گشتي در سيو يكمين نمايشگاه بينالمللي كتاب
طنين محكمتر صداي پاي كتاب
پنجمين روز از برگزاري نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران با همان فراز و نشيبهاي هميشگي فعاليت روزانه خود را شروع كرد. يكي از نكات جالب در مورد نمايشگاه امسال، همصدايي برخي مسوولان برگزاركننده با بازديدكنندگان، پيرامون رفع نشدن بسياري از مشكلات هميشگي نمايشگاه از جمله فضاي نامناسب، در نظر نگرفتن وضعيت آب و هوايي و ... است اما در اين ميانه، خبرهاي خوبي هم هست كه نمونههايش را در اينجا ميخوانيد.
عرضه كتاب «مرد بحرانها» در نمايشگاه
كتاب «مرد بحرانها» در برگيرنده كارنامه و خاطرات آيتالله هاشميرفسنجاني است كه در سال ۱۳۷۴ با اهتمام ليلي هاشمي، فرزند ياسر هاشمي، منتشر شده است. ليلي هاشمي درباره اين كتاب توضيحات مفصلي داده و گفته است كه اين خاطرات و البته همه كتابهاي خاطرات حضرت آيتالله هاشميرفسنجاني (رحمهالله عليه)، از جهت اينكه در همان روز و در همان حال و هوا نگاشته شده و همچنين با فاصله زماني مناسبي انتشار يافته، به نحوي كه اغلب اشخاص مورد اشاره در خاطرات در قيد حيات هستند و امكان توضيح و تصحيح و تشريح دارند، از اهميت تاريخي بسياري برخوردار است. همچنين اين خاطرات توسط كسي به رشته تحرير درآمده است كه همواره در مركز و مبدا تصميمات اساسي نظام جمهوري اسلامي قرار داشته و مطالب نگاشتهشده بيبديل است و فرد ديگري در اين سطح، اعمال خود را ثبت نكرده است و هيچ مورخي نميتواند آن را ناديده بگيرد. البته خاطرهنويسي، فراتر از سنديت تاريخي است و اساس معرفتشناختي دارد و روشي براي تبيين، توصيف و توضيح رفتار به مثابه تجربه زيستي بشر و ارايه آن به صورت خلاق و نظاممند به شمار ميآيد.
همكاري خوب كشور همسايه
كشور افغانستان هرسال، حضوري پر رنگ در نمايشگاه كتاب دارد و امسال هم مانند ديگر سالها، ميزبان 10 ناشر از اين كشور همزبان هستيم. شير احمد سعيدي، رييس اتحاديه ناشران افغانستان گفته است كه از اين 10 ناشر، شش ناشر به طور مستقيم از افغانستان آمدهاند و چهار ناشر نيز قبل از برپايي نمايشگاه در ايران حضور داشتهاند. حاصل حضور اين 10 ناشر افغان، عرضه دو هزار عنوان كتاب در نمايشگاه كتاب تهران است. اين كتابها طي چهارسال گذشته منتشر شدهاند. اين كتابها از ميان چهارهزار و پانصد كتابي كه توسط ناشران مختلف ارايه كردهاند گزينش و عرضه شدهاند.
رييس اتحاديه ناشران افغانستان گفته كه ما به نمايشگاه كتاب تهران آمدهايم تا با حضور پررنگ خود در اين رويداد بزرگ فرهنگي جهان اسلام به همگان اعلام كنيم كه فرهنگ و هنر همچنان در جامعه افغانستان حرف اول را ميزند و سرزنده است.
بازديد رييس شوراي شهر تهران از نمايشگاه
رييس شوراي شهر تهران در ديدار با رييس سيويكمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران گفته كه چاپ كتابهايي كه حاوي تضارب آرا و نقد است، بيشتر مورد اقبال قرار ميگيرد و به افزايش كتابخواني كمك ميكند. محسنهاشمي، در اين ديدار بر اعتقاد خود مبني بر حمايت از انتشار كتابهايي در حوزه نقدهاي همهجانبه گفته كه ميزان كتاب خواندن بستگي به محتوا و نوع نشر كتابها دارد و بايد فرهيختگان ما و ناشران به سمت كتابهايي بروند كه مورد علاقه جامعه است. ضمن اينكه اين كتابها بايد به گونهاي تبليغ شوند كه مردم جذب شوند. بايد توجه داشته باشيم كتابهايي كه به نقد ميپردازند و علاوه بر انتقال تجربه ديگران حاوي تضارب آرا هستند، بيشتر مورد اقبال قرار ميگيرد و به افزايش كتابخواني كمك ميكنند.
گلايههاي يك مترجم
كيهان بهمني كه امسال با كتاب«مترجم روسي» در نمايشگاه حضور دارد، از كيفيت پايين كتابهاي خارجي عرضه شده در نمايشگاه گلهكرده و گفته است كه كتابهاي خارجي واقعا ضعيف و كيفيت محتوايي آنها بسيار پايين است و هيچ نظارتي در اين باره وجود ندارد. بهمني اطلاعات تازهاي از پشت صحنه چگونگي رسيدن اين كتابها به نمايشگاه ارايه كرده و گفته كه غرفههاي كتابهاي خارجي معمولا كتابهايي را كه در ته انبار مانده و به هيچ دردي نميخورند به نمايشگاه كتاب ميآورند. مثلا به دفتر دانشگاهها ليستي براي خريد ميدهند كه محض رضاي خدا هيچ كتاب بهدردبخوري در آن وجود ندارد. نميدانم غرفههاي خارجي با چه هدفي كتابها را ميآورند؛ آدم احساس ميكند ناشران خارجي انبارگرداني داشتهاند و يكسري از كتابها را كه اضافه آمده براي نمايشگاه فرستادهاند و كتاب مرجعي كه دانشجوي ايراني به آن نياز دارد يا كتابي كه ميتواند مخاطب بيشتري داشته باشد در بين آنها وجود ندارد.
دو غرفه تعطيل شد!
قائممقام سي و يكمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران با بيان اينكه ميزان تخلفات در نمايشگاه امسال كم بوده، از بسته شدن دو غرفه در نمايشگاه خبر داد.
اميرمسعود شهرامنيا در نشستي گفته كه ما دو دسته تخلف داريم؛ دستهاي مرتبط به موضوعات مالي بهويژه بحث بنكارتهاست. زماني كه بحث يارانه مطرح ميشود معمولا عدهاي از اين موضوع سودجويي ميكنند، مانند نقد كردن بنكارتها، خريد و فروش بنها و... اما ما با بانك عامل نمايشگاه مذاكراتي داشتيم و راهكارهايي ارايه داديم تا تخلفات در حوزه مالي به صفر برسد.
يك نشست پربار
نشست «سه سرزمين، يك زبان» همزمان با برگزاري نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران در مركز فرهنگي شهر كتاب برگزار شد. در اين نشست ميشاييل كلبرگ از آلمان، اورس مانهارت از سوييس و كرنليا تراونيچك از اتريش، پس از خواندن بخشهايي از آثارشان به پرسشهاي حاضران پاسخ دادند. اين نشستها از سال ۱۳۹۰ در اين مركز دنبال ميشود و بر موقعيت و سبك ادبيات معاصر آلمانيزبان متمركز است.