• 1404 سه‌شنبه 31 تير
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj ایرانول بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 4293 -
  • 1397 يکشنبه 7 بهمن

خبر

بيانيه احتمالي شوراي اروپا در مورد ايران

منابع مطلع در اتحاديه اروپا خبر دادند كه روز هشتم بهمن ماه و پس از ثبت رسمي «سازوكار ويژه» اين اتحاديه براي تجارت با ايران، «جمع‌بندي» شوراي اروپا در مورد مسائل مرتبط با ايران احتمالا به تصويب خواهد رسيد.

بنا بر پيش‌نويس اين «جمع‌بندي» اتحاديه اروپا در بيانيه‌اي در قبال ايران كه قرار است هفته آينده تصويب شود، درباره نقش ايران در تنش‌هاي منطقه و برنامه موشكي تهران ابراز نگراني كرده اما همچنان از همكاري با ايران و حمايت از برجام سخن مي‌گويد. در اين «جمع‌بندي» كه انتظار مي‌رود در روز دوشنبه هشتم بهمن تصويب شود، به موارد متعددي در قالب ۱۰ بند اشاره شده و از جمله در كنار «حمايت از برجام» و «ابراز تأسف از بازگشت تحريم‌هاي امريكا»، به موضوع ثبت رسمي اس‌پي‌وي اشاره شده است. در مورد اين سازوكار كه به عنوان يكي از تلاش‌هاي اتحاديه اروپا براي حفظ برجام از آن ياد شده، اعضا مي‌گويند اس‌پي‌وي، به عنوان يك «نهاد خصوصي»، نه تنها براي تأثير مثبت بر روابط تجاري و اقتصادي با ايران در نظر گرفته مي‌شود بلكه «مهم‌تر از آن بر زندگي مردم ايران تأثير خواهد داشت». اعضاي اتحاديه اروپا همچنين در «جمع‌بندي» تازه خود به موضوع «پيشرفت درباره اصلاحات مورد نياز در زمينه تعهدات ايران بر مبناي اف‌‌اي‌تي‌اف» اشاره كرده و ابراز آمادگي كرده‌اند كه در اين راستا به همكاري با ايران جهت ارايه كمك‌هاي فني در اين زمينه ادامه دهند. روي ديگر سياست‌هاي اتحاديه اروپا در قبال ايران كه در اين «جمع‌بندي» به آن پرداخته شده، نگراني‌هاي كشورهاي عضو درباره رفتارهاي ايران است. بنا بر پيش‌نويس اين «جمع‌بندي» كه پيش‌بيني مي‌شود به تصويب برسد، شوراي اروپا از «شدت گرفتن تنش‌هاي منطقه‌اي و نقش ايران در اين زمينه» ابراز نگراني كرده است. در اين زمينه شورا به‌طور مشخص به «نگراني جدي» خود در زمينه نقش‌آفريني نظامي ايران و حضور نيروهاي نظامي ايران در سوريه پرداخته است. نگراني شديدتر شورا در زمينه فعاليت‌هاي ايران براي توسعه برنامه موشك‌هاي بالستيك است و اين نهاد اروپايي از ايران مي‌خواهد از اين فعاليت‌ها «خصوصا پرتاب موشك‌هاي بالستيك» كه «ناسازگار» با قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت است، دست بكشد؛ شوراي اروپا در «جمع‌بندي» خود مي‌گويد اين‌گونه اقدامات ايران «به بي‌اعتمادي بيشتر مي‌انجامد و منطقه را ناامن‌تر مي‌كند». اين شورا همچنين در «جمع‌بندي» خود، به موضوع حساس اقداماتي كه ايران متهم است در خاك كشورهاي اتحاديه انجام داده پرداخته و «نگراني عميق خود را در اين زمينه ابراز كرده است». همچنين اين شورا درباره وضعيت حقوق بشر در ايران از جمله اعدام نوجوانان و وضعيت زنان ابراز نگراني «جدي» كرده است.

پيش‌نويس توافق صلح طالبان و امريكا

رويترز به نقل از منابعي اعلام كرد در پي مذاكرات صلحي كه ميان نماينده امريكا و طالبان افغانستان در دوحه صورت گرفت، توافقاتي به دست آمد. به گزارش ايسنا، در پي مذاكرات شش روزه اخير در دوحه قطر پيش‌نويس توافقي به دست آمده است كه بر اساس آن نيروهاي خارجي ظرف ۱۸ ماه از افغانستان خارج مي‌شوند. منابع طالبان به رويترز گفتند، بعد از پايان دور چهارم مذاكرات صلح بين اين گروه و زلماي خليل‌زاد، نماينده امريكا در قطر، پيش نويس توافقي به دست آمد كه مربوط به پايان جنگ در افغانستان است.

اين منابع گفتند خليل‌زاد به منظور مطلع ساختن اشرف غني، رييس‌جمهوري افغانستان نسبت به توافقات انجام شده، دوحه را به مقصد كابل ترك مي‌كند. رويترز همچنين به نقل از منابع طالبان آورده است، پيش‌نويس توافق حاصل شده با واشنگتن شامل تضمين‌هايي درباره عدم استفاده القاعده و داعش از افغانستان به عنوان پايگاه تروريستي است و اينكه طالبان نمي‌گذارد از خاك افغانستان براي تهديد منافع امريكا يا هر كشور ديگري در آينده استفاده شود. اين منابع افزودند، به زودي جدول زماني براي آتش‌بس در افغانستان تدوين و تنظيم خواهد شد. مقام‌هاي طالبان پيش از اين اعلام كرده بودند چنانچه جدول زماني خروج نيروهاي خارجي از افغانستان مشخص شود، آنها آتش‌بس اعلام مي‌كنند. منبع طالبان افزوده است، خليل‌زاد از طالبان خواسته بعد از تعيين جدول زماني براي خروج و آتش بس در افغانستان، با دولت كابل پاي ميز مذاكره بنشينند. در همين حال برخي منابع گفتند توافق به دست آمده فعلا در مراحل اوليه است و بعيد نيست كه دونالد ترامپ، رييس‌جمهوري امريكا در سخنراني سالانه خود توافق نهايي با طالبان را اعلام كند.

مصاحبه 14 ساعته «بندر بن سلطان»

اينديپندنت عربي روز پنجشنبه نوشت «در گفت‌وگويي طولاني كه بيش از 14 ساعت طول كشيد، شاهزاده بندر بن سلطان رييس پيشين استخبارات و دبير پيشين شوراي امنيت ملي و سفير اسبق عربستان سعودي در امريكا آنچه در مخزن اسرارش داشت به ما گفت». به گفته اين روزنامه، در اين مصاحبه كه اجمال آن در ادامه مي‌آيد، در خصوص منطقه عربي، كارش به عنوان سفير نزديك به ربع قرن در واشنگتن و همچنين ايران صحبت شده است. اين مصاحبه چند هفته پيش در كاخ بندر در «ابحر» در استان ساحلي جده در غرب عربستان سعودي انجام شده است. به گزارش فارس بندر در بخشي از اين مصاحبه هنگامي كه در مورد ايران سخن مي‌گويد، دچار تناقض است. از يك سو جمهوري اسلامي ايران را دوست خوانده اما از سويي ديگر گفته هيچ دوستي بين ايران و عربستان سعودي نيست. او گفته شاه سابق ايران «دشمن عاقل» بوده كه «بهتر از دوست جاهل است هر چند كه هيچ دوستي بين ما نيست». او از تلاش ملك فيصل شاه وقت سعودي نيز به تفصيل سخن گفته كه چطور شاه را راضي كرده تا از بحرين چشم‌پوشي كند. او با اشاره به تاسيس جمهوري اسلامي، ادعا كرد كه عربستان منتظر شد تا امام خميني به حكومت رسيد و موضعي نگرفت تا اينكه «يكي از گزينه‌هاي بد يعني حمايت از صدام در جنگ با ايران» را انتخاب كرد و از مذاكرات محرمانه ميان تهران و بغداد در ژنو و همچنين در كاخ وليعهد و وزير دفاع [وقت] سلطان بن عبدالعزيز حمايت مي‌كرد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون