نگاهي به رقابتهاي كشتي آزاد جام تختي
ساختاري فرسوده كه با حضور ستارههاي ايراني زنده شد
يونس هميالي
رقابتهاي كشتي آزاد جام تختي در شهر اصفهان به بايگاني تاريخ رفت. معتبرترين و قديميترين تورنمنت كشتي كشورمان، سالهاست مسير نزولي را طي ميكند و به لحاظ كميت و كيفيت در مقياس مسابقات بينالمللي فاصله زيادي دارد. بايد خودمان را با مساله اندوهبار اين آوردگاه با حضور كشتيگيراني از افغانستان، عراق و گروهي از بينام و نشانهاي ديگر كشورها تطبيق بدهيم، چراكه هيچگونه بهره فني نصيب كشتيگيران داخلي نخواهد شد و كشتيگيران تنها براي كسب تجربه بيشتر حضور خواهند داشت.
يافتن مجهول معادله موفقيت و ماندگاري، براي غلبه بر اين ساختار فرسوده و ايجاد يك بناي تازه در اين آوردگاه مستلزم انديشيدن است.
اما مسابقات امسال به دليل مرحله چهارم از چرخه انتخابي براي جهاني 2025 زاگرب باعث شد تا اكثر مدعيان داخلي به روي تشك حاضر شوند و سطح قابل قبولي را به نمايش بگذارند. چند وزن بهدليل حضور همه سرمايههاي كشتي ما از حساسيت ويژهاي برخوردار شد. اوج هيجان هم در ديدار فوقسنگين بين اميرحسين زارع و اميررضا معصومي بود كه مانند جدالهاي گذشته دست زارع به نشانه برتري بالا رفت.
كارشناسان ميگويند در اين كشتي معصومي پس از اجراي فن فيتو و پيشي گرفتن يك امتياز از حريف، بايد تاكتيكي متناسب مقابل هجومهاي متوالي زارع كشتي بلد و باتجربه پيادهسازي ميكرد، حتي زماني كه خاك شد براي يك لحظه كشتي را رها كرد كه در اين سطح عجيب بود و بلافاصله بارانداز شد و در ادامه پيكار نه انگيزهاي در او براي جبران امتيازهاي عقب افتاده ماند و نه زيرگيريهاي چشم بسته و بدون هدفش به كمك او آمد.
در 74 كيلوگرم اميرمحمد يزداني در مرحله يكچهارم نهايي مقابل حسين ابوذري يكي از جديترين حريفان خود قرار گرفت. در ابتدا ابوذري چهار امتياز جلو افتاد. سپس از ويژگي و تبحر خاص خود در زيرگيري، از سمت پاي راست اميرمحمد كه ضعف او به حساب ميآيد، استفاده كرد و زير گرفت كه در اشتباه محاسباتي، يزداني هوشمندانه عمل كرد و كنده زد. در ادامه يكبار ديگر به همين شيوه اقدام كرد كه با فن زشت و زيباي يزداني مواجه شد تا در پايان با نتيجه 9-9 بازنده شود. يزداني در فينال برابر يونس امامي مدعي نخست اين وزن صفآرايي كرد؛ او مشتاقانه در انتظار اين كشتي بود و زيرگيريهاي دقيقي به معرض نمايش گذاشت، چرخشهاي حساب شدهاش در گوشههاي تشك منجر به ناكامي حريف از گرفتن امتياز و با نتيجه 4-7 برنده شد تا تكليف اين وزن در تورنمنت مغولستان مشخص شود.
در 97 كيلوگرم در غياب اميرعلي آذرپيرا دارنده مدال برنز المپيك كه دوران نقاهت پس از جراحي زانويش را پشت سر ميگذارد، احمد بذري بيش از هر زمان ديگري در بهترين شرايط جسماني و انگيزشي قرار داشت. كانون قله زيبايي او در رقابت نفسگير با مجتبي گليج عنواندار جهان بود؛ جايي كه زير دوخم زانو زده گليج در ثانيههاي آخر با خيمه سنگين و چرخش بذري مواجه شد تا مورد تحسين قرار گيرد و اين كشتيگير با نتيجه 1-4 فاتح اين ميدان باشد. در فينال هم او بدون خارج شدن از برنامه دستوري با شكست دادن ابوالفضل بابالو چشمهاي تيزبين را متوجه خود كرد تا زنگ خطر در يك قدمي آذرپيرا به صدا درآيد.
در 57 كيلوگرم علي مومني تا قبل از رسيدن به ديدار فينال حريف سرسختي پيش رو نداشت؛ او با يك دور استراحت و غلبه بر كشتيگيران افغانستان و قرقيزستان به مصاف ميلاد واليزاده رفت و با خودباوري و اعتماد به نفس، استعداد خود را به رخ مليپوش جهاني 2023 بلگراد كشيد و به برتري رسيد. البته او بايد بداند اين وزن طي سالهاي اخير درآوردگاه جهاني پاشنه آشيل كشتي كشورمان به حساب آمده است پس بايد تمام قابليتهاي فني و ذهني خود را در كرواسي با همه وجودش شكوفا سازد.
در 79 كيلوگرم فريبرز بابايي كه با قرعه سختي روبهرو شده بود، توانست در نبردهاي نزديك مقابل جمال عبادي، عبدالله شيخ اعظمي و عرفان الهي به پيروزي برسد و از كشته رقبا پشته بسازد تا در فينال با مهدي يوسفي يكي از كشتيگيران بسيار آماده اين روزها روبهرو شود. در پيكاري كه احتياط فراواني بر آن سايه افكنده بود، او تا لحظههاي آخر كشتي را واگذار كرده بود اما از اشتباه حريف نهايت استفاده را كرد و با امتياز 2-4 سربلند خارج شد. او بدينترتيب عنوان سال گذشته خود را در اين آوردگاه تكرار كرد.
در غياب كامران قاسمپور بهدليل بيماري كرونا (آنچه ازسوي فدراسيون گفته شد) تمام نگاهها در 86 كيلوگرم به ابوالفضل رحماني معطوف شده بود. او فروردين ماه امسال در قهرماني آسيا با اقتدار به مدال طلا دست يافته بود و در اين مسابقات نيز همچنان روي مسير موفقيت گام برداشت و توانست در جدال نهايي بر اميرحسين كاووسي غلبه كند. به اين ترتيب روز ششم خرداد ماه در انتخابي با قاسمپور تكليف اين وزن مشخص خواهد شد.
در 92 كيلوگرم اميرحسين فيروزپور باتوجه به عملكرد عالي در قهرماني آسيا مليپوش اعزامي به آوردگاه جهاني شناخته و تا حدودي از جذابيت اين وزن كاسته شد، اما مبين عظيمي براي تصاحب مدال طلا مسير همواري داشت؛ او ابتدا كشتيگيران عراق و قرقيزستان را مغلوب كرد و در گام پاياني بهنام سرابي از تهران را شكست داد و توانست عنوان قهرماني سال قبل خود را تكرار كند.
در 61، 65 و 70 كيلوگرم مدال طلا به كشتيگيران كشورمان نرسيد؛ به ترتيب رضا مومني، ياسين رضايي و محمدعلي عموزاده مقابل آلماز اولو بكزات قرقيزستاني، جاسكران سينگ هندوستاني و دالگات عبدالكاديراف روس بازنده شدند. در مورد اين سه وزن بايد گفت هر سه كشتيگير در حد و اندازههاي خود ظاهر نشدند و فاصله بسيار زيادي با مدعين اصلي اين وزن دارند.
به اين ترتيب و در پايان اين رقابتها تنها تكليف فرد منتخب 70 كيلو براي جهاني مشخص نشده است.