معاون فني و توسعه شبكه همراه اول مطرح كرد
تحول ديجيتال مصرفكنندگان كليد ورود به نسل پنجم
معاون فني و توسعه شبكه همراه اول گفت: «تحول ديجيتال» در سمت مصرفكنندگان، يكي از كليدواژههاي ورود به نسل پنجم است.
به گزارش اداره كل ارتباطات شركت ارتباطات سيار ايران، مرتضي طاهريبخش، معاون فني و توسعه شبكه همراه اول صبح امروز در بيست و پنجمين كنفرانس بينالمللي انجمن كامپيوتر ايران كه با حضور دبير شوراي اجرايي فناوري اطلاعات، پژوهشگران، دانشجويان و مهندسان بخشهاي صنعتي كشور براي تبادل يافتهها و دستاوردهاي علمي در دانشگاه علم و صنعت ايران برگزار شد، با رويكردي متفاوت به مقوله شبكههاي نسل آينده پرداخت و بحث خود را با يك سوال آغاز كرد.
طاهريبخش تصريح كرد: اصولا چه اهميتي دارد كه تكنولوژي ۵G بيايد؟ مگر با تكنولوژيهاي ۴G و ۳G چكار كرديم؟!
وي ادامه داد: نبايد از اپراتورهاي ارتباطي انتظار داشته باشيد كه به محض پيدايش تكنولوژيهاي جديد به سمت آنها بروند و با سرمايهگذاريهاي سنگين، فناوريهايي را توسعه دهند كه هيچ استفادهاي از آن نشود. معاون فني و توسعه شبكه شركت ارتباطات سيار ايران با تاكيد بر اينكه حركت به سمت ۵G آمادگي ميخواهد، تصريح كرد: براي اپراتورهاي ارتباطي بسيار سخت است كه هزينه هنگفتي را صرف سرمايهگذاري براي توسعه زيرساختهاي مرتبط با فناوريهاي مختلف كنند، اما در نهايت ترافيك شبكهشان خالي بماند. وي خاطرنشان كرد: با وجود اين سوالات، جاي خرسندي است كه امروز و پيش از تجاري شدن نسل پنجم، به فكر الزامات و راههاي مواجهه با آن هستيم؛ متاسفانه سال ۱۳۹۳ تكنولوژيهاي ۴G و ۳G را با تاخير ۸ ساله به كشور آورديم، در حالي كه بايد سال ۲۰۱۰ وارد كشور ميشد تا صنايع آماده استفاده از امكانات و قابليتهاي آن شوند. طاهريبخش اهداف اصلي توسعه ۵G را شامل تحقق سه عنوان «مقياسپذيري»، «چابكي» و «انعطافپذيري» دانست و با اشاره به اقدامات صورت گرفته توسط همراه اول براي ورود به اين نسل عنوان كرد: با توجه به اينكه برآورد ميشود اجراي پايلوت اين نسل از فناوري تا ۲۰۲۱ – ۲۰۲۲ و توسعه فراگير آن تا ۲۰۲۴ – ۲۰۲۵ به درازا بينجامد، لذا از سه سال گذشته مباحث مربوط به اين نسل را شروع كرديم تا نهايتا بتوانيم با حمايت دولت، ما هم در اين بازه زماني اجراي پايلوت را داشته باشيم.
معاون فني همراه اول سه ويژگي مهم ۵G را «سرعت بالاي يك گيگابيت بر ثانيه»، «كانكشنهاي در حجم انبوه» و «نرخ تاخير پايين و دسترسپذيري بالا» دانست و درباره طيفهاي فركانسي مورد نياز نيز گفت: باند ۳.۵Ghz در محدودههاي كوچك و باند ۷۰۰-۸۰۰Mhz براي پوشش سراسري مورد نياز است.
وي يادآور شد: باند ۷۰۰-۸۰۰ مگاهرتز در اكثر كشورهاي دنيا براي ۵G آزاد شده، اما اين اتفاق در ايران همچنان نيفتاده است و اگر به سمت آزادسازي اين باندها براي توسعه نسل جديد فناوري نرويم، كشور دچار مشكل خواهد شد.
طاهريبخش «رساندن فيبر به محل سايتهاي ارتباطي»، «تجميع ديتاسنترها» و «تعامل ۵G با ديگر نسلهاي قبلي» را از جمله ديگر مباحث لازم براي ورود به اين تكنولوژي عنوان كرد و گفت: گذشته از تمامي اين موارد، سرويسهاي اپراتورها مبتني بر تقاضاست و تا زمانيكه صنعت تقاضايي براي استفاده از ظرفيتهاي نسل پنجم نداشته باشد، اپراتورهاي ارتباطي براي رفتن به سمت اين فناوري ترغيب نخواهند شد.
وي اذعان كرد: در حال حاضر عمده ترافيك شبكه نسل ۴ متعلق به B۲C و ترافيك ايجاد شده در بخش B۲B نزديك صفر است؛ بنابراين مزيتي براي اپراتورهاي ارتباطي نيست كه به سمت ۵G بروند.
معاون فني و توسعه شبكه همراه اول خلأ وجود رگولاتوري بين حوزهاي و جزيرهاي عمل كردن در توسعه شبكهها را از عمده چالشهاي پيش روي صنايع كشور دانست و از «تحول ديجيتال» در سمت مصرفكنندگان (سازمانها) به عنوان يكي از كليدواژههاي موردنياز براي ورود به نسلهاي جديد فناوري ياد كرد.
وي همچنين نسبت به عدم توانمندي دانشگاه در توليد منابع انساني مورد نياز صنعت انتقاد كرد. بيست و پنجمين كنفرانس بينالمللي انجمن كامپيوتر يكي از رويدادهاي علمي ارزشمند در ايران است كه به مدت دو روز (۱۱ و ۱۲ ديماه) در ۱۰ شاخه مختلف در حوزههاي تحقيقاتي مختلف علوم و مهندسي كامپيوتر نظير شبكههاي نسل آينده، علوم داده، امنيت كامپيوتر، بازيهاي كامپيوتري، هوش مصنوعي، پردازش سيگنال، سيستمهاي توزيعي، مهندسي نرمافزار و معماري كامپيوتر در حال برگزاري است.
با ظهور كاربردها و مدلهاي اقتصادي جديد براي ارتباطات سيار، لزوم به كارگيري نسل جديدي از شبكههاي انتقال داده سيار با حجم وسيع اتصال، ميزان بالاي پوشش شبكه، سطح بالاي كيفيت سرويس، امنيت، قابليت اطمينان و اعتماد بيش از پيش احساس ميشود؛ بنابراين انتظار ميرود شبكههاي نسل پنجم بتوانند يك فناوري ارزشمند براي حصول نيازهاي مذكور باشد. هر چند اين فناوري در مراحل اوليه خود بوده و هنوز نيازمند كارهاي تحقيقاتي زيادي براي رسيدن به اهداف تعيين شده است؛ اما به دليل نقش بسيار مهمي كه شبكههاي نسل پنجم در ارتقاي فناوري اطلاعات امروز و آينده ايفا ميكنند، زمينه علمي امسال كنفرانس بينالمللي انجمن كامپيوتر ايران بر «شبكههاي نسل پنجم و ماوراي آن؛ فناوريهاي توانمندساز و كاربردها» متمركز است و همراه اول نيز به عنوان اسپانسر اصلي در اين رويداد حضور دارد.