• ۱۴۰۳ چهارشنبه ۵ ارديبهشت
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 4365 -
  • ۱۳۹۸ دوشنبه ۲۳ ارديبهشت

ديدار رييس‌جمهوري با سياسيون بار ديگر ضرورت «گفت‌وگوي ملي» را مطرح كرد

دودي به چشم‌دشمنان

گروه سياسي

طبق رسم رمضان‌ هر سال، رييس‌جمهوري ميزبان جمعي از فعالان سياسي بود. شنبه شب راست و چپ سياسي در پاستور به ميزباني حسن روحاني و همراهي علي ربيعي و محمود واعظي دور هم جمع شدند تا در خلال اين نشست به بحث و تبادل نظر بپردازند. گرچه سال‌هاي پيش مرسوم بود كه اين مراسم با صرف افطار همراه بود اما امسال اولا مراسم به گستردگي سال‌هاي پيش نبود ثانيا بر خلاف سال‌هاي گذشته هيچ فريم عكسي از سفره افطار در نهاد رياست‌جمهوري منتشر نشد. اين موضوع نشان مي‌دهد كه احتمالا برگزاري مراسم افطار به سبك و سياق گذشته نبوده است. اما آنچه اين ديدار را از ديدارهاي سال‌هاي گذشته متمايز مي‌كرد تنها سفره افطاري نبود كه به قول بادامچيان نه فقيرانه بود نه تشريفاتي بلكه حضور همه طيف‌هاي سياسي و كنار هم قرار گرفتن آنها كنار يكديگر نقطه قوت و نكته متمايزكننده آن بود. در ديدار امسال با فعالان سياسي يا برخلاف تشريفات و پروتكل‌هاي موجود، صندلي مشخصي براي كسي تعريف نشده ‌بود يا اگر هم پيش از آغاز برنامه جاي هر كس مشخص شده‌ بود، انتخاب‌هاي هوشمندانه، تركيب جالبي را ايجاد كرد. غفوري‌فرد كنار بهزاد نبوي، بادامچيان كنار عطريانفر، مرعشي كنار امير محبيان و... نمادي از صحبت‌هاي روحاني در همين مراسم بود كه تاكيد كرد هيچ تفكر و جناحي را نمي‌توان حذف كرد. فريم عكس منتشر شده از بهزاد نبوي و احمد توكلي كه هر دو با عصا مشغول گفت و شنود با يكديگر بودند با عقبه‌اي متفاوت اما طولاني آنچه را به ذهن متبادر مي‌كرد، تكرار موضوع هزارباره «گفت‌وگوي ملي» بود. پيشنهادي مهم و اساسي كه هنوز كه هنوز است و حتي بعد از طرح در مجلس شوراي اسلامي به هيچ سرانجامي نرسيده در حالي كه فعالان سياسي و آنها كه در اين راه استخوان خرد كرده‌اند همواره در هر مراسم و برنامه‌اي همچون نبوي و توكلي كنار هم مي‌نشينند، گپ مي‌زنند و جملگي دغدغه‌هاي مشتركي چون منافع ملي دارند. با اين حال همين كنار هم قرار گرفتن و صحبت‌هاي روحاني كه تاكيد داشت اين انتخابات مي‌تواند نماد وحدت و اتحاد باشد «اگر با هم مهربان بوده و با همدلي و روحيه برادري در كنار يكديگر گام ‌برداريم.» مي‌تواند نقطه آغاز اين بحث باشد.از همين روي شايد بتوان گفت اين ديدار مي‌تواند آغازي براي كليد خوردن فرآيند گفت‌وگوي ملي با حضور چهره‌هاي شاخص هر دو جريان آن هم در فضاي ملتهب اين روزها باشد.

بدون حضور مردم حتي يك روز هم امكان اداره كشور وجود ندارد

حسن روحاني شامگاه شنبه در اين ديدار در مورد وضعيت جاري كشور و فشارهاي اقتصادي و جنگ رواني سخن گفت. او در آغاز صحبت‌هاي خود گفت:«امروز نمي‌توان گفت كه شرايط از دوران جنگ تحميلي بهتر يا بدتر است اما ما در زمان جنگ مشكل بانك، فروش نفت و واردات و صادرات نداشتيم و تنها تحريم ما، تحريم خريد سلاح بود.» رييس‌جمهور با اشاره به محدوديت‌هايي كه دشمنان براي فعاليت‌هاي بانكي كشور ايجاد كرده‌اند و هزينه‌هاي اضافي كه اين تحريم‌هاي بانكي بر نقل و انتقالات مالي كشور تحميل كرده است، توضيح داد:«اين مشكلات در حوزه‌هاي فروش نفت، محصولات پتروشيمي، فولاد و كشاورزي نيز اثرگذار است.» روحاني خطاب به فعالان سياسي حاضر در اين نشست به ارائه يك گزارش آماري از وضعيت جاري در عرصه‌هاي مختلف اقتصادي پرداخت و گفت:«شما كه شخصيت‌هاي سياسي هستيد و در مجلس و پست‌هاي ديگر بوده و با مسائل سياسي كشور آشنايي داريد بايد واقعيت‌هاي امروز را بدانيد و براي رسيدن به بهترين و كم هزينه‌ترين راه‌حل‌ها همفكري كنيد.»

 

در جنگ تحميلي مردم دولت را مقصر نمي‌دانستند به همين دليل همدلي وجود داشت

رييس‌جمهور ادامه داد:«در جنگ تحميلي تقريبا مردم اتفاق نظر داشتند كه دولت مقصر مشكلات نيست بلكه صدام به كشور تجاوز و جنگ را آغاز كرده ‌بود و چون مردم در اين زمينه اتفاق‌نظر داشتند، شرايط نه ايده‌آل بلكه نسبتا خوب بود و مردم براي حل مشكلات كمك مي‌كردند. امروز هم بايد با همان اتفاق نظر و ايجاد همدلي و وفاق شرايط را اداره كنيم و تسليم نشويم.»

روحاني افزود:«تسليم شدن با فرهنگ و دين ما سازگار نيست و مردم آن را نمي‌پذيرند لذا نبايد تسليم شويم و بايد راه‌حل‌ها را پيدا كنيم و در اين زمينه البته مهم است كه چه مقدار از راه‌حل‌ها در اختيار دولت قرار دارد.»

 

بايد در حد توان و در حوزه اختيارات رييس‌جمهور از دولت مطالبه داشت

رييس‌جمهور در بخش ديگري از سخنانش به مطالبات مردم و حوزه اختيارات دولت اشاره كرد؛ موضوعي كه در دولت دوم بيش از پيش از سوي حاميان و نزديكان دولت شنيده شد كه برخي مطالبات در حوزه اختيارات دولت نيست. از همين روي روحاني در اين راستا توضيح داد:«وقتي از دولت سوال و مطالبه‌اي مي‌شود بايد از طرف ديگر بررسي شود كه دولت چه مقدار در حوزه‌هاي مورد سوال داراي اختيار بوده است. به طور مثال اگر در خصوص سياست خارجي، فرهنگ و يا فضاي مجازي از دولت سوال و مطالبه‌اي مي‌شود بايد ببينيم كه دولت چقدر در اين حوزه‌ها اختيار دارد. بايد در حد توان و در حوزه اختيارات رييس‌جمهور از دولت مطالبه داشت.»

روحاني با تأكيد بر اينكه مردم اساس انقلاب بوده و همه پيروزي‌هاي ما به خاطر حضور مردم است، بيان كرد:«بدون حضور مردم حتي يك روز هم امكان اداره كشور وجود ندارد لذا بايد شرايط را براي حضور فعال‌تر مردم فراهم آوريم و مردم را راضي نگه داريم.»

رييس‌جمهور با اشاره به سخن يكي از فعالان سياسي كه مشكل مردم را صرفا اقتصادي توصيف كرد، گفت:«مردم مشكل اقتصادي هم دارند اما تنها مشكل آنها اقتصادي نيست؛ لذا همه جوانب را بايد مورد توجه قرار دهيم. در جلساتي كه بين احزاب و گروه‌هاي مختلف تشكيل مي‌شود، مهم اين است كه بتوان به تصميمي رسيد كه مردم از شنيدن آن خوشحال شوند و احساس كنند كه در اين جلسه يك گام مهم به پيش برداشته شده است.»

او با اشاره به اينكه اگر مردم احساس كنند كه گروه‌ها و دستگاه‌هاي مختلف به هم نزديك شده و با هم همدلي و هم‌افزايي دارند، خوشحال و اميدوارتر خواهند بود، گفت:«اما زماني كه مي‌بينند به طور مثال دولت براي اصلاح قيمت حامل‌هاي انرژي اقدامي انجام داده و مجلس آن را رد مي‌كند، بي‌ترديد مردم دچار نگراني مي‌شوند. مردم از اينكه بين دستگاه‌ها و قواي مختلف فاصله وجود داشته باشد به هيچ عنوان خوشحال نمي‌شوند.»

رييس‌جمهوري ادامه داد:«وقتي به عنوان دولت لايحه‌اي را با قيد فوريت در خصوص ايجاد وزارت بازرگاني به مجلس ارايه مي‌كنيم و از مجلس تقاضا مي‌كنيم كه وزارتي به عنوان وزارت بازرگاني تشكيل شود، انتظار اين است كه مجلس نيز با آن همراهي كند چراكه در شرايط امروز كشور با توجه به ادغام غيراصولي كه در تجميع چندين وزارتخانه در وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام شد بدون وزارت بازرگاني نمي‌شود اوضاع تجاري كشور را سر و سامان داد.»

روحاني در بخش ديگري از سخنان خود به شرايط سخت امروز نيز اشاره كرد و گفت:«امروز در شرايط سختي قرار داريم اما در عين حال نااميد نيستم و به آينده بسيار اميدوارم و معتقدم، مي‌توانيم از اين شرايط سخت عبور كنيم به شرط اينكه با هم باشيم و دست در دست يكديگر بگذاريم.»رييس‌جمهور افزود:«انتخاباتي كه در پايان امسال برگزار خواهد شد، مي‌تواند نماد وحدت و اتحاد باشد اگر چنانچه با هم مهربان بوده و با همدلي و روحيه برادري در كنار يكديگر گام ‌برداريم و چنانچه يك دستگاه و اتاق براي انتخابات تصميم نگيرد، مي‌توانيم شرايط خوبي را داشته باشيم.»روحاني تاكيد كرد:«اگر در كنار هم بوديم و به اين موضوع رسيديم كه هيچ تفكر و جناحي را نمي‌توان حذف كرد، مي‌توانيم از مشكلات عبور كنيم.»

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون