كتابخانه
دايرهالمعارف استدلال
مدتها از آن زمان گذشته است كه يك نفر ميتوانست تمام آثار مهم فلسفه غرب را بخواند. براي مطالعه همه طيف موضوعي - از كتاب مقدس گرفته تا حساب ديفرانسيل و انتگرال و دستور زبان و زيستشناسي - راهنماهاي مفصل تدوين شده است اما تقريبا هيچ منبعي وجود ندارد كه به عنوان راهنماي مطالعه آثار فلسفي عمل كند. «فقط استدلال» نوعي دايرهالمعارف فلسفي است؛ دايرهالمعارفي با 100 مدخل، براي معرفي مهمترين استدلالهاي فلسفه غرب. هر يك از صد فصل كتاب محتوايي مستقل دارد كه به بيان فرض، نتيجه، گامها و همينطور قواعد منطقي به كار گرفته شده در استدلال ميپردازد. فلسفه دين، متافيزيك، معرفتشناسي، اخلاق، فلسفه ذهن، علم و زبان و... از مهمترين سرفصلهاي اين كتاب هستند. در مقدمه اين كتاب آمده است؛ «ميخواهيم دوره كارشناسي فلسفه را نابود كنيم. اين حرفي بود كه به دوستان و آموزگاران مان زديم وقتي كه ميخواستيم فكر اوليه اين كتاب را برايشان توضيح دهيم. «فقط استدلال» نوشته مايكل بروس و استيون باربن با ترجمه ميثم محمداميني به تازگي توسط نشر نو منتشر و روانه بازار كتاب شده است.
اميد در اوج نوميدي
مارتين بوبر، متاله و فيلسوف اتريشي است كه در سراسر حيات فكرياش به موضوعاتي چون رابطه دين با فسلفه و اخلاق و علم جديد و تفكر جديد ميانديشيد. كتاب كسوف خداوند مجموعهاي از گفتارهايي است كه بوبر، به اضافه درآمدي متناسب با عنوان گزارش در ارتباط با دو گفتوگو كه در سال 1932 نوشته شده و همچنين مقاله عشق الهي و ايده الوهيت كه در سال 1943 نگاشته شده است. محوريت آثار بوبر چنان كه دانالد جي مور، نويسنده كتاب مارتين بوبر نوشته، اهميت خطير موقف معنوي جهان ما و انسانيت است. نگراني عمده بوبر منبعث از فقدان ابعاد روحاني و اخلاقي در زندگي انسان، در زندگي اجتماعي، اقتصادي و سياسي اوست. بوبر نشان ميدهد كه چگونه بتوانيم دوباره گشودگي روحاني را به دست آوريم. بوبر ميخواهد راه را تغيير دهد، طريق تفكر، طريق زندگي، طريق صحبت كردن با يكديگر و طريق ارتباط با يكديگر را. بوبر به ويژه پس از جنگ جهاني دوم در آثار و سخنرانيهاي خود به بيان همان ايمان و اعتقاد عميق خود، با وجود روزهاي تاريك آن زمان، ادامه ميدهد. به باور او خداوند از ما ميخواهد كه با آزادي كامل حتي در حالت نااميد مفرط رو به سوي او كنيم. رو به سوي او كردن در همه حال ممكن است.
قرآن به روايت قرآن
پروفسور ايزوتسو براي ايرانيان اهل فرهنگ نامي آشناست. استاد فلسفه دانشگاه مك گيل كانادا براي نخستينبار قرآن را از عربي به زبان ژاپني ترجمه كرد. ممارست در فلسفه و تسلط به زبان عربي او را با آثار غزالي و كلام اشعري و همچنين آثار ابن سينا آشنا ساخت و در موسسه مطالعات اسلامي دانشگاه مكگيل نجات ابن سينا و الاقتصاد في الاعتقاد غزالي را تدريس ميكرد.
ايزوتسو با تفكر فلسفي شيعي و حكماي ايراني آشنا و علاقهمند شد و با همكاري محقق سلسله دانش ايراني را بنياد گذاشت. نخستين كتاب از اين سلسله متن عربي شرح منظومه حاج ملاهادي سبزواري بود.
كتاب مفاهيم اخلاقي- ديني در قرآن مجيد يكي از آثار مهم ايزوتسو است كه در سال 1966 در كانادا منتشر شد كه صورت تجديد نظر شده كتابي با نام ساختار اصطلاحات اخلاقي در قرآن است كه در سال 1959 به وسيله دانشگاه كيو در توكيو منتشر شده بود.
اين كتاب به همت فريدون بدرهاي ترجمه و توسط نشر فرزان روز منتشر شده است.
نبرد دو امپراتوري
گروهي علت جنگها را پيشرفت اقتصادي ميدانند كه نياز به مواد اوليه و بازار فروش را ايجاد ميكرد. برخي پنداشتند كه پاپ براي دستيابي به سرزمين پطرس حواري كه در حكم ميهن دوم وي بود، دست به كار شده است؛ از نظر ديگران علت جنگها بيشتر رقابت با امپراتوري اروپا بود كه پاپ اين سياست را پيش گرفته بود. بعضي نيز بر اين پندارند كه پيشرفت نفوذ پاپ، پس از اصلاحات پاپ گرگوار هفتم، باعث اين جنگها شد. البته بسياري از تاريخ نويسان نيز معتقدند كه علت اصلي اين جنگها جلوگيري از پيشرفت تركان سلجوقي در آسياي صغير و روسيه و جلوگيري از سقوط قسطنطنيه و ورود تركان به شبه جزيره بالكان بوده است. به هر حال علت هر چه باشد، جنگهاي صليبي در تاريخ اروپاي باختري از رويدادهاي بسيار بزرگ و مهم است. ايرانيان عمدتا گروسه را با كتاب سترگ و ارزشمند امپراتوري صحرانوردان با ترجمه عبدالحسين ميكده ميشناسند. گروسه در اين كتاب به نحو مفصل و دقيق به تشريح جنگهايي ميپردازد كه در قرون 11 و 13 ميلادي از سوي مسيحيان براي گرفتن بيتالمقدس از مسلمانان در گرفت.