حملات هوايي عربستان سعودي، پيشروي القاعده
شوراي امنيت در تنگناي يمن
سازمان ملل و شوراي امنيت هنوز تحرك جدي براي حل بحران يمن نداشته است.
حداقل تا تنظيم اين گزارش، هيچ خبري نيز از نخستين نشست اعضاي شوراي امنيت سازمان ملل در اين باره منتشر نشده است؛ نشستي كه تنها به پيشنهاد روسيه برگزار شده و به نظر ميرسد درخواست مسكو براي توقف حملات هوايي ائتلاف عربي در يمن براي كمك رساني به آسيبديدگان راهي به جايي نبرد. اگر چه والري آموس، مسوول امور بشردوستانه سازمان ملل نيز اعلام كرده كه بهشدت در مورد سرنوشت غيرنظاميان گيرافتاده در درگيريهاي يمن نگران است و آژانسهاي كمك رسان نيز از كشته شدن بيش از 500 تن در حملات هوايي سعوديها به يمن خبر دادهاند.
در همين حال خبرهايي از تصميم ائتلاف عربي براي حمله زميني به يمن منتشر شده است. اين در حالي است كه تجاوز خارجي كه به رهبري عربستان سعودي به يمن و به بهانه حمايت از منصور هادي عبد ربه، رييسجمهور مستعفي يمن، به افزايش قدرت تحرك گروه القاعده در اين كشور منجر شده و اكنون ائتلاف بزرگ حوثيها و نيروهاي علي عبدالله صالح ناگزير از مبارزه در دو جبهه القاعده و ائتلاف بين هواداران منصور هادي عبد ربه و سعوديها هستند. القاعده نيز با استفاده از اين موضوع توانسته در مركز و جنوب اين كشور پيشرويهايي به دست آورده است.
با اين حال بر اساس گزارشها همچنان جنگندههاي عربستاني به همراه جنگندههايي از امارات مواضع نيروهاي مردمي و نيروهاي انصارالله را در مناطق مختلف اين كشور بمباران ميكنند. در نتيجه با آنكه خبرها پيش از اين از استقرار حوثيها در كاخ رياستجمهوري عدن حكايت داشت، اما در تحول جديد مواضع حوثيها در شهر عدن به ويژه در مركز، شرق و شمال اين شهر نيز هدف حملات هوايي قرار گرفته و گفته ميشود در اين حملات تلفاتي به حوثيها وارد شده است.
در مقابل با ادامه حملات هوايي ائتلاف عربي به يمن و از هم پاشيدن نيروهاي دولتي اين كشور، القاعده كه چندي پيش در استان حضرموت، بزرگترين استان يمن پيشرويهاي گستردهاي به دست آورده بود، توانسته مواضع خود را مستحكمتر كرده و تقريبا شهر مكلا، مركز اين استان را به طور كامل به تصرف درآورد. به گفته منابع نظامي در استان حضرموت با خروج نيروهاي نظامي دولتي از پايگاههاي مذكور، سلاحها و ادوات نظامي موجود در اين پايگاهها بدون محافظت مانده و برخي از آن توسط مردم و بخشي ديگر به وسيله شبهنظاميان القاعده به غارت برده شده است.
به عقيده ناظران، در صورتي كه شرايط به همين منوال پيش برود نيروهاي القاعده با تصرف پايگاههاي قدرت و تجهيزات موجود در اين پايگاهها به ويژه سلاحهاي سنگين، از قدرت مانور بيشتري در يمن برخوردار خواهند شد.
لازم به ذكر است از نشست روساي ستاد نيروهاي مسلح كشورهاي شركتكننده در ائتلاف عليه يمن خبر ميرسد مرحله دوم حملات اين ائتلاف به يمن كليد خورده است و ممكن است يورش نيروهاي زميني به خاك يمن كه از خواستههاي ائتلاف است، در اين مرحله به اجرا درآيد.
گفته ميشود نزديك به 100 هزار نظامي و شبهنظامي به همراه 90 هليكوپتر جنگي آپاچي براي حمله زميني به يمن آماده شدهاند. اين نيروها متشكل از 20 هزار نيروي نظامي از كشورهاي عربي، 60 هزار نيرو از قبايل يمني و 30 هزار نظامي از ارتش يمن كه هنوز به عبد ربه منصور هادي، رييسجمهور مستعفي اين كشور وفادارند، تشكيل شده است.
پيشبيني ميشود حمله زميني از دو محور، يكي از شمال و از استان صعده، در مرزهاي عربستان يكي از جنوب و از سمت شهر عدن كه مقر حكومت منصور هادي محسوب ميشود، انجام شود. علاوه بر 90 هليكوپتر آپاچي كه پشتيباني نزديك از نيروهاي زميني را برعهده خواهند داشت، جنگندههاي ائتلاف عربي نيز همچنان به حملات خود ادامه ميدهند. عربستان به تازگي براي آغاز اين حمله نيروهاي نزديك به منصور هادي در جنوب اين كشور را به سلاحهاي سنگين تجهيز كرده است. در همين حال امريكا كه پيشتر حمايت سياسي خود را از حمله به يمن اعلام كرده بود از بررسي ارسال كمك نظامي به ائتلاف عربي خبر داده است.