بازگشايي سفارت عربستان در بغداد پس از 25سال
قفلها باز ميشوند
بالاخره قفل درهاي سفارت عربستان در عراق پس از25 سال امروز گشوده ميشود؛ قفلي كه در سال 1990و پس از جنگ دوم خليج فارس در بغداد بسته شد تا آغازي باشد بر 25 سال قطع روابط ديپلماتيك؛ آنگونه كه مقامهاي وزارت خارجه عراق به خبرگزاري فرانسه اعلام كردهاند، كارمندان سفارت عربستان روز سهشنبه وارد بغداد شدند و تعدادي از مقامهاي وزارت خارجه عراق در فرودگاه از آنها استقبال كردند. گفته ميشود تعداد كارمندان سفارت عربستان كه در راس آنها معاون سفير بود به 35 تن ميرسيد. قرار است سفير عربستان امروز وارد بغداد شود و در يك مراسم رسمي براي افتتاح سفارتخانه شركت كند. پيش بيني ميشود كنسولگري عربستان نيز به زودي در اربيل، پايتخت اقليم كردستان عراق بازگشايي شود.
گفتني است با آغاز جنگ خليج فارس، عربستانيها كه امنيت خود را نيز در معرض خطر ميديدند، سفارت خود در عراق را تعطيل و از امريكا درخواست كردند كه براي مقابله با عراقيها، وارد عمل شوند. ارتش عربستان سعودي نيز در كنار نيروهاي امريكايي، در خلال ماههاي ژانويه و فوريه ۱۹۹۱ به نبرد با ارتش عراق پرداختند. پس از شكست عراق در اين جنگ، عربستان سعودي برخلاف رويه گذشته، عراق را يك خطر بالقوه براي امنيت خود تلقي ميكرد و فعاليتهاي نظامي عراق را زيرنظر گرفت. از سال 2004 و پس از سقوط رژيم صدام حسين اگرچه دو كشور روابط سياسي خود را آغاز كردند اما 11 سال زمان لازم بود تا در نهايت عربستان سفارت خود را در بغداد بازگشايي كند.
سفير جديد عربستان در عراق كيست؟
از ثامر بن ثامر سبهان در دايرهالمعارف ويكي پديا اطلاعات زيادي نيست، جز يك صفحه عربي كه از او به عنوان نخستين سفير عربستان در عراق جديد ياد ميشود كه از سوي سلمان بن عبدالعزيز براي اين ماموريت انتخاب شده است. اما از ژوئن 2015 كاملا مسجل شد كه ثامر بن ثامر سبهان كسي است كه پس از 25 سال به عنوان نماينده ديپلمات رياض به بغداد ميرود تا در فصل جديد روابط بغداد و رياض ايفاي نقش كند؛ سفيري كه گفته ميشود معيار انتخاب او ميزان تواناييهايش در رقابت با سردار قاسم سليماني، فرمانده سپاه قدس جمهوري اسلامي ايران و معمار پيشبرد هدف مبارزه با داعش و گروههاي تكفيري در عراق و سوريه بوده است. گفته ميشود سبهان متولد 1967 است و دوران تحصيل خود را در مدرسه الجزيره گذرانده و در سال 1985 ديپلم گرفته است. اين اطلاعاتي است كه در صفحات شبكههاي اجتماعي منتشر ميشود. بر اساس اين اطلاعات غيررسمي سبهان در سال 1988 موفق به اخذ مدرك كارشناسي در رشته علوم سياسي از دانشگاه نظامي ملك عبدالعزيز شده و بعد از آن براي گذراندن دورههاي نظامي به ايالات متحده امريكا رفته است. وي پس از آن مسووليتهاي مختلفي را در نهادهاي نظامي عربستان عهدهدار شده است. وي در حالي به عنوان سفير عربستان در عراق تعيين شده كه سابقه خدمت در كنار وزراي دفاع غربي را در كارنامه خود دارد كه بارزترين آنها ديك چني، وزير اسبق دفاع و معاون اسبق رييسجمهوري امريكا، تام كينگ، وزير دفاع سابق بريتانيا و سرلشكر ژوزف هور، فرمانده كل نيروهاي مركزي امريكا است. مشاركت در جنگ خليج فارس در دهه 90 ميلادي و فرماندهي يگانهاي حفاظت از پايگاههاي امريكايي، فرانسوي و انگليسي درمنطقه رياض، درسال 95 ميلادي ازجمله مهمترين فعاليتهاي وي ذكر شده است. سبهان مسووليتهاي مختلفي را نيز در عربستان بر عهده داشته است، از جمله فرماندهي بخشهاي مختلف گارد ويژه نظامي، افسر در وزارت امنيت و مسوول تامين امنيت فرمانده مركزي امريكا، سرلشكر نورمن شواتزكوف در خلال جنگ خليج فارس اول (در جريان جنگ امريكا با عراق بر سر كويت) و افسر سازمان امنيت همراه با امير خالد بن سلطان بن عبدالعزيز سعود در سالهاي 1993 تا 1995 بوده است. ثامر بن ثامر سبهان بارها بر اساس ماموريتي كه از كاخ رياض دريافت كرده بود در جريان اشغال عراق توسط امريكاييها به عراق سفر كرده و به عنوان مشاور نظامي در نيروهاي ائتلاف و بعدا رايزن نظامي در سفارت امريكا در بغداد فعال بوده است. وي همچنين به عنوان رايزن نظامي در لبنان نيز فعال بوده كه مسووليت او در لبنان همراهي با اهل تسنن براي جلوگيري از افزايش نفوذ ايران در اين كشور بوده است. وي همچنين مسوول مكاتبات سفارت عربستان در لبنان با سفارت امريكا بوده و ناظر امور نظامي جريان مستقبل و گروههاي مسلح در طرابلس بوده است. بر اساس برخي گزارشها وي بارها نيز از اسراييل به عنوان شخصيتهاي ديپلماتيك و نظامي هياتهاي امريكايي و اروپايي ديدن كرده و شبكهاي از روابط را با فرماندهان صهيونيستي دارد و با وجود اتهاماتي از جمله جاسوسي عليه حزبالله، وقتي خبر رسيد عربستان سبهان را به عنوان نخستين سفير خود در بغداد برگزيده، اين اقدام واكنشهايي در بين گروههاي شيعي عراق برانگيخت.