سقوط آزاد بورس
گروه اقتصادي | از سه روز گذشته بازار شيشهاي از رنگ سبزش فاصله گرفت و به ابعاد رنگ قرمزش اضافه شد. بهطوري كه از نگاه تحليلگران نسبت به روزهاي اوليه كاريش در هفته جاري سقوط آزاد را تجربه كرده است. آخرين روزكاري بورس اوج عرضه بود. اگرچه هنوز گروههاي مختلف به رم چشم دوختهاند. تحليلگران بازار سرمايه معتقدند اگر هفته آينده فضاي سياسي و بينالمللي از آنچه اين روزها تجربه كرده بود؛ فاصله بگيرد؛ اوضاع بورس ميتواند بهتر باشد.
چشم بورس به مذاکرات
اميرعباس باقري تحليلگر بورس ميگويد: بازار سرمايه ايران روزگذشته نيز همچون روزهاي پيشين تحت تأثير فضاي سياسي حاكم، عملكردي منفي از خود به نمايش گذاشت. همانطور كه پيشبيني ميشد، با توجه به كاهش اميدها نسبت به دستيابي به توافق ميان ايران و امريكا، شاخص كل بورس روندي نزولي در پيش گرفت. اين مساله در ابتدا موجب شد تا بخش زيادي از نمادهاي بزرگ و شاخصساز بازار در محدوده منفي معامله شوند و در ساعات ابتدايي معاملات فشار فروش در اغلب گروهها مشهود بود. او ميافزايد: با اين حال، در دقايق پاياني بازار، نشانههايي از بازگشت تقاضا مشاهده شد كه اين موضوع احتمالا ناشي از ورود نقدينگيهاي كوتاهمدت به برخي نمادهاي ارزنده و اصلاحخورده بود. ولي با وجود اين تحرك مثبت در انتهاي بازار، در مجموع تعداد زيادي از نمادها با رنگ قرمز تابلو را ترك كردند و اين نشان ميدهد كه هنوز فضاي غالب، محافظهكارانه و محتاطانه است. باقري ميگويد: در ميان گروههاي مختلف، تنها گروه سيماني توانست عملكرد مثبتي از خود به نمايش بگذارد. علت اصلي اين امر افزايش نرخ فروش برخي از شركتهاي سيماني بود كه طي روزهاي گذشته اعمال شده و روزگذشته تأثير آن در روند معاملاتي اين نمادها مشهود بود. اين موضوع باعث شد برخي از نمادهاي اين گروه با صف خريد همراه شوند و فضاي مثبتي را براي سهامداران خود فراهم كنند. او معتقد است: با توجه به شرايط سياسي منطقه و حساسيت بازار سرمايه نسبت به اخبار مذاكرات، نگاه فعالان بازار به روزهاي آينده و به ويژه پايان هفته دوخته شده است. اگر طي روزهاي پنجشنبه و جمعه خبر قطعي از برگزاري مذاكرات بين ايران و امريكا در روز يكشنبه در شهر رم منتشر شود، ميتوان انتظار داشت كه بازار در هفته آينده با ديد مثبتي آغاز به كار كند. چنين خبري ميتواند نقش يك محرك قوي را براي ورود نقدينگي جديد به بازار ايفا كند و زمينهساز رشد دستهجمعي نمادها شود. باقري ميگويد: در غير اين صورت، در صورت عدم انتشار اخبار مثبت از سوي طرفين مذاكره، احتمال تداوم روند كنوني و ادامه فضاي منفي و كمرمق براي بازار بسيار بالاست. به ويژه آنكه با نزديك شدن به فصل مجامع، سرمايهگذاران تمايل دارند تا با احتياط بيشتري دست به خريد بزنند و از ريسكهاي پيشبينينشده سياسي دوري كنند. از نگاه او در مجموع بازار سرمايه در حال حاضر بيش از هر چيز نيازمند ثبات و شفافيت در فضاي سياسي و اقتصادي كشور است. بدون اين مولفهها، حتي گزارشهاي مالي مثبت يا اخبار بنيادي نيز نميتوانند به تنهايي موجب رشد پايدار بازار شوند. بنابراين بايد منتظر ماند و ديد كه در روزهاي آتي چه تحولاتي در سطح مذاكرات شكل خواهد گرفت و بازار چگونه به آن واكنش نشان خواهد داد.
ريزش سنگين بورس در پايان ارديبهشت
سهيلا نقيپور تحليلگر بازار سرمايه نيز در تحليل خود از بازار سرمايه روز گذشته ميگويد: روز چهارشنبه در آخرين روز از هفته معاملاتي و در پايان ارديبهشت ماه ۱۴۰۴، بازار بورس تهران شاهد ريزش قابلتوجهي بود. شاخص كل بورس با افت حدود ۵۸ هزار واحدي به سطح ۳ ميليون و ۱۰۸ هزار واحد رسيد و كانال ۳ ميليون و ۲۰۰ هزار واحدي را از دست داد. شاخص هموزن نيز كاهش ۹ هزار واحدي را تجربه كرد كه نشاندهنده فشار فروش در سهام شركتهاي كوچكتر بود. اين افت پس از چند روز صعود بازار رخ داد و تحت تأثير عواملي مانند عدم اطمينان از آينده مذاكرات سياسي ايران و امريكا و نوسانات نرخ ارز بود. طبق گزارشها، ارزش معاملات خرد به حدود ۱۷ هزار ميليارد تومان رسيد. چيزي كه ميتوان در مورد بازار سرمايه انتظار داشت اين است كه بهنظر گزارشهاي عملكرد قوي شركتها همچنان پتانسيل رشد بازار را حفظ كرده، اما واگرايي منفي در شاخص كل و نياز به اصلاح كوتاهمدت، احتياط را در ميان سرمايهگذاران افزايش داده است. روزگذشته اكثر گروههاي بزرگ مانند پتروشيمي و فلزات اساسي خودرويي بانكي تحت فشار فروش بودند، در حالي كه برخي نمادهاي كوچكتر مقاومت بيشتري نشان دادند. در اين بين اما گروه سيمان برخلاف ديگر گروههاي بورسي با تقاضاي خوبي همراه شد و دليل آن هم اعلام خبر لغو محدوديتهاي اخير اعمال شده در برق اين صنعت و بازگشت كارخانههاي سيمان به مدار توليد بود كه توانست نمادهاي اين گروه را سبزپوش كند. او ميافزايد: اما اگر بخواهيم براي هفته اول خرداد ۱۴۰۴ پيشبيني داشته باشيم، بايد اين موضوع مد نظر باشد كه روند بازار بورس به عوامل متعددي وابسته است و صرفا نميتوان تكبعدي صرف يك عامل به آن نگاه كرد. نخست، مذاكرات سياسي نقش كليدي ايفا ميكنند. در هفتههاي گذشته، بازار به اخبار ديپلماتيك حساسيت بالايي نشان داده و هرگونه پيشرفت در مذاكرات ايران و امريكا ميتواند به افزايش اعتماد سرمايهگذاران منجر شود. اگر مذاكرات در وضعيت انتظار باقي بماند، بازار احتمالا روندي متعادل با نوسانات محدود خواهد داشت. گزارشهاي عملكرد شركتها نيز عامل مهمي هستند. با توجه به برگزاري فصل مجامع، گزارشهاي مالي قوي، بهويژه از شركتهاي صادراتمحور، ميتوانند محرك رشد شاخص كل باشند. در هفته آخر ارديبهشت كه سپري شد، ارزش معاملات خرد بهطور متوسط ۱۴ هزار ميليارد تومان بود كه كاهش 10 درصدي نسبت به هفته قبلتر از آن داشت. سهيلا نقيپور ميگويد: اگر در هفته اول خرداد ورود پول حقيقي تقويت شود، شاخص كل ميتواند به سمت ۳ ميليون و ۲۰۰ هزار واحد حركت كند.نرخ ارز و قيمتهاي جهاني كاموديتيها نيز تأثيرگذار هستند. كاهش نرخ ارز به دليل اخبار مثبت سياسي ممكن است فشار بر سهام شركتهاي ريالي را افزايش دهد، اما شركتهاي دلاريمحور از رشد قيمتهاي جهاني سود خواهند برد. طبق معمول گذشته توصيه ميشود كه سرمايهگذاران با احتياط عمل كنند و تحولات شركتهاي بورسي و گزارشات منتشر شده در سامانه كدال را بهدقت رصد كنند، زيرا هرگونه تغيير ناگهاني ميتواند به نوسانات غيرمنتظره منجر شود. با فرض ثبات نسبي در متغيرهاي سياسي و اقتصادي، پيشبيني ميشود كه بازار در هفته اول خرداد روندي متعادل تا صعودي داشته باشد، با تمركز بر سهام شركتهاي بزرگ. با اين حال، احتمال اصلاح كوتاهمدت در صورت عدم انتشار اخبار سياسي مثبت جديد وجود دارد.