هنر كاشتن در برداشت خلاصه ميشود، اگر قرار است برداشت خوبي نداشته باشيم يا اصلا برداشت نكنيم، بهتر است اصلا نكاريم تا حداقل اتلاف هزينه و انرژي نشود. وقتي گفته ميشود فدراسيون كشتي هرچه زودتر بايد تكليفش مشخص شود، نه براي اينكه چيزي گفته شده باشد، بلكه براي اين است كه كاشتههاي قبل به بهترين شكل ممكن برداشت و كاشتههاي جديد، براي برداشتهاي بعدي مهيا شود. رسول خادم رييس دلسوز و زحمتكشي براي كشتي بود كه در تمام سالهاي حضورش در اين رشته كارهاي نيك و پسنديدهاي براي ورزش ملي ايران انجام داد كه پرداختن به آنها خارج از حجم اين گزارش است و البته او نيز همچون هر انسان و مدير ديگري اشتباهاتي را هم داشت كه البته به هيچوجه قابل قياس با خدماتي كه به كشتي ارايه داد نيست، از همين رو نميتوان اگر فردي دست به نقد منصفانه او زد، از او انتقاد كرد. در كل نبود منتقد و انتقاد خود نشاندهنده اين است كه يك جاي كار ميلنگد، البته كه نقد بايد منصفانه باشد و منتقد مطلع، وگرنه به قول خوزه مورينيو سرمربي نامآشناي پرتغالي «مسيح هم با تمام خوبيهايش منتقدين خود را داشت.»
حالا بيش از دو ماه است كه رسول خادم از كشتي استعفا داده و رفته است. او در دوران حضور خود در اين رشته بسيار كاشت و بسيار برداشت كرد، خوب كاشتن و بهتر برداشت كردن تخصص او بود و همين از خادم فرد موفقي ساخته بود كه ميتوانست آنچه در ذهن داشت را عمل كرده و به اهدافش برسد و اگر مسائلي فراتر از ورزش نبود، او همچنان به عنوان چهره موفق و تاثيرگذار ورزش ايران در راس كشتي كشورمان حضور داشت.
رسول اين فرصت را پيدا نكرد تا تمام چيزهايي كه كاشته بود را برداشت كند؛ چيزهاي خوبي كه به نفع ورزش و كشتي ايران بود و انتظار ميرفت طبق اين باور كه «قبليها كاشتند ما خورديم، ما بكاريم آيندگان بخورند» رسول دستكم تا المپيك 2020 در كشتي ميماند تا ثمره سالها تلاش خود را در توكيو برداشت كند و بيشتر بهكار براي آيندگان؛ اما دست تغيير اين فرصت را از ورزش نخست ايران گرفت تا خادم از كشتي برود و ورزش ملي بماند و ماههايي كه با سرعت طي ميشوند و ختم خواهند شد به المپيك و در اين بين اميد ميرفت دستكم برداشت خوبي از كاشتههاي رسول شود كه متاسفانه حداقل در چند بخش اينطور نشده است؛ يكي جام جهاني كشتي و ديگري جام تختي.
اشتباهات استراتژيك فدراسيون كشتي در اين چند وقت اخير باعث شد تا ميزباني جامجهاني از دست ايران بپرد و جام تختي با آن رونقي كه انتظار ميرفت با حضور خارجيها برگزار شود، نشود.
قرار بود مشهد ميزبان جام جهاني باشد و جام تختي به ميزباني كرمانشاه در قالب مسابقات رنكينگ اتحاديه جهاني برگزار شود كه متاسفانه با اشتباهات صورتگرفته در اين زمينه ميزباني از مشهد گرفته و به روسها داده شد و جام تختي نيز از سري مسابقات رنكينگ اتحاديه جهاني خارج شد تا به احتمال زياد تبديل شود به ميداني همچون مسابقات انتخابي، براي رقابت مدعيان داخلي.
در جريان جلسه كميسيون فني اتحاديه جهاني كشتي كه اواخر آذرماه برگزار شد، بر اساس تصميم اين كميسيون، بنا شد رقابتهاي جام جهاني كشتي آزاد در سال ۲۰۱۹ با حضور 6 تيم، ۵ تيم برتر رقابتهاي جهاني مجارستان و تيم منتخب دنيا برگزار شود. از آنجا كه ايران در پايان رقابتهاي جهاني مجارستان نتوانسته بود در بين ۵ تيم برتر قرار بگيرد و با توجه به قانون جديد نميتوانست در رقابتهاي جام جهاني ۲۰۱۹ حاضر شود، براي همين از پيگيري ميزباني اين رقابتها انصراف داد تا روسيه كه شديدا پيگير گرفتن ميزباني اين جام از ايران بود به عنوان ميزبان جديد جام جهاني معرفي شود. اين تصميم فدراسيون كشتي در دادن ميزباني به روسها در حالي بود كه پيش از آن نماينده اتحاديه جهاني كشتي از امكانات شهر مشهد به عنوان ميزبان اين رقابتها نيز بازديد كرده بود و با توجه به قرارداد همكاري رسول خادم رييس پيشين فدراسيون كشتي با شهرداري مشهد، همه امكانات لازم براي برگزاري اين رقابتها به ميزباني مشهد آماده بود. انتظار اين بود كه همان زمان فدراسيون كشتي سفت و سخت در برابر اين تصميم اتحاديه جهاني قرار گرفته و بحث حق ميزباني را پيش ميكشيد، نه حالا كه با گذشت كمتر از ۲۰ روز از اين تصميم، اتحاديه جهاني كشتي در نامهاي به فدراسيون از ايران براي حضور در جام جهاني كشتي آزاد به ميزباني روسيه دعوت به عمل آورد. رسول خادم با رايزنيهاي فراوان موفق به كسب اين ميزباني شده بود. حالا مگر ميشود ميزباني را از روسها كه نفوذ زيادي هم در كشتي دنيا دارند پس گرفت؟
حال اين سوال مطرح است كه چرا فدراسيون كشتي و نماينده ايران در جلسه كميسيون فني اتحاديه جهاني در جاييكه تمامي شرايط مالي براي ميزباني اين رويداد بينالمللي فراهم بوده، بهراحتي و خيلي زود پيش از تصويب هيات رييسه اتحاديه جهاني از خير ميزباني ايران گذشته و آن را تقديم روسيه كردهاند؟
اينكه به فاصله چند روز از اين تصميم و در اقدامي بر خلاف مصوبه كميسيون فني، اتحاديه جهاني از ايران براي حضور در اين رقابتها دعوت كرده ابهامات و شك و ترديدها در اين باره را بيشتر ميكند كه آيا ايران بر اثر فشار و لابي روسها حاضر به دادن ميزباني شده يا اتحاديه جهاني كشتي با همدستي روسيه اقدام به دور زدن ايران كرده است؟ و در اين شرايط كجاست آن مرد كه از حق كشتي ايران در دنيا دفاع كند؟! در هر صورت به نظر ميرسد بهترين پاسخ ايران به عنوان يكي از قدرتهاي برتر كشتي جهان يا درخواست براي بازپسگيري ميزباني جام جهاني باشد يا اينكه به نشانه اعتراض و براي حفظ وجهه كشتي ايران از حضور در اين رقابتها خودداري كند.
حميد بنيتميم، سرپرست فدراسيون كشتي درباره دعوت از تيم ملي كشتي آزاد ايران براي حضور در جام جهاني روسيه گفته است: «اتحاديه جهاني كشتي از تيم ملي كشتي آزاد ايران براي حضور در جام جهاني دعوت كرده اما ما در نامهاي به اتحاديه جهاني خواستار توضيح آنها شديم كه چرا در جريان جلسه كميسيون فني اتحاديه جهاني عنوان كردند فقط پنج تيم برتر رقابتهاي جهاني ميتوانند در اين رقابتها حاضر شوند و به خاطر اينكه ايران با اين تصميم نميتوانست در جام جهاني حاضر شود، براي گرفتن ميزباني اين رقابتها پيگيري نكرديم و ميزباني به روسيه داده شد اما حالا از ايران براي حضور در اين رقابتها دعوت شده است!» سرپرست فدراسيون كشتي در پاسخ به اين سوال كه آيا ايران اين دعوت را قبول ميكند يا نه، گفت: «در صحبتي كه با سرمربي تيم ملي كشتي آزاد داشتم بنا شد هر زمان كه اتحاديه جهاني توضيحات خود را در پاسخ به نامه ايران اعلام كرد، درباره آن تصميمگيري كنيم و فعلا چيزي مشخص نيست.»
البته اين تمام ماجرا نيست و ما شاهد اين هستيم كه جام تختي كه به نظر ميرسيد با قرار گرفتن در ليست مسابقات رنكينگ اتحاديه جهاني با حضور چهرههاي سرشناس جهان برگزار شود، با درخواست سرمربيان تيمهاي ملي كشتي آزاد و فرنگي و در تصميمي عجيب تنها به اين دليل كه كشتيگيران ايراني بيشتري بتوانند در اين جام به ميدان بروند، از حضور در مسابقات رنكينگ انصراف داد تا اين فرصت- كه ميتوانست پاي ستارگان كشتي دنيا را به ايران باز كرده و شاهد مسابقاتي سطح بالا در كرمانشاه باشيم- از كشتي ايران گرفته شود و جام تختي به احتمال زياد با حضور كمترين ستاره خارجي برگزار شده و تبديل به مسابقاتي در شكل و شمايل انتخابي تيم ملي شود كه در آن مدعيان داخلي بين خود عرض اندام ميكنند.
از همين رو طي روزهاي گذشته رييس هيات كشتي خراسان رضوي به درستي در نامهاي به سرپرست فدراسيون كشتي از موضع فدراسيون درباره خارج شدن كشتي فرنگي جام تختي از سيستم رنكينگ و همچنين گرفته شدن ميزباني جام جهاني كشتي آزاد از ايران انتقاد كرد. مسعود رياضي رييس هيات كشتي خراسان رضوي در نامه خود به حميد بنيتميم، سرپرست فدراسيون كشتي از سياست فدراسيون كشتي در قبال خارج شدن كشتي فرنگي جام تختي از سيستم رنكينگ اتحاديه جهاني كشتي و همچنين گرفته شدن ميزباني جام جهاني كشتي آزاد از ايران و شهر مقدس مشهد و دادن آن به روسيه انتقاد و تاكيد كرد تصميمگيري درباره چنين مواردي لازم بود با نظر اعضاي مجمع فدراسيون صورت پذيرد. وي در نامه خود تاكيد كرد خارج شدن جام تختي از سيستم رنكينگ باعث كاهش سطح كيفي اين رقابتها خواهد شد و بر خلاف سال گذشته عنوانداران جهان و المپيك در اين تورنمنت حاضر نخواهند شد.
حالا اتحاديه جهاني كشتي تورنمنتهاي بينالمللي تاثيرگذار در رنكينگ جهاني كشتيگيران در سال ۲۰۱۹ را اعلام كرده كه بر اين اساس رقابتهاي بينالمللي كشتي فرنگي جام تختي از سيستم رنكينگ در سال ۲۰۱۹ خارج شده است. طبق اعلام اتحاديه جهاني كشتي نتايج فرنگيكاران در ۴ تورنمنت گرندپري مجارستان، اوپن كرواسي، ساساري ايتاليا و اولگ كاراوايف بلاروس در رنكينگ جهاني فرنگيكاران در سال ۲۰۱۹ اثرگذار است. همچنين ۴ تورنمنت بينالمللي ايوان ياريگين روسيه، دان كولوف بلغارستان، ساساري ايتاليا و ياشاردوغو تركيه رقابتهايي هستند كه در رنكينگ كشتيگيران آزادكار و زنان جهان در سال ۲۰۱۹ اثرگذار است.
پيش از اين قرار بود تورنمنت بينالمللي كشتي آزاد جام تختي نيز در سيستم رنكينگ اتحاديه جهاني قرار گيرد كه متاسفانه اينطور نشد. در واقع از فدراسيوني كه بلاتكليف مانده و ميزباني جام جهاني و رنكينگ جام تختي در رشته فرنگي را به آن شكل از كف ميدهد و معلوم نيست چه زمان انتخابات آن برگزار خواهد شد، نميتوان انتظار داشت كه امكان رسيدگي به اين موضوعات را داشته باشد. اين در حالي است كه رنكينگ كشتيگيران براي نحوه قرعهكشي آنها در رقابتهاي قهرماني جهان و قارهاي بسيار تاثيرگذار خواهد بود، از همين رو كشتيگيران سعي خواهند كرد براي اينكه امتياز لازم براي حضور در مسابقات بزرگ جهاني و... را كسب كنند در اين مسابقات به ميدان رفته و با آمادگي بالا پنجه در پنجه رقبا بيندازند.
حال اين سوال مطرح است اگر خارج كردن يك مسابقه از رنكينگ اتحاديه جهاني كار درستي است، چرا روسها تورنمنت بينالمللي ايوان ياريگين را كه يكي از معتبرترين تورنمنتهاي كشتي دنيا بوده و هر ساله با حضور خيل عظيمي از آزادكاران روسيه برگزار ميشود از رنكينگ اتحاديه خارج نكردهاند تا با اين كار بيشتر از سه آزادكار اين كشور بتوانند در اين جام به ميدان بروند؟! شايد اين بحث مطرح شود كه شرايط كشتي ما با روسيه متفاوت است، بله درست است شرايط كشتي ما با روسيه، امروز نيز همچون هميشه متفاوت است؛ اما اين دليل نميشود چنين فرصتي كه كشورهاي صاحبنام دنيا به دنبال آن هستند را به اين راحتي از دست داد، ضمن اينكه روسها همواره از دل جام پر حرارت ياريگين به تركيب تيم ملي خود براي حضور در جام جهاني و قهرماني اروپا رسيدهاند. كادرهاي فني كشتي آزاد و فرنگي اگر ميخواهند با اين كار كشتيگيران بيشتري ميدان ببينند، ميتوانستند يك مسابقات داخلي با حضور تمام نفرات برگزار كنند كه ميشد همان مرحله نهايي انتخابي تيم ملي و اگر قصد محك زدن چهرههاي خاص را داشتند، ميتوانستند حالا كه وزارت ورزش قول همكاري داده خيلي راحت با حضور در تورنمنتهاي خارجي از جمله همين مسابقات رنكينگ به نفر مورد نظر خود برسند، مگر اينكه وعدههاي وزارت واقعي نبوده باشد! باري، شوربختانه شاهد اين هستيم كه كشتي ايران از ميزباني چهرههاي مطرح دنيا محروم شده است، فرصتي كه ميتوانست نام جام تختي را به معناي واقعي زنده كرده و علاوه بر اينكه تماشاگران را دعوت به تماشاي مسابقاتي سطح بالا ميكرد، به بالا رفتن سطح كيفي و فني كشتي ايران كمك فراوان كند. سي و نهمين دوره رقابتهاي بينالمللي كشتي فرنگي جام جهان پهلوان غلامرضا تختي روزهاي ۴ و ۵ بهمنماه برگزار ميشود و شهر انديمشك متقاضي ميزباني اين مسابقات است.
سي و نهمين دوره رقابتهاي بينالمللي كشتي آزاد جام جهان پهلوان غلامرضا تختي روزهاي 18 و 19 بهمن ماه به ميزباني شهر كرمانشاه برگزار خواهد شد.
محمدي: جام تختي سطح بالايي خواهد داشت
غلامرضا محمدي سرمربي تيم ملي كشتي آزاد درباره خودداري اتحاديه جهاني كشتي از پذيرش جام تختي در سيستم رنكينگ اتحاديه جهاني كشتي، ميگويد: با مشورتي كه با كادر فني داشتم، به فدراسيون اصرار داشتيم كه اين مسابقات از سيستم رنكينگ خارج شود چرا كه در صورت ورود جام تختي به سيستم رنكينگ، در هر وزن تنها سه كشتيگير داخلي را ميتوانستيم به ميدان بفرستيم. از سوي ديگر در جام جهاني كشتي آزاد نيز حضور نداريم و به همين دليل حدود ۱۰ كشتيگيري كه سهميه حضور در جام تختي را گرفتهاند را به همراه خواهيم داشت كه خود يك مرحله انتخابي تيم ملي خواهد بود. حضور ۶ تا ۱۰ كشتيگير خوب ايراني در كنار كشتي گيران خارجي در جام جهان پهلوان تختي به طور حتم سطح كيفي و فني مسابقات را افزايش خواهد داد و بسياري از كشتيگيران ايراني ميتوانند در اين تورنمنت با يكديگر كشتي بگيرند. از سوي ديگر قصد داريم در تورنمنتهايي همچون ساساري ايتاليا، ياشاردوغو تركيه و دان كولوف بلغارستان كه جزو سيستم رنكينگ اتحاديه جهاني هستند شركت كنيم.
بنا: ميتوانيم حداكثر استفاده را از جام تختي ببريم
محمد بنا سرمربي تيم ملي كشتي فرنگي در خصوص خارج شدن رقابتهاي كشتي فرنگي جام جهان پهلوان تختي از سيستم رنكينگ اتحاديه جهاني، گفته بود: «اين خواسته ما از سرپرست فدراسيون كشتي بود تا بتوانيم از تعداد نفرات بيشتري در اين تورنمنت استفاده كنيم، چرا كه هماكنون با مشكلات زيادي براي اعزام به تورنمنتهاي بينالمللي روبهرو هستيم و اكنون ميتوانيم در هر وزن ۵ تا ۶ نماينده در جام تختي داشته باشيم. ميتوانيم حداكثر استفاده را از برگزاري جام جهان پهلوان تختي ببريم. البته اطلاع دقيقي از تيمهاي خارجي حاضر در جام تختي ندارم، اما اميدوارم كه تيمهاي خوبي همچون روسيه، جمهوري آذربايجان و تركيه به ايران بيايند تا بتوانيم رقابت خوبي داشته باشيم؛ اما مهمتر از آن رقابت فرنگيكاران ايران است كه در اين مسابقات شركت ميكنند و چنانچه تيمهاي خوب خارجي نيز حضور داشته باشند، بهتر است. در رابطه با كسب رنكينگ بايد با حضور در رقابتهاي قهرماني آسيا و رقابتهاي قهرماني جهان، امتياز لازم را كسب كنيم، ضمن آنكه در حال حاضر پيكارهاي جهاني سال ۲۰۱۹ قزاقستان به عنوان رويدادي مهم براي كسب سهميه كامل المپيك است و همين امر كار را بسيار سختتر ميكند. در مسابقات رنكينگدار سال ۲۰۱۹ نام تورنمنتهاي معتبري همچون حيدرعلياف جمهوري آذربايجان، ايوان پادوبني روسيه و وهبي امره تركيه نيز وجود ندارد، ضمن آنكه به راحتي ميتوانيم با نفرات مشخص در تورنمنتهاي داراي رنكينگ از جمله جايزه بزرگ مجارستان، اوپن كرواسي، ساساري ايتاليا و اولگ كاراوايف بلاروس امتياز لازم را كسب كنيم.»