ذبيح الله خداييان ديروز رسما رييس سازمان ثبت اسناد و املاك كشور شد
حاشيهاي بر توديع و معارفه
تقريبا سه ماه است كه ابراهيم رييسي به جاي آمليلاريجاني سكان قوه قضاييه را به دست گرفته است. از همان روزهايي كه زمزمههاي انتصاب او بر قوه قضاييه به گوش ميرسيد، اين احتمال وجود داشت كه تغييرات عمدهاي در مديران و معاونان قضايي صورت بگيرد كه اتفاقا همان هم شد و اولين تغيير شامل حال سخنگوي قوه قضاييه شد. در راستاي همين تغييرات بود كه دو روز پيش معاون رييس قوه قضاييه و رييس سازمان ثبت اسناد و املاك نيز مشمول تغييرات قرار گرفت و احمد تويسركاني جاي خود را به ذبيحالله خداييان داد كه روز گذشته هم مراسم توديع و معارفه اين دو برگزار شد. اين مراسم با حضور عليرضا آوايي وزير دادگستري، حجتالاسلاموالمسلمين كاظم بهرامي رييس ديوان عدالت اداري، دشتياردكاني رييس كانون سردفتران و دفترياران، محسنياژهاي معاون اول رييس قوه قضاييه، حجتالاسلاموالمسلمين شهرياري رييس مركز آمار و فناوري اطلاعات قوه قضاييه، قاضي ناصر سراج رييس سازمان بازرسي كل كشور، محمدباقر الفت معاون اجتماعي و پيشگيري از وقوع جرم قوه قضاييه، مرتضويمقدم و ملكشاهي صبح ديروز در محل سازمان ثبت اسناد و املاك كشور برگزار شد.
سنگپرانيها را در سينه نگه ميدارم
احمد تويسركاني، رييس سابق سازمان ثبت اسناد در مراسم توديع و معارفه ديروز پشت تريبون قرار گرفت و گفت: «امروز نظام ثبتي و سارمان ثبت بهتر از گذشته اثر وجودي خود را به نمايش گذاشته و همه امروز اذعان دارند كه سازمان ثبت يك نهاد الزامآور براي جامعه است. امروز دوست و دشمن اذعان دارند اين سازمان با گذشته متفاوت است و بسياري از بروكراسيها، دفترنويسيها، مكاتبات و كاغذبازيها در ثبت جمع شده و شاهد صفهاي طولاني در ادارات ثبت نيستيم و حضور دلالان و واسطهها كاهش يافته است.» او با اشاره به سيلهاي اخير گفت: «ما پس از اين حادثه نگراني نداشتيم و اعلام كرديم بلافاصله آماده خدمترساني هستيم. امروز ديگر آتش زدن و آسيب به دفاتر اسناد منجر به تضييع حقي نميشود. امروز قانونگذار به اين توان رسيده است كه ميان دو سند صادر شده براي يك ملك كدام را سند اصلي اعلام كند. مردم و خواص اين خدمات را امروز لمس ميكنند. يكي از گلايهها از من اين بود كه تبليغي نميكنم و پاسخ من اين بود كه تبليغ هزينه دارد. امروز در خيلي موارد شعار و تبليغ زياد ديدند و شعارزدگي زيادي در جامعه وجود دارد در حالي كه ما به عمل نياز داريم.» او گفت: «ثبت به شكلي ايجاد شده است كه ما امكان برونرفت از وضعيت نداريم. بسياري از اين اقدامات با سنگپرانيها، ممانعتها، مخالفتها همراه بود كه من آنها را در سينه نگه ميدارم و در آن شرايط فقط به خدا پناه ميبردم. پس از اينكه آيتالله لاريجاني آثار كارهاي ما را ديدند به جد از ما حمايت كردند كه اگر اين حمايتها نبود ما به اين جايگاه نميرسيديم. تحول نيازمند تدبير، عمل و برنامهريزي است. تهديدها، توهينها، فشارها مصايبي بود كه به عقيده من دليلش اين بود كه حسن نيت و اعتماد نداشتند اما امروز شاهد هستيم صدها هزار دفتر و هزاران دفترنويس وجود دارد. صدها هزار جستوجوي سابقه امكانپذير شده و امكان نفوذ دلالان از بين رفته است.»
تويسركاني گفت: «امروز زمينه ارتكاب هزاران مفسده از بين رفته است. من نميخواهم فساد را انكار كنم اما همه ميدانند جعل سند يكي از وقايع شايع در كشور بود ولي استفاده از سند مجعول در سازمان ثبت به صفر رسيده است. زمينه فساد را از بين برده و روحيه فسادپذيري را بايد اين طور بيان كرد. خطابه و سخنراني راحت است اما در ميدان عمل چطور بايد آن را اجرا كرد؟ اگر مقام معظم رهبري ميفرمايند مبارزه با فساد و اقتصاد مقاومتي، ما بايد به دنبال اجراي آن برويم. عاليترين مقام اجرايي كشور ميگويد ما خدمات را گران به مردم ارايه ميدهيم. امروز سازمان ثبت اثبات كرد امكان استفاده از دادهها را با همان منابع گذشته ايجاد كرده است. تمام اقدامات انجام شده ثبت شده است. بايد ابتدا منابع را تجهيز و مبتني بر برنامه و تدبير نظارت كنيد تا اتفاقي بيفتد. امروز تجربه كاري برخي دستگاهها وجود دارد و نياز به توضيح نيست. از كمكهاي ارزنده رييس ديوان عالي كشور كه 10سال هر هفته به سازمان ثبت آمدند، تشكر ميكنم.»
مبارزه با اخلالگران و مشكل شركتهاي كاغذي
غلامحسين محسنياژهاي، معاون اول قوه قضاييه نيز در اين مراسم يكي از سخنرانان بود كه گفت: «سازمان ثبت نهادي است كه با همه خانوارهاي ايراني سر و كار دارد. بعضي افراد در طبقات مختلف در طول عمر دهها بار و صدها بار با اين سازمان ارتباط دارند. اگر اين سازمان بهروز و از همه جهت مثبت باشد چه اندازه ميتواند در ديدگاه مردم تاثيرگذار باشد، ميتواند اعتماد مردم را كم و زياد كند. دولت و مجلس بدانند اگر اين سازمان را تقويت كنند نتيجه آن به همه مردم كشور ميرسد و اعتماد مردم را به نظام افزايش ميدهد. آيا از سازمان ثبت پشتيباني ميشود؟ دكتر خداييان بايد اين موارد را بررسي كند. يكي از الزامات سازمان اجراييات آن است. اگر سازوكار بهروز و كافي داشته باشيم، ممكن است دعاوي مردم در دستگاه قضايي كم شود. مردم در بسياري از مسائل راحتتر و در زمان كوتاهتر ميتوانند به منافع خود برسند.»
او ادامه داد: «كمهزينه بودن فقط لحاظ فاكتور مالي نيست. كم هزينه بودن كاهش رفت و آمد و مراجعه حضوري هم هست. ثبتي كه در گذشته ماهها طول ميكشيد و حالا زودتر انجام ميشود به معناي كم هزينه شدن است. در مورد بنگاههاي معاملاتي نيز بايد تعريف مشخصي داشته باشند. بسياري از مشكلات ما براساس قولنامهها از لحاظ شكلي و حتي محتوايي است. اگر اين اقدامات در سازمان ثبت انجام شود يا مشكلي ايجاد نميشود يا مشكلات با راهحل برطرف خواهد شد. در پروندههاي مبارزه با فساد اقتصادي كه امروزه شدت بيشتري پيدا كرده است براي مبارزه با اخلالگران با شركتهاي صوري و كاغذي روبهرو ميشويم. فردي شركتهاي متعددي را ثبت ميكند كه خودش اصلا از تجارت چيزي نميداند. گاهي شده اصلا نميداند شركت به نام او شده است. از او وكالتي ميگيرند و فردا با مشكل مواجه ميشويد، ميبينيد به عنوان مديرعامل ثبت شده اما اصلا از قضايا اطلاع ندارد و به قول معروف آس و پاس است. اينها مشكلاتي را براي جامعه، قوه قضاييه، ثبت و ماليات ايجاد ميكند.
حاشيه مهناز افشار در حاشيه مراسم
چندي پيش مهناز افشار بازيگر سينما به ادعاي يك روحاني در توييتر واكنش نشان ميدهد كه بعدا قتل آن روحاني در همدان موجب شد تا او و توييتش مورد توجه قرار بگيرد؛ حتي افرادي در فضاي مجازي خواستار محاكمه او شدند. سخنگوي قوه قضاييه در حاشيه مراسم توديع و معارفه رييس ثبت اسناد در جمع خبرنگاران به اين موضوع هم پرداخت. او در ارتباط با پستهاي اخير مهناز افشار در توييتر گفت: «آنچه از طريق مرجع قضايي اتخاذ شود ما اعلام ميكنيم و تا امروز در رابطه با اين فرد تصميم خاصي گرفته نشده است.» غلامحسين محسنياژهاي نيز در حاشيه همين مراسم درباره موضوع مهناز افشار گفت: «اين امر اختصاصي به اين افراد ندارد، بلكه هر كسي در هر جايي صحبت ميكند بايد حرفهايش توام با اخلاق و متناسب با شوون خود و جامعه باشد. چنانچه مسائلي كه جنبه تهمت يا شايعهپراكني داشته باشد اگر جنبه خصوصي داشته باشد شاكي خصوصي ميتواند مدعي شود و در غير اين صورت حتما مدعيالعموم بايد ورود كند و اجازه ندهد فضاي سالم و امن كشور با حرفهاي بعضا بيپايه كه گهگاه جنبه تهمت و افترا دارد و هم گهگاه به عنوان دستمايهاي براي جريانهاي ضد انقلاب و خارج استفاده ميشود، آسيب ببيند.»
فارغ از موضوع توييتر و كشته شدن روحاني همداني، بحث سكه ثامن و حكم حسين فريدون از موضوعاتي بود كه اسماعيلي سخنگوي قوه قضاييه به آن اشاره كرد. او در خصوص آخرين وضعيت پرونده سكه ثامن به خبرنگاران گفت: «روي اين پرونده هنوز كار تحقيقاتي انجام ميشود و در نظر داريم تدابيري اتخاذ كنيم و جلساتي برگزار شده است تا بتوانيم در اولين فرصت و قبل از شروع مراحل رسيدگي، ميزان اموالي كه از متهمان در توقيف بوده را بين ذينفعان پرونده تقسيم كنيم. اين پرونده ابعاد گستردهاي دارد و از طرف ديگر ميزان اموال شناسايي شده از متهمان در مقايسه با مطالبات شكات برابر نيست و كفاف بدهيها را نميدهد.»
سخنگوي قوه قضاييه بيان كرد: همچنين خيلي از مالباختگان به مرور شكايت خود را مطرح ميكنند، برخي افراد از روز اول اقدام به شكايت كردند و مابقي مالباختگان به تازگي در حال مراجعه و شكايت هستند. او در خصوص صدور حكم حسين فريدون گفت: اگر حكمي براي فريدون صادر شده باشد هنوز به دست بنده نرسيده است و بايد در اين خصوص پيگيري كنم. اسماعيلي در رابطه با اتهامات حسين فريدون در كيفرخواست گفت: تا زماني كه حكم قطعي صادر نشود قادر به بيان جزييات پرونده نيستيم.