تحولات جهان
آغاز رزمايش مشترك تركيه و جمهوري آذربايجان
رزمايش مشترك تركيه و جمهوري آذربايجان با عنوان «مصطفي كمال آتاتورك-۲۰۲۳» و با حضور پرسنل نظامي دو كشور آغاز شد. رزمايش تاكتيكي مشترك ميان تركيه و جمهوري آذربايجان با حضور بالغ بر ۳۰۰۰ پرسنل نظامي از گروههاي مختلف نيروهاي مسلح هر دو كشور، ۱۳۰ دستگاه خودروي زرهي، حدود ۱۰۰ خودروي توپخانه، بيش از ۲۰ هواپيما و بالگرد و همچنين تجهيزات مهندسي و قايقهاي كوچك آغاز شده است. بنابر گزارش وب سايت دولت آذربايجان، اين رزمايش وظايف مختلفي را در زمينه استفاده از توپخانه، تجهيزات هوانوردي و ساير نيروها در عمليات نظامي با استفاده از روشهاي رزمي مدرن، سازماندهي فعاليتهاي آنها در تعامل، ساخت پلهاي شناور براي باز كردن گذرگاه روي رودخانهها و فرود در اعماق دشمن فرضي انجام ميدهد. تمركز اصلي تمرينات تاكتيكي مشترك در رزمايش مصطفي كمال آتاتورك-۲۰۲۳ بر تضمين قابليت همكاري رزمي، بهبود مديريت، تبادل تجربه و افزايش حرفهاي بودن نيروهاي نظامي در تعامل با يكديگر قرار دارد.
وزارت دفاع جمهوري آذربايجان در بيانيهاي آورده است كه اين رزمايش كه به مناسبت يكصدمين سالگرد تاسيس جمهوري تركيه برگزار ميشود، در باكو، نخجوان و مناطق آزاد شده در قرهباغ آغاز شده است. اين رزمايش كه با هدف افزايش تعامل و هماهنگي ميان ارتشهاي تركيه و جمهوري آذربايجان برگزار ميشود تا ۲۵ اكتبر (سوم آبان ماه) ادامه خواهد داشت.
200 هزار اسراييلي فرار كردهاند
روزنامه «تايمز اسراييل» نوشت، حدود ۲۰۰ هزار شهركنشين صهيونيست از زمان آغاز عمليات توفانالاقصي و تشديد تنشها در مرزهاي لبنان و غزه، مجبور شدهاند منازل خود را ترك كنند. به گزارش ايسنا، سخنگوي دفتر بنيامين نتانياهو نخستوزير رژيم صهيونيستي اعلام كرد، براي حدود نيمي از اين ۲۰۰ هزار تن دستور تخليه از ۱۰۵ شهرك نزديك به مرزهاي غزه و لبنان در جنوب و شمال صادر شد؛ اين درحالي است كه نيمي ديگر از آنها به خواست خود به دليل نزديكي به مناطق درگيري اين مناطق را ترك كردهاند. وزارت جنگ رژيم صهيونيستي از طريق كميته مديريت شرايط اضطراري اعلام كرد، حدود ۱۲۰ هزار صهيونيست از ۲۵ شهرك در چهار كيلومتري نوار غزه و از ۲۸ شهرك ديگر از دو كيلومتري مرزهاي با لبنان دستور تخليه دريافت كردهاند. در همين راستا، يكي از مسوولان اين وزارتخانه تاكيد كرد، اين اعداد به دو دسته اصلي تقسيم شده است: افرادي كه به طور كامل منازل خود را تخليه كردهاند و افرادي كه در مهمانخانههاي موقت تحت حمايت دولت مستقر هستند.
براي صلح در فلسطين چه ميكنيد؟
مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا با ادبياتي محتاطانه و بدون محكوم كردن جنايات رژيم صهيونيستي، تصريح كرد كه حق ادعايي «اسراييل» براي دفاع از خود حدي دارد و «قطع آب و برق و فشار بر غيرنظاميان براي ترك منازلشان خلاف قوانين بينالمللي است.» جوزپ بورل با انتشار يادداشتي كه يك نسخه آن در تارنماي اتحاديه اروپا منتشر شد، ادعا كرد: اسراييل حق دفاع از خود را دارد اما، مانند همه حقوق، اين حق نيز داراي حدودي است كه توسط حقوق بينالملل و به ويژه قوانين بينالمللي بشردوستانه تعيين شده است. وي با بيان اينكه «قطع آب و برق و فشار بر غيرنظاميان براي ترك منازلشان خلاف قوانين بينالمللي است»، افزود: چنين هنجارهايي صرفنظر از هويت قرباني يا مجرم اعمال ميشود. به گزارش ايرنا، بورل با بيان اينكه اتحاديه اروپا عمليات جبهه مقاومت فلسطين را «با شديدترين عبارات» محكوم كرده است، افزود: اما از دست دادن غمانگيز زندگي فلسطينيها نيز دلخراش است. فراموش نكنيم كه عدم شناخت افراد به عنوان انسان هميشه مقدمه بدترين نوع خشونت است. ما نميتوانيم انسانيت غيرنظاميان فلسطيني را كه ميخواهند در صلح زندگي كنند ناديده بگيريم. چندين هزار نفر كه بخش بزرگي از آنها كودك هستند جان خود را از دست دادهاند. ما سوگوار كودكان فلسطيني هستيم كه قربانيان بيگناه اين درگيري هستند. وي سپس ادامه داد: كميسيون اروپا تصميم گرفته است كه كمكهاي بشردوستانه ما به غزه را سه برابر كند. اما اين كمكهاي بشردوستانه بايد وارد غزه شود و در حال حاضر اين يك چالش دشوار است. ما در هفته گذشته با سازمان ملل، ايالاتمتحده و شركاي خود در منطقه كار كرديم تا اين امكان را فراهم كنيم. پيش از اجلاس قاهره در روز شنبه، ۲۰ كاميون اول اجازه ورود به غزه را گرفتند. اين اولين گام است، اما هر روز به كمكهاي بشردوستانه بيشتري نياز است تا نيازهاي اساسي مردم غيرنظامي در اين منطقه را پوشش دهد. مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا، همچنين از تلاش ادعايي اين بلوك براي حل مناقشه فلسطين سخن گفت و نوشت: ما در حال وارد شدن به مرحله جديدي از تراژدي صد ساله اسراييل و فلسطين هستيم. اين ميتواند براي صلح جهاني بسيار خطرناك باشد و جامعه بينالمللي بايد براي جلوگيري از آن بسيج شود. وي با بيان اينكه «ما براي مدت طولاني تلاش كردهايم تا مساله فلسطين را به گونهاي كنار بگذاريم كه انگار ديگر وجود ندارد يا خود به خود حل ميشود»، ادامه داد: اما جامعه بينالمللي كه ما بخشي از آن هستيم، كاري را كه بايد براي اجراي توافقنامه اسلو انجام ميشد صورت نداده است. از زمان توافق اسلو، تعداد شهركنشينان اسراييلي در اراضي اشغالي سه برابر شده است. ما هر روز خواستار راهحل دو دولتي هستيم، اما همانطور كه نماينده فلسطين در جريان مجمع عمومي سازمان ملل به من گفت، سوال اين است كه «علاوه بر درخواست براي آن، براي به دست آوردن آن چه ميكنيد؟»