ريشه نفوذ را با تدبير خشك كنيم
زهرا نژادبهرام
طي 12 روز جنگ خشونتبار و غافلگيرانه اسراييل عليه ايران كه منجر به از دست رفتن جانهاي بسيار به خصوص كودكان، زنان، دانشگاهيان، هنرمندان، ورزشكاران، فرماندهان نظامي و سربازان اين مرز و بوم شد، مسالهاي كه بيش از هر چيز دغدغه جدي و اكنون را براي مردم ايجاد كرده، نفوذ دشمن در لايههاي مختلف است. مردم ايران با قدرتي وصفناپذير با پشتيباني از نيروهاي مسلح در برابر تجاوز دشمن ايستادگي كردند، اما به دليل نفوذ خسارات سنگيني را متحمل شدند. اين مهم بهرغم آنكه به دشمن خسارت سهمگيني را وارد ساخته است، اما هنوز نتوانسته دغدغه كشور را نسبت به نفوذ مرتفع سازد. فرافكني برخي تريبونها و نسبت دادن اين مساله به شبكههاي اجتماعي و اينترنت بيانگر آن است كه عزمي براي ناديده گرفتن مساله نفوذ در حال شكلگيري است كه شايد سرنخ آن در دست عوامل نفوذي باشد. ادعاهايي مبني بر استفاده شهروندان از اينترنت و ضرورت مسدودسازي آن در كنار برخي خبرها نظير پاك كردن «واتسآپ» يا اين مساله كه واتسآپ منابع خود را در اختيار جاسوسان قرار داده كه از سوي مراجع ذيصلاح (1) به روشني تكذيب شده، بيانگر آن است كه تصويرسازي از نوعي ديگر براي وارونهسازي مساله نفوذ در حال شكلگيري است. جالب اينجاست كه اگر نفوذيان هم در اين امر دخيل نباشند، ظاهرا فروشندگان ويپيان كه رفع فيلتر واتسآپ برخي منافع را براي آنها از ميان برده و صداي رفع مسدودسازي از بقيه شبكهها را شنيدهاند، در واكنش به اين مساله شروع به فضاسازي غيرواقعي كردهاند. نگراني آنها براي سودهاي كلان باد آورده وادارشان ساخته كه با عبور از نفوذ اصلي مسائلي از جنس ديگر را طرح كنند. يادآوري اين مساله قابل توجه است كه هماكنون حدود 80 درصد مردم از «ويپيان» استفاده ميكنند؛ اين مهم مويد آن است كه استفاده از «ويپيان» علاوه بر آنكه بستري براي ناامنسازي شبكه ارتباطي مجازي كشور ايجاد ميكند، فرصتي براي فروشندگان آن است تا سودهاي كلان داشته باشند. به عبارت ديگر در خوشبينانهترين حالت مساله نفوذ را جدي نگرفتهاند و به فكر سودهاي انباشته شده از فروش ويپيان هستند.
لذا به نظر ميرسد بيان برخي اخبار تاييد نشده از سوي صدا و سيما نيز بر اين طبل كوبيده است آنگونه كه اول بار خبرگزاري صدا و سيما خبر داد كه مردم «واتسآپ» را پاك كنند، چون ابزار جاسوسي است (مرجع 1) و در پي آن معاون وزارت ارتباطات اعلام كرد اين خبر درست نيست. (مرجع 2)
در همين راستا به يكباره طي چند روز قبل شاهد آن بوديم كه رييس پدافند غيرعامل كه در طول 12 روز جنگ خبري از او نبود با متهم كردن واتسآپ به جاسوسي دامنه اين مهم را گستردهتر كرد؛ آنگونه كه تلويزيون مجددا برنامهاي مستند در جاسوس معرفي كردن واتسآپ ساخت كه ظاهرا بيش از هر كس فروشندگان «ويپيان» از آن خشنود شدند و مساله نفوذ همچنان در هالهاي از ابهام مانده است.
البته فارغ از اين مهم هدف اين نوشتار در اين است كه سرنخ را اشتباه نگيريم؛ جاسوسها و نفوذيها بيش از آنكه از اين ابزارها استفاده كرده باشند از مسيري ديگر اطلاعات به دست آوردهاند، چراكه يقينا پس از واقعه پيجرها در لبنان يقينا در دستورالعملهاي مقامهاي نظامي استفاده از اين نوع شبكهها مورد توجه قرار گرفته است .
به نظر ميرسد با اين روش احتمالا بايد مراسم اعدام واتسآپ به عنوان جاسوس برگزار شود، در حالي كه جاسوسها زنده و در حال جستوجوي سرمايههاي انساني و مادي كشور در خبررساني گام برميدارند و نگرانيهاي ما همچنان باقي است.
بيتوجهي به اين مهم آنچنان گسترده شده كه فراموش كردهايم نهادهاي مرتبط با اين مساله را در جستوجوي جاسوسان واقعي كه دسترسي لازم به منابع را براي دشمن تدارك ديدهاند، پاسخگو سازيم و اطلاعرساني را از آنها خواستار شويم. به عبارت ديگر ضروري است با مطلقانگاري مسائل تنها مسير يافتن جاسوسها و نفوذيها به تاخير ميافتد و آنها با استفاده از اين چرخشهاي بيدليل در نفوذي معرفي كردن اينترنت، مهاجران، شبكههاي اجتماعي فرصت تنفس پيدا كرده و مجددا خسارت سنگين وارد ميكنند .
تصويري كه امروز از جاسوس براي ايرانيان ساخته شده يا مرتبط به اتباع غيرقانوني است يا واتسآپ و اينترنت؛ و اين شد ماحصل اين همه خسارتي كه به كشور از نظر انساني و مادي وارد آمد، در حالي كه اطلاعات ارايه شده در خصوص فرماندهان به قول دختر سردار شهيد شادماني يقينا از طريق گوشي هوشمند و واتسآپ نبوده، چراكه ايشان از اين وسايل استفاده نميكرده است.
حتي اتباع غيرقانوني نيز دسترسي به اين حجم از اطلاعات را نداشتهاند. اگرچه ضرورت ساماندهي اتباع خارجي الزامي انكارناپذير است، اما اين مهم نبايد به دستاويزي براي دور ماندن از حقيقت نفوذيها كه احتمالا ايرانينما هستند، شود. امروز موج افغانستيزي براي كشوري كه بيش از دو دهه است ميزبان اين مردمان بوده و در نهايت سخاوت آنچه داشته را با آنها به اشتراك گذاشته، تصويري نامناسب را مخابره ميكند كه در شأن مردم و كشور بزرگ ايران نيست. نفوذي و جاسوس را بايد با كمك مردم و توان اطلاعاتي كشور جستوجو كرد و سرمنشا آن را خشكاند، اما آدرس غلط به همديگر ندهيم. در نهايت مردم در انتظار نظرات واقعي كارشناسي در خصوص نفوذيها هستند. اميد است پايان كار نفوذيها با درايت نهادهاي مرتبط در كوتاهترين زمان صورت پذيرد و نگراني بابت اين مهم از دامن ميهن عزيزمان برطرف شود .
1- https: //www.tasnimnews.com/fa/news/1404/03/28/3337894
2-https: //www.asriran.com/fa/news/1069619