لزوم رصد منابع مالي كانديداها
محمدجواد حقشناس، استاد دانشگاه و عضو حزب اعتماد ملي، درباره اظهارات جريانساز وزير كشور پيرامون پول كثيف و اثرات آن در زمين سياست معتقد است سخنان رحمانيفضلي ابهام داشته و در صورت شفافيت بيشتر ميتوان آن را به خوبي تحليل كرد. طي هفتههاي گذشته از سخنان وزير كشور بسياري از فعالان سياسي و احزاب درباره ورود پول كثيف قاچاق به عرصه سياست و انتخابات اظهارنظر كردهاند. حقشناس نيز در گفتوگو با پايگاه خبري نداي ايرانيان به تشريح نظر خود پرداخت:
بحث سلامت انتخابات، تنها مساله ايران نبوده و نيست تمام كشورهايي كه در آنها انتخابات برگزار ميشود با اين مساله درگير بوده و هستند. در بسياري از كشورهاي توسعهيافته اگر جابهجايي پول در تمام فعاليتهاي اقتصادي و اجتماعي از يك ميزان مشخصي فراتر رود با حساسيت از سوي مراجع قانوني دنبال ميشود. بنابراين پولشويي و ورود پول كثيف به اقتصاد اين كشورها با مشكلات متعددي روبهرو است. اما در ايران ما قانوني براي رصد منابع انتخاباتي كانديداها و قانوني براي رصد جابهجاييهاي پولهاي هنگفت وجود ندارد. به همين دليل زمينه فساد از پيشتر هم در كشور ما فراهم بوده است. خلأ قانوني و عدم ورود قانونگذار به اين مسائل كشور را با چالش هايمتعددي روبهرو كرده است كه وزير كشور بخش اندكي از آن را بيان داشت.
اظهارات وزير كشور درباره ورود پولهاي كثيف به سياست در هالهاي از ابهام مطرح شد. بايد ابعاد تاثيرگذار پول كثيف را در انتخابات روشن ميكرد. به نظرم پولهاي كثيف فقط به مباحثي چون قاچاق مواد مخدر و... باز نميگردد من فكر ميكنم كه بايد معناي پول كثيف را تعميم دهيم پول كثيف موجود در سياست ايران را بايد به حوزههايي چون قاچاق سوخت، سيگار، اسكلههاي غيرمجاز و... تعميم دهيم.
درآمدهايي كه از رانت دولتي شكل ميگيرد گونهاي ديگر شكلگيري پول كثيف است. متاسفانه با استفاده از امكانات دولتي براي افراد خاص امتيازآفريني ميشود. اتفاقا درآمدها و پولهاي محصول اين رانتها وقتي وارد سياست ميشود كشور را دچار مشكل ميكند. در پرونده فساد سه هزار ميلياردي، دو بانك دولتي درگير بودند اما با يك سرمايهگذار خردهپا، كه دستي در تخلفات داشت بهشدت برخورد شد و سرش را به باد داد. مديران ارشد اين بانكها و ديگر افراد ذينفوذ همچنان آزاد هستند. همين پولهاي به دست آمده از رانت براي گسترش خود به قدرت سياسي نياز پيدا ميكنند، دو ويژگي در ايران براي اين وضعيت وجود دارد. يكي پول كثيف داراي منشأ قدرت سياسي است و ديگري پول كثيف ايجاد شده به سمت ايجاد قدرت سياسي حركت ميكند. معتقدم و بر اساس شواهد، صاحبان پول كثيف در ايران، امروز دارند به سمت ايجاد قدرت سياسي حركت ميكنند. طبيعتا حضور در انتخابات يكي از اين كانالهاست.
براي مقابله با اين جريان قطعا نقش رسانه در برخورد با اين موضوع بسيار تاثيرگذار است. هرچند خود رسانه هم در اين مسير آسيبپذير است.