورتي كه فرد بسته اينترنتي فعال نكرده باشد هزينههاي مختلفي براي او محاسبه خواهد شد كه من فكر ميكنم اين موضوع به همين بحث برميگردد.»