• ۱۴۰۳ يکشنبه ۹ ارديبهشت
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 4081 -
  • ۱۳۹۷ دوشنبه ۱۷ ارديبهشت

آشپزخانه مادربزرگ وسط تايملاين

گاهي هم اين‌طور مي‌شود؛ اهالي توييتر فارغ از جهان و خبرهايش، دل مي‌دهند به يك هشتگ با موضوعي جذاب و درباره آن حرف مي‌زنند. هشتگ تازه و مورد توجه در توييتر «غذاهاي فراموش شده» است. هشتگي كه كاربران را دور هم جمع كرده تا در محفلي گرم و صميمي و فارغ از هياهوي جهان، درباره آنچه فرهنگ غذايي خانواده و شهرشان هست، حرف بزنند. اين هشتگ با حرف‌ها و خاطره‌هاي متنوع، دايره‌المعارفي از غذاهاي ايراني و غذاهايي شده كه معمولا در آشپزخانه مادربزرگ‌ها پخته مي‌شد و حالا جوان‌ترها تلاش مي‌كنند آن را زنده كنند و از نسلي به نسل ديگر منتقل.

آنچه كه مي‌خوانيد مجموعه‌اي از توييت‌هايي است كه در دو روز گذشته در اين هشتگ جمع شده و روايتي خواندني و جذاب را ساخته است: «آناي من يه غذايي درست مي‌كرد بهش مي‌گفت قابلاماكباب. تكه‌هاي گوشت گوسفند، دنبه و فلفل‌سبز و گوجه‌فرنگي‌هاي كوچك رو به ترتيب از توي نخ سوزن رد مي‌كرد و مي‌پيچيد دورتادور قابلمه. هيچ آبي نمي‌ريخت و زيرش رو كم كم مي‌كرد و از شب مي‌ذاشت بپزه تا فردا ناهار»، «مادربزرگم هزارجور آبگوشت بلد بود و غير از تابستون بقيه روزها آب‌گوشتش به راه بود. آب‌گوشت سيب، بادمجون، كلم‌قمري، بزباش و...»، «غذاي غذا كه نبود، يه‌جور خوراكي خوشمزه كه با مخلوط كردن آردنخودچي و شكر درست مي‌شد. سال‌هاست نخوردمش، اسمش فوتينا بود و گمونم از نسب يزدي به ما رسيده»، «ما غذايي داريم به اسم دوپيازه سيب‌زميني. سيب‌زميني پخته له شده رو با پيازداغ، فلفل، نمك و زردچوبه تفت مي‌ديم»،« اين غذا فراموش نشده ولي من هيچ‌كجا نديدم به‌جز كرمانشاه؛ برنج، سيب‌زميني و شويد رو باهم دم مي‌كنيم، حالا با گوشت، مرغ يا گوجه خام مي‌خوريم و حقيقتا شگفت‌انگيزه»، «حتما مي‌دونين كه لوبياپلو امروزي كه با لوبيا سبز و گوشت پخته مي‌شه، لوبياپلو نيست. لوبياپلو اصلي با لوبيا چشم‌بلبلي و سبزي پلويي پخته مي‌شه»، «مادربزرگم آشي درست مي‌كرد به اسم كوفته ريزه. تركيب برنج، ماست و گوشت‌قلقلي بود كه هيچ‌كجا ديگه نخوردمش»، «يك دسر خوشمزه هم هست، كدو حلوايي رو تو تنور مي‌ذاشتن يا آب‌پز مي‌كردن و بعد با قاشق له مي‌كردن و با كره و روغن محلي هم مي‌زدن. مرهم سينه سرماخورده بود»، «يه غذايي هست به اسم يرآلما پومادور كه مادربزرگم مي‌گه غذاي چوپون‌هاي شهرمون بوده. پيازداغ، گوجه رنده شده، سيب‌زميني با كره محلي و دوغ و نون داغ؛ معركه و غريب»، «خرداد ماه كه هنوز برنج نرسيده و سبز رنگه، برنج رو مي‌چينن و دانه‌هاي سبزرنگش رو با دوشاب (شيره انگور) و عسل مخلوط مي‌كنن و صبحانه رو سرشالي مي‌خورن»، «مادربزرگم اهل زيربازارچه شاپور بود. يه‌جور شامي مي‌پخت كه گوشت چرخ‌كرده رو با آب پياز و زردچوبه و آردنخودچي ورز مي‌داد و بعد در تركيبي از پيازداغ و رب‌انار مي‌پخت»، «ملك‌الشعراي بهار درباره تتماج نوشته: مي‌دانيم كه تتماج لغتي تركي است و ظاهرا تتماج غذايي است كه از خمير آرد گندم مي‌پزند و آن‌چنان است كه خمير را ورقه كرده و حشو آن را از تره و سير آكنده، آن را لابه‌لا كرده و به كارد مانند لوزينه بريده و با دوغ يا ماست و روغن مي‌پزند.» و...

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون