ترزا مي روز گذشته تلاش كرد
تا در پست نخستوزيري باقي بماند
نبرد براي بقا
ميثم سليماني
پس از راي مردم بريتانيا به خروج از اتحاديه اروپا، ديويد كامرون نخستوزير وقت اين كشور از سمت خود كنارهگيري كرد. در اين ميان حزب محافظهكار به دنبال جانشيني براي كامرون بود. در عمل هيچ كس حاضر نبود سكان دولتي را برعهده بگيرد كه بايد مسووليت برنامهريزي و گفتوگوهاي خروج از اتحاديه اروپا را برعهده ميگرفت. حتي بوريس جانسون به عنوان اصليترين حامي خروج از اتحاديه از پذيرش اين مسووليت شانه خالي كرد. در چنان شرايطي ترزا مي براي اولين و آخرين بار شانس خود را براي نخستوزيري امتحان كرد. شايد در هر شرايط ديگري او شانس زيادي براي تصدي رهبري حزب محافظهكار بريتانيا نداشت اما به هرحال تصميم گرفت مسووليت اين امر خطير را در شرايطي كه بريتانيا در وضعيت حساسي بود برعهده بگيرد. اكنون بيش از دوسال است كه ترزا مي عنوان نخستوزير بريتانيا را به خود اختصاص داده است. ترزا مي سال گذشته به منظور مستحكم كردن جايگاه دولتش در گفتوگوهاي برگزيت اقدام به برگزاري انتخابات زودهنگام كرد. در نتيجه اين انتخابات وي مجبور شد براي ماندن در قدرت دولت ائتلافي تشكيل دهد. او حالا به توافقي با اتحاديه اروپا دست يافته است كه بايد براي اجرا آن را در مجلس به راي بگذارد. اما اكثريت مجلس عوام بريتانيا با اين طرح مخالف هستند.
ترزا مي حالا با خطري جديتر از گذشته روبهرو شده است. طي چند وقت اخير هرچند نمايندگان محافظهكار پارلمان بريتانيا نسبت به عملكرد ترزا مي نقد داشتند اما در مسير بركناري او قرار نگرفتند. اما حالا او با چالش بقا مواجه شده است. حزب محافظهكار بناست روز چهارشنبه ترزا مي را استيضاح كند كه تا زمان تنظيم اين گزارش هنوز اين اتفاق رخ نداده است. مي روز سهشنبه براي بقاي خود و حفظ توافق خروج و جلب حمايت همحزبيهاي خود در بريتانيا با تعدادي از همتايان اروپايي ديدار كرد، اما اروپاييها همانگونه كه اعلام كردند هيچ امتيازي بيش از آن چيزي كه در اين توافق ارايه دادهاند نخواهند داد و اين موضوع موقعيت ترزا مي را بهشدت تضعيف كرده است.
طبق قوانين حزب محافظهكار براي استيضاح نخستوزير نياز به 48 درخواست از سوي نمايندگان محافظهكار پارلمان به كميته 1922 حزب است كه در آنجا اين موضوع بررسي ميشود. حالا اين درخواستها نهايي شده و بايد به همحزبيهاي خود پاسخگو باشد. ترزا مي پس از آنكه اعلام شد بناست استيضاح شود در پاسخ گفت كه استعفا نخواهد داد و به اين جلسه ميرود تا از برگزيت دفاع كند. او به قانونگذاران همحزبي خود هشدار داد كه كنار گذاشتن او موجب آسان شدن مسير برگزيت نخواهد شد، بلكه كشور را دچار سردرگمي و تعلل در تصميمگيري خواهد كرد.
در حال حاضر بسياري نگران عواقب احتمالي استيضاح ترزا مي هستند زيرا در دورهاي كه كشور نياز به يك رهبر دارد، حزب محافظهكار بايد درگير چالش پيدا كردن رهبري جديد شود. از همين رو برخي سياستمداران از جمله ديويد كامرون نخستوزير سابق نسبت به اين موضوع هشدار داد. مخالفان استيضاح مي معتقدند اين اتفاق آينده بريتانيا را به خطر خواهد انداخت، اما واقعيت آن است كه تعداد زيادي از نمايندگان محافظهكار در پارلمان بريتانيا ديگر ترزا مي را به عنوان نخستوزير و رهبر حزب قبول ندارند.
به گزارش بيبي سي 15 درصد از حزب اكثريت پارلمان خواستار راي اعتماد مجدد به رهبر حزب محافظهكار شدهاند. طبق برنامه بناست اين جلسه بين ساعت 6 تا 8 بعدازظهر به وقت لندن برگزار ميشود كه بلافاصله پس از آن رايگيري صورت ميگيرد و نتيجه آن نيز رسما اعلام خواهد شد. ترزا مي براي پيروزي در اين چالش رهبري، نياز به اكثريتي نسبي دارد. او براي حفظ موقعيت خود نيازمند 158 نماينده از 315 نماينده محافظهكار است.
به نوشته واشنگتنپست اگر ترزا مي بركنار شود رهبر جديد زمان لازم براي مذاكره در خصوص توافق خروج را در اختيار نخواهد داشت و به نظر نميرسد همين توافق فعلي را بتوان تا تاريخ 29 مارس به تاييد نهايي پارلمان اين كشور رساند. از همين رو هر رهبر جديدي كه روي كار بيايد ابتدا بايد دنبال آن باشد يا ماده 50 اتحاديه اروپا را لغو يا مدت اجراي آن را تمديد كند. او در چنين شرايطي بايد تصميم بگيرد كه برگزيت را به تاخير اندازد يا آن را متوقف كند.
اما در اين بين كابينه و نزديكان ترزا مي تلاش كردند كه به هر نحو ممكن ترزا مي را نجات دهند. فيليپ هاموند خزانهدار كل بريتانيا عنوان كرد كه نخستوزير از زمان شروع به كار خود از منافع ملي به سختي حمايت كرده است و در جلسه استيضاح راي اعتماد كامل كسب خواهد كرد. او عنوان كرد كه ترزا مي در تلاش براي حفظ مشاغل و كسب و كار در بريتانيا است. تيم بيل استاد سياست داخلي در گفتوگو با واشنگتنپست عنوان كرد كه ترزا مي نياز به بيش از يك اكثريت ساده در جلسه راي اعتماد مجدد خود دارد. وي افزود: به عنوان مثال اگر 52 به 48 پيروز شود، نشان ميدهد كه بسياري از نمايندگان مجلس او را نميخواهند. اين امر ادامه كار را براي مي به لحاظ شرايط جوي مشكل ميكند.
در حال حاضر جديترين مخالفان ترزا مي، بوريس جانسون وزير خارجه پيشين و دامينيك راب وزير پيشين برگزيت است. هر دو مرد پستهاي خود را ترك كردند زيرا معتقدند توافق مي بهشدت هماهنگ با خواستههاي اروپاست. در حال حاضر مجموعه شرايط تا زمان تنظيم اين گزارش به نقل از تلگراف نشان ميدهد كه ترزا مي با 165 راي ميتواند كماكان به كار خود در خيابان داونينگ ادامه دهد. هرچند كه راي نهايي بستگي به دفاع او از خود در جلسه استيضاح است. گفته ميشود او در آخرين گام وعده خواهد داد كه توافق برگزيت را انجام ميدهد و سپس پست نخستوزيري را ترك خواهد كرد. اما واقعيت آنجاست كه مشكل اصلي حزب محافظهكار با شاكله اقدام ترزا مي است. مي اگر هم بتواند از اين استيضاح جان سالم به در ببرد اما هنوز از بن بست خارج نشده است و در طرف مقابل نيز نميتواند توافق خود با اروپا را تاييد كند و نه ميتواند امتياز بيشتري از اروپاييها به دست آورد. او تنها براي نجات خود وقت ميخرد. هرچند كه مي نشان داده به راحتي پست نخستوزيري را ترك نميكند و حاضر است براي آن تا جايي كه ميتواند مبارزه كند. اما در طرف مقابل حزب كارگر به رهبري جرمي كوربين منتظر يك لغزش كوچك از حزب محافظهكار است تا چرخه قدرت در بريتانيا تغيير كند.