رييس سيا در سخنراني شوراي روابط خارجي امريكا عنوان كرد
كاخ سفيد نميخواهد اسد سقوط كند
جان برنان، رييس سازمان اطلاعات مركزي امريكا (سيا) سرانجام به شكلي صريح اعتراف كرد كه واشنگتن نميخواهد نظام سوريه سقوط كند چرا كه ممكن است درمقابل، افراطگرايان به قدرت برسند. اين در حالي است كه از تابستان 2013 كه كاخ سفيد تصميم براي حمله به سوريه را به كنگره واگذار كرد، بسياري از كارشناسان از تغيير نگاه واشنگتن به بشار اسد رييسجمهوري سوريه ميگفتند و مينوشتند اما هيچگاه مقامي از كاخ سفيد در ميان همهمه انتقادهاي مخالفان حاضر به اظهارنظر صريح در اين باره نميشد.
اگرچه اين تغيير رويكرد واشنگتن در آگوست سال ۲۰۱۴ بارزتر شد، زماني كه امريكا براي مقابله با داعش در سوريه و عراق، ائتلاف بينالمللي تشكيل داد اما هيچگاه وارد تقابل با دمشق نشد و حتي شواهدي به دست آمد كه نشان داد پنتاگون حملات خود در سوريه را به اطلاع دمشق ميرساند. شايد اين روند با فرصت طلبي منتقدان باراك اوباما رييسجمهوري امريكا همراه شد اما اكنون با گذشت ماهها، براي نخستين بار يك مقام رسمي دولت امريكا به صراحت از اين رويكرد دفاع ميكند. هر چند براي ساير كشورهاي منطقه مانند عربستان و تركيه سرنگوني اسد در اولويت قرار دارد.
اما به گزارش خبرگزاري فرانسه، جان برنان، رييس سازمان سيا ميگويد كه واشنگتن از اين مساله كه چه كسي ممكن است جانشين بشار اسد، رييسجمهوري سوريه شود، نگران است چرا كه در صورت سقوط دولت وي افراطگرايان و تروريستهاي سوريه ممكن است قدرت بگيرند. برنان اين اظهارات را در سخنراني خود در شوراي روابط خارجي امريكا داشته و تاكيد ميكند: گمان ميكنم كه نگراني امريكا كاملا منطقي و برحق است. هماكنون عناصر افراطگرا از جمله گروه داعش و شبهنظاميان القاعده در بخشي از مناطق سوريه دست برتر را دارند. ما تحت هيچ شرايطي نميخواهيم آنها در خيابانهاي دمشق رژه بروند. به همين علت است كه ما ميخواهيم آن دسته از نيروهاي اپوزيسيون سوريه را كه افراطي نيستند، تقويت كنيم.
رييس سازمان جاسوسي سيا در ادامه سخنانش ميافزايد: نه ما، نه روسيه، نه ائتلاف و نه حتي كشورهاي منطقه نميخواهند شاهد فروپاشي دولت و نهادهاي سياسي در دمشق باشند. اگر چه وي بار ديگر تاكيد ميكند موضع امريكا اين است كه اسد نبايد هيچ نقشي در آينده سوريه داشته باشد اما ميگويد دولت باراك اوباما، رييسجمهوري امريكا و ساير دولتها ميخواهند كه يك راهكار سياسي ايجاد شود كه طبق آن نهادهاي دولتي فعاليت كنند.
جان برنان، رييس سازمان اطلاعات مركزي امريكا (سيا) همچنين در مصاحبه با شبكه تلويزيوني پي بياس با توصيف ماهيت متفاوت گروه تروريستي داعش با گروههاي ديگر، گفته است: داعش در شبكههاي اجتماعي بهشدت براي جذب نيرو تبليغ ميكند و به نحوي عمل ميكند كه ردگيري آنها دشوار است. داعش پيشرفت نگرانكنندهاي دارد. داعش پديدهاي است كه در زمينه پژواك و جاذبه اثري همانند بهمن دارد. برنان گفت كه برآوردها حاكي از آن است كه ۲۰ هزار نيروي خارجي از ۹۰ كشور براي كمك به داعش به سوريه و عراق رفتهاند كه هزاران نفر از آنها شهروندان كشورهاي غربي هستند.
وي همچنين درباره همكاري و هماهنگي ميان ايران و امريكا عليه داعش گفته است كه دو كشور از طريق شركاي عراقي براي شكست تروريستهاي داعش تلاش ميكنند. برنان تاكيد كرده: امريكا منافع مشروع ايران را در عراق به رسميت ميشناسد. واضح است كه ميان برخي از منافع ما با ايران انطباقهايي وجود دارد و اين دقيقا به خاطر اقداماتي است كه داعش در آنجا انجام ميدهد.
جان برنان تاكيد ميكند: ما از طريق دولت عراق هماهنگي انجام ميدهيم. ما ارتباط نزديكي با دولت عراق داريم و ايرانيها نيز همكاري نزديكي با عراقيها دارند و هدف ما پيش بردن اهدافمان عليه داعش است. عراق به عنوان مخاطب مشروع در مبارزه ايران – امريكا عليه داعش محسوب ميشود. رييس سازمان اطلاعات مركزي امريكا همچنين از موضع و تلاشهاي كاخ سفيد براي عدم اطلاق واژه اسلامي براي توصيف گروه تروريستي افراطي داعش دفاع كرده و گفته است استفاده از واژههاي اسلامي يا مسلمان، به شبهنظاميان داعش نوعي مشروعيت اسلامي ميدهد و آنها نيز به دنبال همين هستند اما آنها اصلا لياقت چنين چيزي را ندارند. گمان ميكنم با چسباندن نام يك مذهب به آنها، ما به عقايد و اعتقادات يك مذهب بياحترامي ميكنيم. رييس سيا همچنين به شبكه خبري سي.بي.اس هشدار داد: شكست داعش ممكن است چندين سال زمان نياز داشته باشد. ما بايد ماهيت خونآشامي و رواني بودن اعضاي داعش را فاش كنيم.