گروه اقتصادي| بورس تهران ديروز 1043 واحد عقبنشيني كرد تا در آخرين روز معاملاتي هفته به كانال 63 هزار واحدي سقوط كند. دومين سقوط آزاد بورس در سال 94 در حالي تعطيلات آخر هفته را براي اهالي تالار حافظ تلخ كرد كه همين چند روز پيش وزير اقتصاد با وعده تازهاي سهامداران را اميدوار به بازگشت رونق به بازار كرده بود.
با اين حال ريزش بيش از 1000 واحدي ديروز شاخص به نظر برخي فعالان بازار اميدواركننده بود و بسياري از فعالان انتظار داشتند با بازگشايي اين نمادها شاخص چندهزار واحد افت كند.
فعالان بازار سرمايه معتقدند كه علت اصلي افت بازار سهام افزايش عرضه و فروش سهام در نمادهاي معاملاتي شركتهاي بزرگ حاضر در معاملات بورس بود كه به نظر ميرسد طي روزهاي آينده با پايان دوره تسويه اعتباري شركتهاي كارگزاري و كنار رفتن فضاي عرضه در اين نمادها، روندي متعادل را از اواسط هفته آينده در اين بازار شاهد باشيم. برخي فعالان بازار سرمايه با شجاعانه خواندن اقدام سازمان بورس در بازگشايي همزمان اين نمادها در پايان هفته معاملاتي، اين اتفاق را در تخليه استرسهاي چندماهه بازار و پيگيري روند منطقي معاملات از روزهاي آينده حياتي قلمداد كردند.
در واقع در شرايطي كه به نظر ميرسد پالسهاي مثبتي در عرصه سياسي و اقتصادي تحت تاثير رفتو آمد هياتهاي اقتصادي و تجاري كشورهاي اروپايي به كشور به گوش ميرسد و با افزايش روزبهروز تعداد سناتورهاي حامي برجام به نظر ميرسد موضوع پرونده هستهاي ايران در حال بسته شدن است، بازگشايي نمادهاي امروز در بورس تهران كمك ميكند تا معاملهگران به گونهاي منطقي و به دور از نگرانيها پيرامون اثرات اين رخداد، به فعاليت در بازار ادامه دهند اين در حالي است كه بر اساس تحليلهاي موجود، انتظار ميرود طي روزهاي آينده با تقويت خبرهاي حوزه سياسي، به ويژه انتشار خبرهاي اميدواركننده از توافق «برجام» هستهاي از سوي طرفهاي خارجي روند معاملات بورس با افزايش انگيزه خريد از سوي معاملهگران در روندي متعادل، اما اميدواركننده قرار گيرد.
اين در حالي بود كه اقدام متولي بازار سهام براي بازگشايي يكجاي نمادهاي معاملاتي متوقف، اگرچه به تقلاي برخي معاملهگران براي نقد كردن داراييهاي متوقفشده خود در آخرين روزهاي شهريورماه انجاميد، اما به شكلگيري صفهاي فروش چنداني در بازار منتهي نشد؛ هرچند كه در نماد معاملاتي پالايش بندرعباس شكلگيري صف فروش هشت ميليون سهمي، به روز معاملاتي بعد موكول شد.
ولي به هر حال ديروز با بازگشايي تمام نمادها يكي از اصليترين و مهمترين شكها و ترس اهالي تالار پايان يافت چرا كه اهالي تالار از معاملات هفته آينده ديگر نگاه ترديدآميز به نمادهاي متوقف و تاثيرات آنها بر شاخص بورس نخواهند داشت و بازار سرمايه با خيال آسودهتري ميتواند راه خود را با حضور تمامي بزرگان انتخاب كند. از سوي ديگر با بازگشت تمامي نمادها سهامداران نيز با توجه به افزايش نقدشوندگي سهام موجود در پرتفوي ميتوانند با خيال آسودهتري نسبت به تصميمگيري براي خروج از يك گروه يا شركت و ورود به ديگر سهام شركتها اقدام كنند.
يـــكــــي از كارشناسان ارشد بازار سرمايه علت ريزش شديد ديروز بازار سهام را نياز بازار به شوك درماني در مقاطع زماني مختلف عنوان كرد و گفت: پيش از نوروز 94 هم بازار به دليل باز شدن سهام پالايشگاهيها با ريزش مواجه شد اما به مرور در مسير رشد قرار گرفت و ديروز هم با توجه به بازشدن دستهجمعي تعداد زيادي از سهامي كه متاثر از افت قيمتهاي جهاني، افت قيمت داشتند، شاخص بيش از هزار واحد ريزش داشت. سيدرضاعلوي با اشاره به اينكه ريزش 5 درصدي ديروز بازار برخلاف باور عمومي سهامداران، به بازار آسيب نميزند، پيشبيني كرد كه بازار از شنبه در مسير رشد حركت خواهد كرد.
ديروز در حالي كه روند معاملات مانند روزهاي اخير دنبال ميشد با بازگشايي برخي نمادهاي سنگينوزن و به اصطلاح برخي از بزرگان بازار در قيمتهاي منفي شاخص بيش از 5 درصد عقبنشيني كرد و روي 63 هزار و 467 واحد ايستاد. در بازار ديروز پالايش نفت بندرعباس با 282 واحد، فولاد مباركه با 241 واحد، فولاد خوزستان با 138 واحد و بانكهاي پاسارگاد و پارسيان با 137 واحد و 128 واحدكاهش بيشترين تاثير منفي را بر شاخص كل بورس به دوش كشيدند. در عين حال نمادهاي بانك صادرات با شش واحد، ارتباطات سيار ايران با 5 واحد و پالايش نفت اصفهان با 4 واحد تاثير مثبت، بيشترين تلاش را براي مثبت كردن روند بازار از خود نشان دادند. در معاملات ديروز نمادهاي مخـابرات ايران، پـــالايـش نفت بندرعباس، گسترش نفت و گاز پارسيان، بانك پاسارگاد، سرمايهگذاري توسعه معادن و فلزات، ذوبآهن اصفهان، فولاد مباركه، فولاد خوزستان، معدني و صنعتي چادرملو، معدني و صنعتي گلگهر، سخت آژند، صنعتي و كشاورزي شيرين خراسان و بيمه آرمان از سوي ناظر بازار سهام بازگشايي و در عين حال نماد معاملاتي شركتهاي قاسم ايران، بيمه سينا، حق تقدم خريد سهام شركت صنايع ريختهگري ايران و حق تقدم خريد سهام شركت فولاد افزاسپاهان متوقف شد.
ديروز همچنان معاملات كد به كد در برخي نمادهاي معاملاتي ادامه يافت، از جمله در پتروشيمي مبين بيش از 129 ميليون سهم اين شركت به ارزش 39 ميليارد و 800 ميليون تومان از سوي هلدينگ پتروشيمي خليج فارس به شركتهاي تابعه اين هلدينگ كد به كد شد.
در بانك تجارت نيز 50 ميليون سهم به ارزش چهار ميليارد و 700 ميليون تومان از سوي حقوقي آن كد به كد شد. در عين حال در نماد معاملاتي گروه فنآوا نزديك به 22 ميليون سهم به ارزش هفت ميليارد و 600 ميليون تومان، سرمايهگذاري غدير با 16 ميليون سهم به ارزش سه ميليارد و 600 ميليون تومان و يك ميليون سهم بانك اعتباري توسعه به ارزش 72 ميليون تومان از سوي سهامدار حقوقي كد به كد شد.
در بازار ديروز گروه منسوجات با بيش از 3 درصد رشد و گروه قند و شكر با رشد حدود 2 درصدي، بيشترين بازده گروهي را داشتند. اين در حالي است كه گروه فلزات اساسي و فرآوردههاي نفتي بيش از 7 درصد كاهش بازدهي داشتند. اين در حالي بود كه حقيقيها فقط يك چهارم از سهم خريد و فروش را به خود اختصاص داده بودند، بهطوري كه در طرف عرضه، فقط 24 درصد از عرضه ديروز در دست حقيقيها بود، اما در طرف تقاضا با يك درصد افزايش، سهم 25 درصدي داشتند و 75 درصد از تقاضاي باقيمانده را حقوقيهاي بازار انجام دادند.