راديوسيتي، ايران، گلريز و حالا بلوار
تهديد سينماهاي تهران ادامه دارد
جابر تواضعي
گويا جريان تخريب و تغييركاربري يكسري سينماهاي پايتخت كه از قديم الايام مركز فرهنگي و محلي براي تفريح مردم به شمار ميرفتند و به نوعي شكل و شمايل شهر را هويت ميبخشيدند، ادامه دارد. اگر خاطرتان باشد اواخر سال گذشته بود كه خبر فروش سينما راديوسيتي، سينماي خاطرهانگيز و به ياد ماندني كه روزي محفل و كانون فيلمهاي خارجي و روشنفكري بود، نگراني را براي اهالي سينما به وجود آورد مبني بر اينكه «سينما راديوسيتي» كه از مجللترين و مدرنترين سينماهاي ايران در سال ۱۳۳۷ بود و امروز همچنان سرپاست، قرار است چه سرنوشتي پيدا كند؟
اوايل دي ماه امسال راي اخير ديوان عدالت اداري مبني بر الزام شهرداري به صدور پروانه ساختماني تخريب و نوسازي سينما ايران و انتشار خبر آن در رسانهها و شبكههاي اجتماعي منشا و مبدا نگرانيهاي ديگري شد تا جايي كه علي اعطا، سخنگوي شوراي اسلامي شهر تهران با انتقاد از تخريب سينما ايران لالهزار گفت: « اگر سينما ايران بر اساس راي ديوان تخريب شود به گمان من اين نقطه آغاز تخريب سريالي سينماهاي لالهزار خواهد بود.» عضو هيات رييسه شوراي اسلامي شهر تهران با بيان اينكه لالهزار امروز دالان سينماهاي رو به احتضار است،گفته بود: لالهزار با گنجايش ١٠ هزار صندلي بهترين محل برگزاري جشنوارههاي سينمايي است. او در عين حال هشدار داده بود كه سينما «فاروس» يا «خورشيد نو» كه در مقابل تئاتر نصر قرار دارد و در سال ۱۳۱۶ احداث شده در حال حاضر چشماندازي براي ماندن ندارد. سينما «كريستال» كه در سال ۱۳۲۴ ايجاد شده توسط مالكان، مسير تخريب و ساخت مجتمع تجاري را دنبال ميكند. سينما «البرز» سينماي ديگري كه در دهههاي نخستين قرن در خيابان لالهزار احداث شده، سينماي ديگري است كه وضعيت بهتري از فاروس و كريستال ندارد.»
حالا روز گذشته خبر رسيده كه سينما «گلريز» كه يكي از نمادهاي محله يوسفآباد تهران به شمار ميرود روز 14 بهمن توسط شهرداري منطقه ۶ پلمب شده و حواشي گستردهاي براي اين سينماي قديمي به وجود آمده است. در جديدتري خبرها هم متوجه شديم سينما «بلوار» با نام گذشته سينما «مدائن» كه مدتي از تعطيلي آن ميگذرد اساسا تغيير كاربري داده است. اين سينما واقع در بلوار كشاورز، روبهروي پارك لاله قرار دارد با محوطه سبز، پيادهروي وسيع، سكوت و آرامشي كه بر اين محيط حاكم است. برخي منابع نوشتهاند اين سينما در سال ۱۳۴۵ توسط محسن حكاك و با مديريت علي فرزين آرين و در يك سالن با ظرفيت ۶۳۰ نفر در بلوار كشاورز بازگشايي ميشود و فيلمهاي روز سينما را اكران ميكند و آن زمان از درجه كيفي خوبي هم برخوردار بوده تا اينكه سال 87 مالكيت اين سينما به دانشگاه واگذار ميشود. از آن پس مدتي تعطيل و بعد از بازسازي و انجام تعميرات اساسي دوباره بازگشايي ميشود و فيلمهاي روز سينمايي اكران ميكند. اما از سال 97 به اين طرف گويا به دليل كمبود مخاطبان و پرهيز برخي شركتهاي پخش فيلم از نمايش فيلمهاي روز پر مخاطب به اين سينما، فعاليت سينما بلوار دوباره لغو ميشود. تا اينكه روز گذشته بنا بر مشاهدات ما اين سينما از اساس تغييركاربري داده و با عنوان مركز همايشهاي دانشگاه علوم پزشكي تهران فعاليت ميكند.
تغيير كاربري يكي از سينماهاي قديمي در بلواري كه هم قدمت تاريخي زيادي دارد و هم زيبايي دوچنداني بر محوطه آن حاكم است با فضاي سبز و پيادهروي وسيعي كه رفاه و آسايش را براي مخاطبان سينما فراهم ميكرد اين پرسش را در ذهن به وجود ميآورد كه بر سر سينماهاي قديمي تهران قرار است چه بلايي بيايد و اين انهدام سريالي بعد از اين گريبان چه تعداد ديگر از سينماي شهر را ميگيرد؟