تبي كه از كنگو آمد
اين بيماري از طريق گزش كنه هيالوما يا تماس با خون يا ترشحات يا لاشه دام و انسان آلوده منتقل ميشود. نخستين موارد ابتلا در دهه 50 ميلادي در آفريقا شناسايي شد و در حالي كه لانه گزيني منبع آلودگي در بدن دام، هيچ علامت و بروز بيروني ندارد، بيماري تا 30 درصد خطر مرگ انساني دارد. مقاومت ويروس عامل بيماري در برابر گرما كم است و با وجود آنكه ويروس تا 10 روز در خون دام آلوده باقي ميماند اما در دماي ۵۶ درجه بالاي صفر و به مدت ۳۰ دقيقه از بين ميرود و بنابراين، پختن گوشت و پاستوريزاسيون شير دام آلوده باعث از بين رفتن ويروس ميشود. همچنين نگهداري لاشه دام ذبح شده (در صورت آلوده بودن دام به ويروس بيماري زا) به مدت ۲۴ ساعت در دماي ۴ درجه بالاي صفر باعث از بين رفتن ويروس خواهد شد. نيروهاي نظامي نزديك به مراتع و زمينهاي كشاورزي، كاركنان بيمارستانهايي كه مبتلايان را پذيرش و درمان ميكنند، كشاورزان و كارگران دامداريها و كشتارگاهها و قصابان بهشدت در معرض ابتلا قرار دارند.
فصل شيوع بيماري، فصلهاي بهار و تابستان است اما متخصصان، رعايت توصيههاي بهداشتي را تا پايان پاييز ضروري ميدانند. تماس با بزاق، ادرار، مدفوع، استفراغ، خون و بافت بيماران، به خصوص در مرحله خونريزي و شدت يافتن علايم بيماري باعث انتقال بيماري ميشود و به همين دليل اعضاي خانواده بيمار و تيم درماني بيمارستان محل بستري بيمار هم بهشدت در معرض ابتلا بوده وتوصيه جهاني اين است كه بيمار مشكوك به تب خونريزيدهنده كريمه كنگو بايد قرنطينه شود و با افراد خانواده و پرسنل بيمارستاني در تماس نباشد و تمام وسايل بيمارستاني مانند ماسك، دستكش، روپوش، پيش بند، لولههاي خون، سرنگهاي استفاده شده و هر وسيلهاي كه با ترشحات بيمار در تماس بوده بايد سوزانده شود و همچنين پس از درمان يا فوت بيمار (به دليل قابليت انتقال ويروس از بدن فرد متوفي به ساير افراد تا 24 ساعت پس از فوت) تمام وسايل و لباسهاي فرد بيمار آتش زده يا نابود شود. پيش از خونريزي و مراحل پاياني بيماري كه از زمان تماس با عامل بيماريزا، حدود يك الي ۷ روز طول ميكشد، علايمي همچون سردرد شديد، تب، لرز، درد عضلاني، گيجي، درد و سفتي گردن، درد چشم و حساسيت به نور بروز ميكند. تهوع، استفراغ، گلودرد، اسهال و كاهش اشتها هم از ديگر علايم مراحل اوليه ابتلا و آلودگي است. مرگ بيماران معمولا به دليل از دستدادن خون، خونريزي مغزي، خونريزي در تمام بافتها و اعضاي داخلي بدن، كمبود مايعات به دليل اسهال، يا مشكلات دستگاه تنفسي اتفاق ميافتد. در حالي كه امسال و تا امروز، 79 بيمار مبتلا به تب كريمه كنگو در ايران شناسايي شده و 5 نفر از مبتلايان فوت كردهاند، توصيه و تاكيد مسوولان وزارت بهداشت براي پيشگيري از ابتلا به اين بيماري فاقد واكسن پيشگيرانه، اين است كه از مصرف گوشت تازه خودداري شود و دام پس از ذبح تا ۲۴ ساعت در دماي صفر تا مثبت چهار درجه سانتي گراد قرار گيرد تا ويروسهاي آن كشته شوند.