سه نمايشنامه ايراني
انتشارات نيلا سه نمايشنامه ايراني تازه منتشر كرده است. نمايشنامههاي «سه خواهر و ديگران» نوشته حميد امجد، «اسبها؛ سال 59 هجري شمسي» نوشته محمد رحمانيان و «پيتزا جهان» به قلم شهروز فرمانبرداري توسط انتشارات نيلا راهي بازار كتاب شدهاند.
«سه خواهر و ديگران» نمايشنامهاي است مرتبط با ساختار و شخصيتهاي چند اثر از آنتون چخوف («سه خواهر»، «باغ آلبالو» و «دايي وانيا») و شكسپير (مشخصا «شاه لير») به اضافه نكاتي از زندگي واقعي چخوف. اين نمايشنامه امجد با 12 پرسوناژ، به چهارسال از ساليان پاياني عمر چخوف اشاره دارد، چهارسالي كه چخوف در بيماري و به توصيه پزشكانش در خانهاي ييلاقي سپري كرد و در همين سالها «دايي وانيا»، «سه خواهر» و «باغ آلبالو» را نوشت. امجد در اين نمايشنامه، فرض برقراري نسبتي ميان واپسين آثار نمايشي چخوف با ژرفساخت طرح و موضوع و شخصيتهاي «شاه لير» شكسپير را (كه در مقدمهاي بر نمايشنامه شرح داده) بنا نهاده و در تركيب با دستمايههايي تاريخي و لحن طنزآميز پي گرفته است. اين نمايشنامه كه در سال 1393 به نگارش درآمده و هنوز اجرا نشده است.
«اسبها؛ سال 59 هجري شمسي» نمايشنامهاي از محمد رحمانيان است كه حدود 12 سال پس از زمان نگارشش منتشر شده است. اين نمايشنامه كه 24 پرسوناژ (شامل اسبها و آدمها) دارد، در لواي روايت زندگي مهتري كه زبان اسبها را ميداند، به اسطورهها و روايتهاي كهن درباره اسب و جهان عاطفي و عاشقانه اسبها در حاشيه زندگي و مرگ سوارانشان ميپردازد.
«پيتزا جهان» نيز نمايشنامهاي است كه نويسندهاش پيش از اين براي نگارش آن، در جشنواره تئاتر «شهر» جايزه نخست نمايشنامهنويسي را دريافت كرده بود. اين نمايشنامه با شش پرسوناژ كه در سه صحنه نوشته شده است، در فضاي اجتماعي معاصر ميگذرد و ماجراي مردي را تجسم ميبخشد كه گرچه ميان ديگران زندگي و كار ميكند اما هرگز بخت درك شدن توسط اطرافيان را نمييابد و حرفهاي ناگفتهاش را انگار در خلوتي خصوصي با خاطره مادرش در ميان ميگذارد، مخصوصا تجربه خاص و عجيبش را از ديدار با زني كه قسم خورده است با كسي حرف نزند.