روحاني در كنفرانس مبارزه با تروريسم:
تحريمهاي ظالمانه امريكا تروريسم اقتصادي است
گروه سياسي
رييسجمهوري گفت: ايران قرباني تروريسم است و اين درحالي است كه امروز، امريكا و غرب، به پناهگاه تروريستها تبديل شدهاند. به گزارش خبرگزاري خانه ملت، حجتالاسلام حسن روحاني، رييسجمهوري صبح روز گذشته در دومين كنفرانس روساي مجالس 6 كشور ايران، روسيه، چين، تركيه، افغانستان و پاكستان با موضوع چالشهاي تروريسم و ارتباطات درونمنطقهاي، با تاكيد بر اينكه از كسي كه به ديوارها تعظيم ميكند، انتظار نداريم كه به پلها احترام بگذارد، اظهارداشت: از چنين مسووليتگريزي، نميخواهيم كه به مسووليت تازهاي گردن بنهد. از آن كس كه تمدنها را تحقير كرده، نميتوان خواست كه نگهدارنده پايههاي تمدن مشترك باشد اما هركجا كه امريكا در انهدام جوامع سهمي داشته باشد، اجازه نخواهيم داد كه از هزينه خسارتها و ويرانيها بگريزد. وي با بيان اينكه امروزه امنيت ابعاد گستردهتري نسبت به گذشته دارد، يادآور شد: تحريمهاي اقتصادي ظالمانه و غيرقانوني امريكا عليه ملت شريف ايران به عنوان شكل بارزي از تروريسم، ملت ما را هدف قرار داده است. تروريسم اقتصادي به معناي وحشتآفريني در مورد اقتصاد يك كشور و ايجاد رعب و ترس در ديگر كشورها جهت ممانعت از تجارت و سرمايهگذاري در كشور هدف است. خروج امريكا از برجام و اعمال مجدد تحريمها و اقدامات اين دولت عليه جمهوري اسلامي ايران و شركاي تجارياش نمونه بارز تروريسم اقتصادي است.
رييسجمهوري همچنين با تاكيد بر قرار گرفتن كشورهاي منطقه در مقطع حساس تاريخي، يادآور شد: در اين مقطع تاريخي، تروريستها، خشونتطلبان و قانونشكنان جهاني، بهدنبال راهانداختن گردابي از خشونت، فقر، تحريم، بحران، ترور و كودتا از پاكستان تا ايران، از افغانستان تا روسيه و از چين تا تركيه هستند. آنها نميخواهند ما دور هم جمع شويم؛ گفتوگو كنيم، كنار هم بنشينيم و همدل و همزبان باشيم اما آنها بايد بدانند اين اراده ماست كه دست در دست هم، بر اين دشمن مشترك غلبه كنيم اما اين پيروزي مستلزم اين است كه همگي مسووليت خود را براي خشكاندن ريشههاي خشونت به ياد داشته باشيم؛ موفقيت ما نيازمند ارادهاي مستمر و خستگيناپذير در كشف سرچشمههاي تباهي و كوشش دستهجمعي در خشكاندن اين ريشههاست. فقر و فساد و نابرابري از مهمترين ريشههاي خشونتهاي تروريستي در اين منطقه است. روحاني تصريح كرد: ما در معرض يورشي همهجانبه هستيم كه نه تنها هويت و استقلال ما را تهديد ميكند، بلكه مصمم است پيوندهاي ديرپاي ما را از هم بگسلد. وي افزود: كشوري كه جنگي تجاري با چين به راه انداخته، به پاكستان طعنه ميزند، افغانستان را تحقير، تركيه را تنبيه، روسيه را تهديد و ايران را تحريم ميكند، متهم رديف اول در شكستن پيوندهاست. اگر امريكا گمان ميكند كه ميتواند ما را از هم جدا كند، سخت بر خطاست. او گفت: وقتي تجارت چين را در تنگنا ميگذارند، همه ما زيان ميبينيم. وقتي به پاكستان طعنه ميزنند، همه ما آن اهانت را جدي ميگيريم. تحقير افغانستان، خوار شمردن ماست. با تنبيه تركيه، ما هم مجازات ميشويم. هرگاه روسيه را تهديد كنند، ما هم امنيت خود را در مخاطره ميبينيم؛ آنگاه كه ايران را تحريم ميكنند، همه ما را از مواهب تجارت بينالمللي، امنيت انرژي و توسعه پايدار بيبهره ميسازند و در واقع همه را تحريم ميكنند. روحاني خاطرنشان كرد: ما اينجا هستيم تا بگوييم كه بنا نداريم اين گستاخيها را تحمل كنيم. ما در برابر آنها خواهيم ايستاد، با تقويت همكاري و تعميق پيوندهاي اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و امنيتي ميانِ خود.
رييس دولت دوازدهم در ادامه افزود: ايران به حكم رسالت بزرگ خود امروز، سد بزرگي در برابر سوداگران خشونت و دلالان فلاكت بوده است و بهاي سنگين اين ايستادگي را هزاران نفر از دلاوران ما با جانشان پرداختهاند. ما سالانه 800 ميليون دلار براي مبارزه با مواد مخدر صرف ميكنيم كه نتيجه آن تضمين سلامتي افزونتر ملتها از شرق اروپا تا غرب امريكا و از شمال آفريقا تا غرب آسياست. وي گفت: براي لحظهاي تصور كنيد اگر رخنهاي در اين سد ايجاد شود؛ چه فاجعهاي به بار ميآيد. ما در مبارزه با تروريسم به همين اندازه راسخ بودهايم. ما در راه مبارزه بيامان با خشونت و افراطيگري هم صدها نفر از نيروهاي ارزشمند خود را فدا كردهايم و هم سالانه ميليونها دلار هزينه كردهايم؛ بدون اين فداكاريها و هزينهها اين منطقه، شاهد ظهور و قدرتگيري خلافت وحشيانه داعش در پهنهاي بسيار پهناور بود. او يادآور شد: دستاورد اين اهتمام، امنيت جان انسانها فارغ از مليت، قوميت و مذهب در سراسر جهان است. از غربيها انتظار نداريم كه سهمشان را در ازاي امنيت و ثباتي كه براي آنها تامين كردهايم، بپردازند اما بدانند كه با تحريم ايران، به توانايي ما براي مبارزه با مواد مخدر و تروريسم آسيب ميزنند. روحاني تصريح كرد: به تحريمكنندگان هشدار ميدهم اگر تواناييهاي ما در مبارزه با مواد مخدر و تروريسم در خاستگاه آنها ضربهاي ببيند؛ شما نخواهيد توانست از زير آوار مواد مخدر، پناهجويان و بمبها و ترورها به سلامت خارج شويد.
با تضعيف ايران از راه تحريم، خيليها در امان نخواهند بود؛ آنها كه حرف ما را باور ندارند، خوب است به نقشه جغرافيا نگاهي بيندازند.
رييسجمهوري در ادامه با اشاره به 8 راهكار ايران براي تحقق منطقهاي قويتر در دنياي پساامريكايي، اعلام كرد: پيوندهاي چندجانبه و دوجانبه را ميان خود تحكيم كنيم. ايجاد امنيت شبكهاي با همه همسايگان خود را در دستور كار قرار دهيم و حس احترام به حاكميت ملي آنها را به نمايش بگذاريم. چندجانبهگرايي را در ديپلماسي و قراردادهاي تجاري تعقيب كنيم. مشاركت جدي در فرآيندهاي صلحسازي در منطقه را داشته باشيم و در عين تقويت همهجانبه قدرت دفاعي، نظاميگري در سطح منطقهاي را تقليل دهيم. بر تبادلات مردمي، علمي و فرهنگي و گردشگري منطقهاي، فارغ از تعلقات قومي و مذهبي بيفزاييم. زيرساخت لازم را براي ترانزيت و انتقال انرژي و اطلاعات با همه همسايگان خود و ساير كشورهاي علاقهمند به استفاده از ظرفيتهاي ترانزيتي، فراهم كنيم. از تجارت كالا و خدمات بهخصوص كالاها و خدمات فرهنگي ميان همسايگان حمايت كنيم. به توازن قواي پايدار با همسايگان مبتني بر خويشتنداري استراتژيك و عدم رقابت مخرب دست يابيم.
روحاني با بيان اينكه انتظارات از امريكا مشخص است، تاكيد كرد: از كسي كه به ديوارها تعظيم ميكند، انتظار نداريم كه به پلها احترام بگذارد. از آن مسووليتگريز، نميخواهيم كه به مسووليت تازهاي گردن بنهد. از آن كس كه تمدنها را تحقير كرده، نميتوان خواست كه نگهدارنده پايههاي تمدن مشترك باشد اما هركجا كه امريكا در انهدام جوامع سهمي داشته باشد، اجازه نخواهيم داد كه از هزينه خسارتها و ويرانيها بگريزد. مسووليت بر عهده ماست و اميدوارم در اينجا بتوانيم، سنگ بناي مستحكمي را براي دست يافتن به آرمانها و تفوق بر دشواريها و تهديدات مشترك پايه بگذاريم. رييسجمهوري در پايان سخنانش خطاب به حضار اعلام كرد: ايران مانند هميشه آماده ياري رساندن به رسالت خطير تمدني خود در همكاري با شماست. هر روز كه ميگذرد، بيش از قبل به يقين ميرسم كه با همت صادقانه چين، روسيه، تركيه، پاكستان و افغانستان، اين رسالت را ميتوان به سرانجام رساند.
لاريجاني: ترامپ نظامات حقوق بشر را
له كرده است
علي لاريجاني، رييس مجلس شوراي اسلامي نيز در بخشي ديگر از اين كنفرانس بينالمللي به تشريح برخي عوامل بروز پديده تروريسم و جنگ در منطقه پرداخت و با بيان اينكه شوراي امنيت به وظايف خود عمل نميكند، گفت: جنگهاي عراق، ليبي، افغانستان و... مصوب شوراي امنيت نبود، همچنين تحريمهاي يكجانبه امريكا عليه ايران و روسيه مصوبه شوراي امنيت را ندارد. وي افزود: رييسجمهور امريكا ارزشهاي انساني را كه طي سالها براي جهانيان به وجود آمده است، تجاريسازي كرده است و رفتارهاي ترامپ نظامات حقوق بشر را له كرده و كشورها از مديريت جهاني نااميد شدهاند.
لاريجاني ادامه داد: كشورهايي مثل امريكا در منطقه عامل گسترش تروريسم شده و مدعي مبارزه با آن هستند اما در واقع از تروريسم به عنوان ابزاري براي دستيابي به اهداف خود استفاده ميكنند. رييس قوه مقننه با بيان اينكه رفتارهاي امريكا باعث شده كشورهاي منطقه نظامهاي جديدي را در عرصه همكاريها دنبال كنند، اظهار داشت: نشست آستانه كه با همكاري ايران، روسيه و تركيه براي حل بحران سوريه برگزار شد، نشست موفقي بود كه كشورهاي منطقه ميتوانند براي توسعه اقتصادي و مسائل ديگر آن را مد نظر قرار داده و بر آن تمركز كنند. وي ادامه داد: نشست امروز كه دومين كنفرانس پيرامون مبارزه با تروريسم است، نتيجه تلاشهاي پاكستان براي برگزاري آن بوده كه سال گذشته در اين كشور برگزار شد و ميتواند در راستاي مبارزه با اين پديده شوم موثر باشد.
رييس مجلس شوراي اسلامي در ادامه تاكيد كرد كه ايران در پي درخواست عراق به كمك اين كشور شتافت و در اين رابطه گفت: توانستيم با همكاري عراق موضوع تروريسم را در اين كشور حل كنيم و اميدواريم شاهد گامهاي عملي در حل موثر تروريسم باشيم. لاريجاني در پايان با تأكيد بر ضرورت افزايش همكاريهاي سازمانهاي اطلاعاتي و امنيت 6 كشور حاضر در كنفرانس خاطرنشان كرد: ارتباط وسيع ما باعث ميشود مبارزه با تروريسم وارد صحنه جديدي شود.