آنجا كه زنان ايستادند
گروه اجتماعي|شايد آن شب كه براي نخستينبار همهمهاي از تست مثبت كرونا در قم به گوش ميرسيد، كسي فكرش را هم نميكرد كه يكسال ديگر، اين ويروس چهها از ما خواهد گرفت و چه روزگاري را براي ما رقم خواهد زد. يكسال گذشت، چه جانهايي كه كرونا از ما نگرفت و چه اندوههايي را پشت درهاي تنهايي براي ما به جاي نگذاشت.
واژهاي در قاموس جاي خالي تكتك انسانهايي نميگنجد كه به دست اين ويروس از ميان ما رفتند، آن هم زماني كه لبهايشان به خنده شكفته بود و هيچ كدام از ما باورمان نميشد كه يك ويروس ميتواند يكشبه به ريه شبيخون بزند و در ميانه بهت و حيرت و ناباوري ما، به نوبت عزيزان ما را پرپر كند. آخرين آمار وزارت بهداشت از مرگ 58 هزار و 883 جان از ابتلا به ويروس كرونا طي سال گذشته ميگويد.
سال گذشته، به هر شكلي كه گذشت، مانند تمام سياهيهاي زندگي كه ميآيند و ميگذرند و لكهاي از نور را به جا ميگذارند، درسآموختههايي هم براي ما داشت.
پرارجترين اين درسآموختهها، يادآوري تلاش و جانافشاني روزانه آن جانهاي عزيزي بود كه پشت پردههاي آبي بيمارستانها، بخش ويژه، بخش پرستاري، آزمايشگاهها و اتاقهاي عمل، خط مقدم مبارزه با ويروس كرونا را رها نكردند. كرونا هر چه را كه برد، بار ديگر همدلي و همدردي انساني را براي ما ساكنان اين قرن خاكستري به جاي گذاشت، ما ديديم كه پزشكان و پرستاران، ايستادند، چگونه با دستهاي خالي جنگيدند، چگونه فداكاري كردند و چگونه فدا شدند رد سرخ و كبود ماسك و گان را بر صورت اين جانهاي شيفته هنوز به خاطر داريم و از خاطر نخواهيم برد ياد آن پزشكان و پرستاران و كادر درماني را كه در اين راه جان خود را فدا كردند.
طي يكسال گذشته، زنان در حوزه سلامت و درمان نقش موثري را از خود بر جاي گذاشتند، از حضور در آيسييوها تا درمان و پيشگيري از شيوع بيشتر ويروس تا حضور در آزمايشگاهها و مراكز علمي، تمام اين تلاشها همگي با يك هدف صورت ميگرفت و صورت گرفته است: حفظ جان و سلامت انسانها. به همين مناسبت، اين پرونده نگاهي دارد به حضور مستمر زنان متخصص در مبارزه با كرونا، تجربهها، خوشيها و تلخيهاي آنها، آنچه خود آموختند و آنچه به ديگران آموزش دادند. زنان انستيتو پاستور ايران در اين پرونده به گفتوگو نشستهاند و از روزهاي مبهم ورود كرونا به كشور تا عادي شدن شيوع اين ويروس در كشور ميگويند.
انستيتو پاستور ايران ايران در سالي كه گذشت يكي از مهمترين مراكز علمي و تحقيقاتي در زمينه ويروس كرونا بود. از تشخيص نخستين نمونههاي مشكوك به كرونا در ايران تا تست كيتهاي تشخيص كرونا، تا انجام مطالعات تخصصي در ارتباط با اين ويروس در اين مركز صورت گرفت. آزمايشگاههاي اين مركز نقش بسيار مهمي در پيشبرد دانش كشور نسبت به ويروس كرونا داشتند و شايد بخشي از موفقيت پژوهشگران ايراني در دستيابي به واكسن و توليد كيتهاي موفق تشخيص ويروس كرونا را بايد متوجه زحمات كادر اين مركز دانست.
حالا كه يك سال از شيوع كرونا در كشور ميگذرد، قصد داريم با اين پرونده،بهرغم اداي وظيفه خود نسبت به جانفشانيها و فداكاريهاي كادر درمان در كشور، نگاهي دقيقتر به شيوه مشاركت زنان متخصص در تشخيص، پيشگيري و درمان ويروس كرونا داشته باشيم. گرچه در سال گذشته تنهاي بيشماري از اين زنان را از دست دادهايم، اما با گذشت يكسال و در روزگاري كه واكسن كرونا نيز به كشور ما رسيده است، اين عزيزان همچنان در خط مقدم مبارزه با ويروس كرونا شتابان در حال انجام وظيفهيا فراتر از وظيفه هستند و تا زمان ريشهكن شدن اين ويروس، تلاش آنها نيز حتي دور از چشمهاي ما ادامه خواهد داشت.