اعتماد| بامداد روز گذشته زبانههاي آتش به جان يكي ديگر از هتلهاي مشهد افتاد تا وقوع پنجمين آتشسوزي در چهار ماه اخير در مراكز اقامتي اين شهر ثبت شود. در اين آتشسوزي 37 نفر از زايراني كه در زبانههاي آتش هتلي پنج طبقه در خيابان امام رضا(ع) گرفتار شده بودند با تلاش آتشنشانان از خطر مرگ نجات يافتند. نجمي، فرمانده آتشنشانان اعزامي به محل، علت آتشسوزي را «اتصال در سيستم فيوزهاي اصلي برق» هتل اعلام كرد و با اشاره به حضور 20 آتشنشان در عمليات اطفاي حريق گفت: «كانون حريق طبقه دوم اين مجتمع اقامتي بود ولي با تلاش آتشنشانان سه ايستگاه، زبانههاي آتش مهار شد و زايران محبوس در طبقههاي فوقاني از پشت بام به محل امن منتقل شدند.» اين حادثه پنجمين آتشسوزي درچهارماه اخير است كه به جان هتلها و مراكز اقامتي مشهد ميافتد؛ آماري كه نشان ميدهد مقصد ماشينهاي آتشنشاني مشهد، ماهي يكبار به هتل يا مسافرخانهاي در اين شهر ختم ميشود.
نخستين آتشسوزي گسترده
هتلهاي مشهد در سال جاري
هجدهم فروردين امسال نخستين آتشسوزي گسترده در يكي از هتلهاي خيابان امام رضا(ع) مشهد رخ داد. اين حادثه كه خسارات جاني نداشت به علت «سرايت آتش ناشي از سوختن ضايعات روي سقف پاركينگ هتل» اتفاق افتاد. عليرضا معلم، سرپرست ايستگاه شماره 4 سازمان آتشنشاني مشهد در تشريح جزييات حادثه گفت: «اين حريق در ساعت 16:53 اتفاق افتاد كه كانون آن، آتشسوزي ضايعات موجود روي سقف پاركينگ هتل به دلايل نامعلوم بود. در عمليات اطفاي حريق آتشنشانان دو ايستگاه شركت داشتند و موفق به نجات مسافران شدند.»
چهار كشته و 166 حادثهديده در يك روز
وقوع دو حادثه «مرگ چهار زاير عربستاني» و «حريق گسترده» در دو هتل خيابان طبرسي، گرد مرگ را در آسمان هفدهم خرداد مشهد پاشيد. خبر وقوع نخستين حادثه صبح يكشنبه با آژير كركننده آمبولانسها در گوش اهالي شهر پيچيد. 33 زاير عربستاني به دليل نامشخصي دچار مسموميت شده و يكي پس از ديگري به بيمارستان منتقل شدند. تنها چند ساعت از بستري شدن مسمومان نگذشته بود كه خبر مرگ چهار نفر از آنها (سه پسر زير 3 سال و يك دختر 14 ساله) اعلام شد كه واكنش وزير بهداشت و سخنگوي قوه قضاييه را به دنبال داشت. «پلمب هتل مذكور و بازداشت پنج نفر از كاركنان آن»، «تاييد استفاده از سم غيرمجاز در اتاقهاي زايران عربستاني براي از بين بردن حشرات موذي» و «تاكيد چندباره بر غيرعمدي بودن حادثه» خلاصه واكنشهايي بود كه هر لحظه بر ابعاد حادثه ميافزود.
تنها به فاصله چند ساعت بار ديگر آژيرها به صدا درآمدند؛ 137 زاير ايراني در يكي ديگر از هتلها در ميانه دود و آتش محبوس شدند و مرگ را پيش چشمان خود ديدند. آتشپاد مسعود ظهوريان، فرمانده آتشنشانان اعزامي با اشاره به تلاش دو ساعته 60 آتشنشان براي نجات زايران و مهار شعلههاي آتش، علت وقوع حريق را «اتصال در سيمهاي برق آسانسور در طبقه همكف هتل» اعلام كرد و در شرح عمليات آتشنشانان گفت: «نيروهاي امداد و نجات ۱۳۷ نفر از مسافران اين هتل آپارتمان كه در طبقات بالاتر گرفتار شده و راه فرار نداشتند را با استفاده از دستگاههاي تنفسي و نردبان از طريق پشت بام، پنجره و در ورودي نجات دادند و به محل امن منتقل كردند.»
حريق سوم با هفت مصدوم
هنوز خاكستر و دود سيماي هتل [...] خيابان طبرسي مشهد را رها نكرده بود كه هتلي ديگر اينبار در خيابان دانش شرقي طعمه حريق شد. 26 خرداد در آتشسوزي يكي ديگر از مراكز اقامتي مشهد، هفت نفر مصدوم شدند. احمد مرندي، سرپرست ايستگاه 24 سازمان آتشنشاني مشهد پس از حادثه، حال مصدومان را مساعد اعلام كرد و علت حريق را «نشت گاز از علمك در قسمت پذيرش هتل» دانست.
نجات 85 زاير از حريق چهارم
نوزدهم تير، 85 زاير ايراني، مسافران ديگري بودند كه حرارت حريق در هتلهاي مشهد را تجربه كردند. در اين روز «اتصال در سامانه برق يك دستگاه ماشين لباسشويي در سرويس بهداشتي» جرقه آتشسوزي گسترده در هتلي ديگر را زد كه سرپرست ايستگاه 24 آتشنشاني مشهد از آن با عنوان «حريق گسترده» ياد كرد. احمد مرندي، فرمانده عمليات اطفاي حريق درباره حادثه گفت: «بر اثر حريق تمامي 30 واحد اين مجتمع دچار دودگرفتگي شد به همين دليل آتشنشانان ضمن مهار آتش با استفاده از دستگاههاي تنفسي 85 زاير محبوس در ميان دود را به بيرون منتقل كردند.»
ثبت پنجمين حريق در چهار ماه
روز گذشته، زنجيره حوادث گاه مرگبار مراكز اقامتي مشهد به پنجمين حلقه خود رسيد. بامداد شنبه 37 نفر از زايران كه در ميان زبانههاي آتش هتلي پنج طبقه در خيابان امام رضا(ع) مشهد گرفتار شده بودند با تلاش آتشنشانان از خطر مرگ نجات يافتند تا بار ديگر فقدان امكانات ايمني در مراكز اقامتي مشهد نقل محافل شود.
70 درصد مراكز اقامتي مشهد تاييديه ايمني آتشنشاني ندارند
جداي از حوادثي چون مسموميت زايران عربستاني در يكي از هتلهاي مشهد كه ناشي از استفاده غيرعمدي از سم غيرمجاز براي حشره زدايي بود، بايد علت آتشسوزيهاي گسترده در مراكز اقامتي اين شهر را در عدم رعايت نكات ايمني در مقابله با حريق جست. مسوولان سازمان آتشنشاني مشهد ميگويند تنها 30 درصد مراكز اقامتي اين شهر تاييديه ايمني آتشنشاني دارند، آماري كه دنبالهدار بودن آتشسوزيها را قابل پيشبيني ميكند. جعفري، مديرعامل سازمان آتشنشاني مشهد فقدان سيستم ايمني مناسب در اماكن اقامتي مشهد را مهمترين مشكل اين اماكن ميداند و ميگويد: «تامين و نگهداري از سيستمهاي ايمني بسيار مهم است ممكن است يك مركز اقامتي سيستم ايمني مناسبي داشته باشد اما از رده خارج باشد. بحث سيمكشي آنها نيز مطرح است. سيستم اعلام حريق اتوماتيك و اطفاي حريق، خاموشكنندهها و سيمكشيها و دودكشها ممكن است دچار مشكل باشد. متاسفانه سازمان آتشنشاني داراي نيروي قهريه نيست كه بتواند آنها را مجاب به چنين كاري كند. در اين شرايط آتشنشاني فقط ميتواند تذكر دهد.» جعفري با بيان اينكه ۷۰ درصد اماكن اقامتي در مشهد اخطار اين سازمان را گرفتهاند، ميگويد: مراكز اقامتي بيمه آتشسوزي دارند و اين بيمهها اختلال در كار ما ايجاد كرده است. مديران مراكز اقامتي چون بيمه دارند خيالشان راحت است درحالي كه بايد الزام شود كه بيمه شدن يك مركز اقامتي منوط به داشتن تاييديه سازمان آتشنشاني است در اين صورت هر مركز بايد هر سال اين تاييديه را به روز كند و سيستم ايمني ساختمان نيز بهروز شود.