تيم ملي ايران در يك بزنگاه بزرگ فوتبالي قرار دارد؛ نيمه نهايي جام ملتهاي آسيا. مرحلهاي كه تيم ايران از سال 2004 به بعد نتوانسته بود به آن راه پيدا كند. تيم ما با عبور از ديوار چين خودش را در جمع 4 تيم نهايي مسابقات ميبيند و بايد فردا به مصاف ژاپن برود. براي بررسي وضعيت بازي ايران مقابل چين و ژاپن همچنين وضعيت 4 تيم صعود كرده به مرحله نيمه نهايي جام هفدهم با دكتر بيژن ذوالفقارنسب به گفتوگو نشستيم.
بازي ايران با چين را چطور ارزيابي ميكنيد؟
مرحله حساسي بود كه با چين روبهرو شديم. چين پيشرفت قابل توجهي در فوتبال داشته اما ما با توجه به قدمت و پيشينه فوتبالمان و تجربه بازيكنان تيم، خيلي خوب بازي را شروع كرديم و چين را تحت فشار قرار داديم و با سرعتي كه به بازي داديم، ميتوان گفت تيم چين را وادار به اشتباهات فاحشي كرديم. خصوصا در قلب دفاعيشان. ما هم زود به گل دست پيدا كرديم و هم از موقعيتهاي خلق شده به بهترين نحو استفاده كرديم. ما در اين بازي در تمام طول 90 دقيقه برتري نسبي به حريف داشتيم و بايد گفت با احترام به هر حريفي البته، چينيها مقابل ايران حرفي براي گفتن نداشتند و ما خيلي خوب از اين مرحله عبور كرديم.
آيا تاكتيكهاي آقاي ليپي جواب نداد يا او مهرههاي لازم را در اختيار نداشت؟
آقاي ليپي مربي صاحب سبكي هستند و از فوتبال برتر قاره اروپا به چين رفتند. در ارايه فوتبال خوب تنها مربي نميتواند نقش داشته باشد. بازيكنان بسيار بسيار نقش دارند. همچنين تجربه و پيشينه فوتبال آن كشور اهميت دارد. من فكر ميكنم چين كه سابقه چنداني حتي در آسيا ندارد حتي مربي بزرگي مثل ليپي هم نميتواند برايشان معجزه كند. در نتيجه اين وضعيت طبيعي است. قانون ورزش ميگويد كه ورزشكار بايد ضمن برخورداري از شرايط بدني و روحي خوب، هوش و ذكاوت لازم را نيز داشته باشد. چون فوتبال بازي لحظههاست و به اعتقاد من چين مقابل ايران به لحظات باخت.
بهترين بازيكن ايران مقابل چين چه كسي بود؟
به نظر من اول از همه سبك بازي ايران مقابل چين خيلي خوب بود. مينيبوس و اتوبوس نچيديم مقابل دروازه. براي پيروزي به زمين رفتيم و نقطه ضعف تيم چين را از قبل شناسايي كرده بوديم. ضمنا بازيكناني كه در خط حمله ما بودند، آزمون و طارمي و جهانبخش خيلي تاثيرگذار بودند. همچنين بايد به پاسهاي بسيار خوب اميد ابراهيمي اشاره كنيم. در مجموع تيم روز خوبي سپري كرد.
در بازي با ژاپن طارمي را در اختيار نداريم. اين يك معضل است؟ و اينكه جانشين اين بازيكن چه كسي خواهد بود؟
اين نكته را بايد بگويم كه تيم ما فقط در صورت غيبت بيرانوند ميتواند يك مقدار دچار مشكل شود. غير از ايشان هيچ بازيكن ديگري در هيچ پستي آن نقشي را ندارد كه اگر نباشد، تيم را دچار دردسر كند. ما طارمي را در بازي بعد نداريم، در بازي با چين هم وحيد اميري را نداشتيم كه در بازي با ژاپن حضور دارد. ما همچنين كريم انصاريفرد و وحيد ترابي را داريم كه ميتوانند به خوبي جاي طارمي را پر كنند.
ژاپن را در مسابقات چطور ديديد؟
تيم ژاپن تيم صاحب سبك و با برنامهاي است. مهمترين دليل حرفم اين است كه همين ژاپن كه بهترين نماينده آسيا و اقيانوسيه در جام جهاني بود، نزديك به 6 يا 7 بازيكن خوب بالاي 29- 28 سالش را كنار گذاشته و تيمي را به جام آورده كه بتواند روي آنها سرمايهگذاري كند براي جام جهاني پيشرو. اين يعني برنامه. اين يعني هدفگذاري كه ژاپنيها در اين زمينه هميشه سرآمد هستند. آنها صرفا براي نتيجه به اين مسابقات نيامدند. من تيم ژاپن را تيمي بسيار با برنامه و با حوصله ديدم. تيمي است كه بر اساس شرايط فني حريف بازي ميكند. همه اينها امتيازاتي است كه تيم ژاپن دارد ولي با توجه به همه اين مسائل من فكر ميكنم، تيم ايران در اين مسابقات از همه توانمندتر است.
ژاپن در اين مسابقات خيلي دفاعي بازي ميكند، جلوي اين تيم دچار مشكل نميشويم؟
خيلي از كارشناسان خارجي هم اين نكته را ميگويند كه ژاپن خيلي اقتصادي بازي ميكند. خيلي منظم ميدوند و در دفاع جمع ميشوند و حريف را تحت فشار قرار ميدهند.
هر تيمي نميتواند به اين شكل بازي كند. احتمالا ژاپنيها دارند تمرين ميكنند اين نوع بازي را. من اعتقاد دارم روز مسابقه همه چيز مشخص ميشود. با اين حال همان طور كه گفتم تيم ما برتري نسبي مقابل ژاپن دارد.
استراليا و كره هم حذف شدند .
من فكر ميكنم كره استحقاق اين را داشت كه به مراحل بالاتر صعود كند. اما استراليا نه. استراليا نسبت به دوره قبل و حتي نسبت به جام جهاني تيمي كندتر و ضعيفتر بود اما قطر يكي از تيمهاي خيلي خوب اين دوره از رقابتهاست. تيمي است جوان و پرشور كه با انگيزه بازي ميكنند. بازيكنان اين تيم به برنامههاي سرمربي تيمشان خيلي خوب جواب دادند. قطر تيمي است كه به بحث فوتبال پايه اهميت زيادي داده و مربي اين تيم شناخت خيلي خوبي از فوتبال قطر و بازيكنانش دارد. قطر 100 درصد با شايستگي صعود كرد اما امارات شايد كمي شانس و حواشي همراهش بود كه به نيمهنهايي رسيد.
بحثي در چند روز اخير شكل گرفته مبني بر اينكه هيچ تيمي اندازه ايران مسابقات را جدي نگرفته.
بله همين طور است. ما حتما بايد بعد از جام جهاني يك پوستاندازي جدي انجام ميداديم اما ما بيشتر از هر كشور ديگري به سمت نتيجهگرايي حركت كرديم. در ايران نتيجه است كه بيشتر از هر چيز ديگري مسوولان و كادر فني و حتي مردم را اقناع ميكند.
با اين انتظار بايد چگونه برخورد كرد؟
اين تفكر بايد قبل از جام جهاني تدوين ميشد و برنامهريزيهايش انجام ميگرفت. شما نميتوانيد معدل سني بازيكنان را ناديده بگيريد. تيم ايران يكي از پيرترين تيمهاي مسابقات است. براي ما كه فوتبالي در مسير پيشرفت داريم اين اتفاق بايد ميافتاد. با رويكردي رو به آينده بايد بازيكنان جوانتري را امتحان ميكرديم و به آنها شانس ميداديم اما اين كار را نكرديم.
ژاپن تيم صاحب سبك و با برنامهاي است. ژاپن كه بهترين نماينده آسيا و اقيانوسيه در جام جهاني بود، نزديك به 6 يا 7 بازيكن خوب بالاي 29، 28 سالش را كنار گذاشته و تيمي را به جام آورده كه بتواند روي آنها سرمايهگذاري كند براي جام جهاني پيش رو.