حضرت آيتالله خامنهاي رهبر معظم انقلاب اسلامي عصر روز چهارشنبه در ديداري ۳ ساعته با هزاران نفر از استادان و اعضاي هياتهاي علمي دانشگاهها، به بيان نكاتي در ارتباط با روز قدس و مساله فلسطين در جهان اسلام، تحريمها و فشارهاي اخير امريكا و جنجال رسانهاي كاخ سفيد با محوريت بحث مذاكره و همچنين پيشرفتهاي علمي كشور در سالهاي گذشته پرداختند كه در ادامه اهم اين بيانات را ميخوانيم.
رهبر معظم انقلاب در اين ديدار با تمجيد از پيشرفتهاي حقيقي دانشگاهها و مراكز علمي، پيشرفت پرشتاب و جهش علمي را براي رسيدن ايران اسلامي به اوج ضروري خواندند و با اشاره به هوشياري ايران در مقابل فريب امريكا براي پيشبرد «تاكتيك مذاكره در سايه راهبرد فشار» تاكيد كردند: روز قدس امسال از هر سال مهمتر است؛ چراكه امريكا و برخي دنبالههايش با «معامله قرن» بهدنبال به فراموشي سپردن مساله فلسطين در جهان هستند كه البته ناكام خواهند ماند. ايشان گفتند: دليل اين اهميت مضاعف، اقدامات خيانتبار امريكا و دنبالههاي آن در منطقه، براي جا انداختن معامله قرن است.
رهبر معظم انقلاب اسلامي همچنين در ابتداي سخنانشان با اشاره به جايگاه برجسته و ممتاز اساتيد، دانشمندان، متخصصان و كارشناسان، سخنان شماري از اساتيد و محققان در اين ديدار را واقعا قابل استفاده و خوب خواندند و گفتند: حركت علمي و پيشرفتهاي دانشگاهها در دهههاي اخير به معني واقعي كلمه چشمگير و برجسته است، اما جرياني با سرمنشا خارجي و با امتداد داخلي سعي دارد، با بيارزش نشان دادن يا كوچك شمردن حركت علمي كشور و پيشرفتهاي به دست آمده، مردم و جوانان را نااميد كند. حضرت آيتالله خامنهاي با تاكيد بر سازمانيافته بودن اين جريان افزودند: يك نمونه از اين جريان، «پروژه ۲۰۴۰ دانشگاه استنفورد براي ايران» است كه هدف آن، زيرسوال بردن پيشرفتهاي علمي و دانشگاهي است و متاسفانه عدهاي هم در داخل در حركتي مركب از خباثت و خيانت با آنها همصدايي ميكنند. رهبر معظم انقلاب اسلامي با استناد به گزارشهاي مراكز رتبهبندي بينالمللي در خصوص ارتقاي جايگاه دانشگاههاي كشور خاطرنشان كردند: ايران اكنون ۱۴ ميليون دانشآموخته دانشگاهي دارد و بيش از 5 درصد از جمعيت كشور دانشجو هستند كه اين آمارها نشاندهنده پيشرفت در دانشگاههاست. حضرت آيتالله خامنهاي با اشاره به برخي اقدامات و تبليغات جرياني كه بهدنبال كمسواد نشان دادن نخبگان و اساتيد ايراني است، گفتند: اگر دانشگاهها و محققان و اساتيد ما كمعمق هستند، پس پيشرفتهاي خيرهكننده در نانو، علوم هستهاي و غنيسازي 20 درصد و سلولهاي بنيادي را چه كساني انجام دادهاند؟ ايشان افزودند: پيشرفتهاي علمي كشور بهگونهاي است كه افراد بهظاهر غيرسياسي ولي با باطن سياسي نيز مجبور به اعتراف به اين پيشرفتها شدهاند.
حضرت آيتالله خامنهاي تمجيد از دانشگاهها و پيشرفتهاي علمي را به معناي ناديده گرفتن مشكلات، عيبها و نقايص در دانشگاهها ندانستند و افزودند: در محيطهاي دانشگاهي در زمينههاي علمي، فرهنگي، تربيتي و نحوه مديريتها مشكلاتي وجود دارد كه از جمله آنها «كيفيت تحصيل در برخي رشتهها» و «برخي مدارك تحصيلي» است كه عمق علمي در آنها لحاظ نشده است. حضرت آيتالله خامنهاي در ادامه به وظيفه مهم دانشگاهها در قبال جامعه يعني «مواجهه با مسائل اجتماعي و تلاش براي يافتن راهحلهاي آن» پرداختند و گفتند: دانشگاه نبايد از مسائل مردم و جامعه منفك و منزوي باشد، بنابراين اساتيد و جامعه دانشگاهيان با ايجاد سازوكار مناسب بكوشند دانشگاه را درگير مسائل اجتماعي كنند، البته دستگاههاي مختلف نيز وظيفه دارند از دانشگاهها كمك و راهنمايي بخواهند. مساله «آسيبهاي اجتماعي» نمونهاي بود كه رهبر معظم انقلاب اسلامي، دانشگاهيان را به نقشآفريني براي يافتن راهحل آن دعوت كردند.
ايشان جدا شدن اساتيد از مسائل مردم و جامعه را موجب گرفتار شدن جامعه دانشگاهي به آسيبهاي مشابه محيطهاي روشنفكري دانستند و افزودند: جريان روشنفكري نشأت گرفته از غرب از ابتداي شكلگيري در كنار مردم نبود، بلكه با نشستن در برج عاج، از بالا به مردم و مسائل آنان نگاه ميكرد و اهل خطر و اقدام نيز نبود؛ همچنانكه در جريان انقلاب عظيم اسلامي، روشنفكران يا در صفوف آخر بودند يا تا آخر كار نيز به مردم ملحق نشدند. حضرت آيتالله خامنهاي، شرط اساسي براي پيشرفت علمي كشور را وجود «اميد» برشمردند و با هشدار در خصوص وجود جرياني در داخل و خارج كه با اخبار دروغ و تحليلهاي مغرضانه بهدنبال دميدن روح نااميدي و انكار دستاوردهاي پرافتخار علمي ايران است، افزودند: «جريان يأسآفرين» بهدنبال آن است كه دانشجويان نخبه را بيانگيزه يا ترغيب به خروج از كشور كند و استادان را نيز كه ميانداران مسائل دانشگاه هستند، از پيشرفت علمي مأيوس كند. ايشان پيشرفتهاي علمي ايران را موجب نگراني قدرتهاي استعمارگر و سلطهگر دانستند و گفتند: شتاب پيشرفت علمي كشور، ادعاي ما نيست، بلكه مراكز علمسنجي دنيا اعلام كردند كه شتاب پيشرفت علمي ايران ۱۳ برابر متوسط دنياست و در برخي علوم، ايران در رتبههاي برتر جهاني قرار دارد.
ايشان با انتقاد از «كاهش بودجههاي علمي و فرهنگي» هنگام مواجه شدن دولتها با مشكلات مالي تاكيد كردند: لازم است در علوم بنيادي و پايه، سرمايهگذاري مستمر و حركت پيشدستانه داشته باشيم و راه دستيابي به حقايق كشف نشده در عالم را زمينهسازي و طي كنيم. رهبر معظم انقلاب اسلامي، «ارزيابي و رتبهبندي دانشگاهها» را ضروري خواندند و خطاب به «وزارت علوم، بهداشت، شورايعالي انقلاب فرهنگي و دستگاههاي مديريتي مرتبط» تاكيد كردند: با تعيين معيارها و مزيتهاي لازم، دانشگاهها را رتبهبندي و ارزيابي كنيد تا علاوه بر ارتقاي كيفي دانشگاهها، رقابت مثبتي ميان آنها شكل بگيرد. ايشان با انتقاد از فضاي فرهنگي شماري از دانشگاهها كه موجب تغيير رفتار و فرهنگ دانشجويان ميشود، گفتند: استادان متدين و انقلابي كاري كنند كه جريان فكري و فرهنگي آنها به جريان رايج دانشگاهها تبديل شود. رهبر معظم انقلاب افزودند: البته اين جريانسازي ربطي به امكانات امنيتي و انتظامي و اينگونه مسائل ندارد، بلكه كاري فرهنگي، فكري و انساني است.
حضرت آيتالله خامنهاي با تاكيد بر لزوم «مقابله با ارتجاع، التقاط و انحراف در دانشگاهها» گفتند: امروز در برخي دانشگاهها جريان چپ ماركسيستي هم ابراز وجود ميكند، آن هم در حالي كه مظاهر اصلي اين جريان يعني شوروي سابق «در زيربار و فشار حقايق عالم» فروريخته و از بين رفته است. ايشان افزودند: البته اين جريان، زياد جدي نيست و از عمق حرفها و مواضعش معلوم است كه همان چپ امريكايي است؛ يعني ظاهري چپ دارد و باطني غربي و امريكايي.
رهبر معظم انقلاب اسلامي در بخش ديگري از سخنانشان با اشاره به جنجال رسانههاي خارجي درباره مذاكره گفتند: مقصود آنها از اينكه ميگويند ايران بايد به ميز مذاكره بازگردد، مذاكره با امريكاست، زيرا ما با ديگر كشورها مشكلي نداريم و با اروپاييها و ديگران مذاكره ميكنيم. حضرت آيتالله خامنهاي با تاكيد بر اينكه مساله اصلي در مذاكرات، تعيين موضوع مذاكره است، افزودند: ما در مورد هر موضوعي مذاكره نميكنيم و «موضوعات ناموسي و اساسي انقلاب» همچون توان دفاعي كشور نميتوانند موضوع مذاكره باشند. ايشان با اشاره به اينكه مذاكره به معناي معامله و كوتاه آمدن در برخي موارد است، خاطرنشان كردند: موضوعاتي همچون مسائل دفاعي، قابل مذاكره نيست. مذاكره در اين مسائل دو كلمه خواهد بود: طرف مقابل ميگويد ما اين موارد را خواستاريم و ما هم ميگوييم «نه» و تمام ميشود. رهبر معظم انقلاب اسلامي با تاكيد مجدد بر اينكه جمهوري اسلامي ايران مطلقا با امريكا مذاكره نخواهد كرد، گفتند: همانطور كه قبلا هم گفته شده، مذاكره نكردن با امريكا به اين علت است كه اولا هيچ فايدهاي ندارد و ثانيا ضرر هم دارد.
حضرت آيتالله خامنهاي به تبيين رفتار امريكاييها براي رسيدن به مقاصد زورگويانه خود در قبال دولتها و كشور پرداختند و افزودند: امريكاييها معمولا براي رسيدن به اهداف خود يك راهبرد دارند و يك تاكتيك. راهبرد آنها «فشار» با هدف خسته كردن طرف مقابل است و سپس از «مذاكره» به عنوان مكمل فشار استفاده ميكنند تا به خواسته خود برسند. ايشان تاكيد كردند: اين مذاكره در واقع مذاكره نيست؛ بلكه وسيلهاي براي چيدن محصول فشارهاست و نشستن پشت ميز مذاكره با امريكاييها يعني نقد كردن همان مواردي كه با فشار، زمينه تحقق آن را فراهم كردهاند. رهبر معظم انقلاب اسلامي تنها راه مقابله با اين ترفند را استفاده از اهرمهاي فشار در مقابل امريكاييها دانستند و افزودند: اگر از اهرمها و ابزارهاي فشار به درستي استفاده شود، فشار امريكاييها يا كم يا متوقف خواهد شد، اما اگر فريب «دعوت به مذاكره»ي امريكاييها خورده شود و از اهرمهاي فشار استفاده نشود، نتيجه، لغزيدن و باخت قطعي است. حضرت آيتالله خامنهاي با تاكيد بر اينكه جمهوري اسلامي ايران در مقابل فشارهاي امريكا، ابزارهاي فشار لازم را در اختيار دارد، گفتند: اين ابزارها برخلاف آنچه آنها تبليغ ميكنند، نظامي نيست البته اگر زماني لازم باشد، آن ابزارها نيز وجود دارد. ايشان يك نمونه از اهرمهاي فشار جمهوري اسلامي را بيانيه اخير شورايعالي امنيت ملي كشور براي كاهش برخي تعهدات هستهاي ايران برشمردند و خاطرنشان كردند: تصميم اخير شورايعالي امنيت ملي، تصميم درستي بود زيرا اگر از اهرم فشار بهموقع استفاده نشود، طرف مقابل چون ميداند با هزينه و ضرري مواجه نميشود، موضوع را بدون هيچ عجلهاي ادامه خواهد داد اما اگر از ابزار فشار استفاده شود، به فكر خواهد افتاد تا كاري انجام دهد.
رهبر معظم انقلاب اسلامي تواناييهاي علمي و فناوري كشور در زمينه هستهاي را يكي از اهرمهاي موثر فشار دانستند و تاكيد كردند: با وجود تواناييهاي بالاي علمي در زمينه هستهاي، ما مطلقا بهدنبال سلاح هستهاي نيستيم؛ زيرا بر مبناي فقهي، ديني و شرعي، سلاحهاي كشتارجمعي اعم از هستهاي و شيميايي را حرام ميدانيم. حضرت آيتالله خامنهاي افزودند: ما حتي توليد سلاح كشتارجمعي را صرفا با هدف انبار كردن نيز كاري غلط، غيرمنطقي و غيرعقلايي ميدانيم؛ زيرا خرج و هزينه فراواني به كشور تحميل ميشود اما استفادهاي هم نميشود. ايشان خاطرنشان كردند: بنابراين ما از لحاظ مبنايي با توليد سلاح كشتارجمعي مخالفيم اما به غنيسازي هستهاي نيازمنديم؛ زيرا آن را نياز آينده كشور ميدانيم و اگر امروز تواناييهاي خود را در اين زمينه افزايش ندهيم، 10 سال ديگر بايد از صفر شروع كنيم.
رهبر معظم انقلاب اسلامي، اهرمهاي فشار جمهوري اسلامي را ابزارهايي براي متوقف كردن طرف مقابل دانستند و گفتند: خوشبختانه امروز همه مسوولان كشور اعم از مسوولان اجرايي و ديپلماسي و سياسي بر موضوع عدم مذاكره با امريكا متفق هستند و مذاكره با امريكاييها مطلقا توصيه نميشود. حضرت آيتاللهخامنهاي افزودند: دولت قبلي امريكا نيز رفتارش با دولت فعلي تفاوت جوهري نداشت، البته ظاهرش فرق ميكرد اما باطنشان يكي بود. ايشان با تاكيد بر اينكه جمهوري اسلامي قطعا فريب ترفند امريكاييها را در زمينه مذاكره نخواهد خورد، افزودند: اهرم فشاري كه فعلا استفاده شده است، مصوبه اخير شوراي عالي امنيت ملي است اما هميشه در اين حد متوقف نخواهيم ماند و در برهه بعدي، اگر لازم باشد، از اهرمهاي فشار ديگري استفاده خواهيم كرد.