رونمايي از نخستين دانشنامه ادبي ايران
همزمان با آيين پاياني جايزه ادبي جلال آلاحمد از «ويكي ادبيات» به عنوان نخستين دانشنامه مجازي ادبيات در ايران رونمايي ميشود. به گزارش مهر، پس از پايان فعاليت مجله ادبي «الفيا» و وعده بنياد شعر و ادبيات داستاني ايرانيان براي معرفي جايگزين آن همزمان با آيين پاياني جايزه جلال، پايگاه اينترنتي «ويكي ادبيات» به عنوان اين جايگزين معرفي و رونمايي ميشود.
در اين زمينه محسن جوادي معاون امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با تاكيد بر اهميت ساماندهي دادههاي مرتبط با ادبيات ايراني در فضاي مجازي گفت: «در فضاي مجازي، اطلاعات مربوط به بسياري از اهالي و جريانهاي ادبي متقن يا كامل نيست. لازم است تا خود اهالي ادبيات دست به كار شوند و توضيح درست و معتبري از همه كنشهاي ادبي منتشر كنند.»
وي ادامه داد: به همين منظور، ويكي ادبيات با حمايت معاونت امور فرهنگي به راه خواهد افتاد. اين دانشنامه مجازي به صورت آزاد و با ويراستاري اهالي خبره ادبيات منتشر خواهد شد. او در ادامه با اشاره به وظايف حاكميتي دولت جمهوري اسلامي در ادبيات گفت: «ما ملزم به حفظ ميراث ادبيمان در فضاي مجازي هستيم.» وي افزود: «با آنكه ويكي ادبيات از حمايت دولت برخوردار است، ولي با مشاركت مردمي مدخلنويسي خواهد شد. تنها از همين مسير ويكي ادبيات ماندگار خواهد ماند.»
او با بيان اين نكته كه بنياد شعر و ادبيات داستاني ايرانيان آمادهسازي اين سامانه را برعهده دارد، تاكيد كرد: «نقشه راه ويكي به گونهاي ترسيم خواهد شد كه وابسته به مديريتهاي مختلف در آينده نباشد و مسير آن در جايي خارج از دنياي ادبيات دستخوش تغيير و تحول نشود.
جوادي در پايان از همه اهالي رسانه و كنشگران عرصه كتاب و نويسندگان درخواست كرد به كمك ادبيات ايراني بيايند و به افزودن غناي فني و محتوايي مداخل ادبيات كشور در اين سايت كمك كنند. او اشاره كرد كه از ويكي ادبيات در مراسم پاياني يازدهمين دوره جايزه ادبي جلال و به همت همكارانم در بنياد رونمايي خواهد شد. مراسم اختتاميه يازدهمين دوره جايزه ادبي جلال روز شنبه ۱۷ آذرماه ساعت ۱۸ در تالار قلم كتابخانه ملي ايران برگزار ميشود.
برگزيدگان جايزه «جلال آلاحمد»
معرفي شدند
برگزيدگان دهمين دوره جايزه ادبي «جلال آلاحمد» معرفي شدند.
به گزارش ايسنا، در بخش رمان هيات داوران كتابهاي «اين خيابان سرعتگير ندارد» اثر مريم جهاني و «بيكتابي» اثر محمدرضا شرفي خبوشان را به عنوان برگزيده و مشتركا برنده ۳۰ سكه معرفي كرد.
ابراهيم زاهدي مطلق، محمدرضا بايرامي و علي چنگيزي اعضاي هيات داوران اين بخش بودند.
در بخش داستان كوتاه هيات داوران اثر برگزيده معرفي نكرد و با تجليل از داريوش احمدي (نويسنده «خانه كوچك ما»)، مجموعه داستان كوتاه «اسم شوهر من تهران است» اثر زهره شعباني را به عنوان اثر شايسته تقدير معرفي كرد. محمد حنيف، محمد كشاورز و مصطفي جمشيدي اعضاي هيات داوران اين بخش بودند.
در بخش نقد ادبي جايزه «جلال آلاحمد» هيات داوران هيچ كتابي را شايسته دريافت عنوان برگزيده ندانست و «بلاغت از آتن تا مدينه» نوشته داوود عمارتي مقدم و «درآمدي بر تحليل انتقادي گفتمان روايي» اثر حسين صادقي پيرلوجه» تقدير شدند.
دكتر سرور مولايي، دكتر اميرعلي نجوميان و دكتر عليرضا نيكويي اعضاي هيات داوري اين بخش بودند.
بخش مستندنگاري نيز برگزيده نداشت و «سفر ديدار» محمدرضا توكلي و «آنك پاريس» ميرجلالالدين كزازي به عنوان آثار شايسته تقدير معرفي شدند.
مرتضي سنگري، مريم برادران و مصطفي رحيمي اعضاي هيات داوران اين بخش بودند.
همچنين منتخبين بخش ويژه دهمين دوره جايزه ادبي «جلال آلاحمد»؛ بزرگداشت يك دهه پويايي اقتصاد مقاومتي، با عنوان «يك دهه ادبيات اقتصادي و پيامدهاي اجتماعي كار» به شرح ذيل و به ترتيب حروف الفباي آثار معرفي شدند:
برج سكوت، حميدرضا منايي، پنجرهاي به گذشته، متين غفاريان و بهراد مهرجو (خاطرهنگاري رييس اتاق بازرگاني ايران، علاءالدين ميرمحمدصادقي)، سايه اژدها، نوشته محمدعلي گوديني سرگذشتنامه كارآفرينان ايراني، رضا يادگاري، مهشيد سناييفرد (دو مجموعه صدجلدي با موضوع سرگذشتنامه كارآفرينان ايراني)، شازده حمام، محمدحسين پاپلي يزدي (روايت كار و زندگي دكتر پاپلي يزدي)، ميرناميرا، ميكاييل عظيمي (مستندنگاري زمانه و كارنامه ميرمصطفي عالينسب؛ از بنيانگذاران صنعت نوين در ايران) و نفحات نفت، رضا اميرخاني (تكنگاري در باب فرهنگ نفتي و مديريت دولتي).
بخش ويژه دهمين دوره جايزه ادبي «جلال آلاحمد»؛ بزرگداشت يك دهه پويايي اقتصاد مقاومتي، از بين آثار داستاني و مستندنگاري با عنوان «يك دهه ادبيات اقتصادي و پيامدهاي اجتماعي كار»، با توجه به نامگذاري سال ۱۳۹۶ به نام سال اقتصاد مقاومتي، توليد و اشتغال و با تاكيد بر پيوند ادبيات داستاني با زندگي فردي و اجتماعي مردم بهويژه مساله كار و توليد در نظر گرفته شده است.