• ۱۴۰۳ يکشنبه ۱۶ ارديبهشت
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 3987 -
  • ۱۳۹۶ پنج شنبه ۷ دي

واكنش كارگران به نرخ دولتي تورم

معيار محاسبه تورم 8 درصدي چيست؟

با نزديك شدن به ماه‌هاي پاياني سال مباحث مربوط به تعيين دستمزد سال آينده جامعه كارگري حساس‌تر مي‌شود. در اين ميان اعلام نرخ‌هاي جديد تورم، واكنش فعالان كارگري را به دنبال داشته است؛ به اعتقاد آنها فقط تورم «اقلام تاثيرگذار» در سبد معيشتِ مورد توافق جلسات مزد، ملاك تعيين دستمزد سال ۹۷ است. نرخ تورم سالانه، يكي از شاخص‎‌‎هاي مهم موثر در دستمزد سالانه است كه در بند يك ماده ۴۱ قانون كار به آن اشاره شده، از سوي ديگر قانونگذار در بند دوم ماده مذكور به شاخص «تامين زندگي خانواده كارگري» در جريان تعيين دستمزد سالانه تاكيد كرده است. اما اكنون كه جلسات كارشناسي تعيين مزد ۹۷ آغاز شده، نرخ تورم اعلامي ۸ درصدي واكنش گروه‌هاي كارگري را در پي داشته است؛ به اعتقاد آنها در تورم اعلامي هزينه اقلام غيرضروري كه در سبد معيشت خانوار دهك‌هاي كم‌درآمد جامعه، جايي ندارد محاسبه شده است. علاوه بر اين، در سال گذشته اقلام سبد معيشت تاثيرگذار در هزينه جامعه كارگري با توافق شركاي اجتماعي (نمايندگان كارگري، كارفرمايي و دولت) تعيين‌شده و گروه‌هاي كارگري معتقدند تنها تورم مورد پذيرش، محاسبه تورم براساس اقلام سبدي است كه پيش‌تر در مورد آن توافق شده است.
درخواست اعلام جزييات
در همين زمينه فرامرز توفيقي، رييس كميته دستمزد كانون عالي شوراهاي اسلامي كار كشور و نماينده كارگران در جلسات كارشناسي مزد ۹۷ معتقد است: در خصوص تغيير سال پايه آماري از ۹۰ به ۹۵ و تاثير آن در كاهش سبد معيشت خانوار خواستار اعلام جزييات تغييرات سبد معيشت همزمان با تغيير سال پايه آماري هستيم كه در همين راستا در جلسه روز دوشنبه كارگروه مزد قرار شد از نمايندگان مركز آمار دعوت شود تا جزييات تغييرات سبد معيشت را اعلام كنند.
توفيقي با بيان اينكه انتظار ما اين است در وهله نخست تغييرات سبد هزينه خانوار نسبت به سال ۹۰ اعلام شود گفت: گزارشات آماري اين پالس را به ما مي‌دهد كه نسبت مصرف به سبد معيشت كاهنده بوده به اين معنا كه سفره گروه كم‌درآمد جامعه كوچك شده است.
نماينده گروه كارگري در كميته دستمزد۹۷ با اشاره به تغيير رفتار مصرفي مردم به دليل افزايش تورم در اقلام مصرفي گفت: به عنوان مثال در فرآورده‌هاي پروتييني در سبد معيشت گروه‌هاي كم‌درآمد، سويا جايگزين گوشت شده، هرچند كه هر دو در گروه پروتيين قرار دارند اما نوع كالا به دليل كاهش توان خريد تغيير كرده است. در مجموع تغيير اقلام سبد و به تبع آن كاهش كيفيت غذايي سبد معيشت كارگران هشداري براي سلامت گروه كم درآمد جامعه است. توفيقي ادامه داد: پس از استخراج سبد هزينه معيشت خانوار در سال جاري، كه قطعا بيش از ۲ ميليون و ۴۸۹ هزار تومان سال گذشته است، در پي آن هستيم تا شكاف هزينه سبد معيشت ۹۵ و ۹۶ در تعيين دستمزد جبران شود كه در اين صورت فقط مي‌توان تلاش كرد تا قدرت خريد نسبت به سال گذشته كاهش پيدا نكند. ضمن اينكه علاوه بر اين به دنبال كاهش شكاف حداقل دستمزد با هزينه‌هاي معيشت تحميل شده ناشي از سال‌هاي گذشته هستيم.
محاسبه تورم با اقلام «غيرمعمول»
علي خدايي، عضو كارگري شوراي عالي كار نيز تاكيد كرد: با توجه به اعلام نرخ تورم در دهك‌هاي مختلف، نمايندگان گروه‌هاي كارگري مشتاق هستند تا جزييات عوامل دستيابي به اين نرخ‌ها را بدانند. متاسفانه جزيياتي در اين زمينه اعلام نشده است. نتيجه‌گيري نرخ تورم 8/8 درصدي دهك درآمدي اول به عنوان كم‌درآمدترين اقشار جامعه، «تغيير اقلام سبد معيشت به سمت اقلام داراي تورم كمتر» است در حالي كه اگر همان اقلام معمول سبد معيشت در نظر گرفته شود به اعتقاد ما نرخ تورم بالاتر از نرخ فعلي بود. عضو هيات رييسه كانون عالي شوراهاي اسلامي كار كشور گفت: اگر سال پايه آماري از ۹۰ به ۹۵ تغيير مي‌كند، قطعا تاثير تورم اقلامي مدنظر خواهد بود كه در سال ۹۵ در سبد معيشت قرار گرفته است در حالي كه از سال ۹۱ اقلام ديگري در سبد معيشت وجود داشته كه به دليل از دست رفتن قدرت خريد، اين اقلام از سبد معيشت خانوار به تدريج حذف شده و در سبد معيشت سال ۹۵ جاي خود را به كالاهاي ارزان‌قيمت مشابه و بي‌كيفيت داده است. مهر

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون