در تازهترين گزارش مركز آمار مشخص شد
افزايش بيش از 498 درصدي قيمت كالاهاي وارداتي
گزارش مركز آمار ايران از رشد بيش از 498 درصدي قيمت كالاهاي وارداتي نسبت به سال گذشته حكايت دارد. قيمت كالاهاي وارداتي يكي از معيارهاي تاثيرگذار بر ميزان مبادلات خارجي كشورهاست كه البته ميتواند رابطه مبادله را نيز تغيير دهد. به عنوان مثال به دليل افزايش نرخ ارز و تضعيف ارزش پول ملي، كالاهاي خارجي براي ايرانيها گرانتر شده و در مقابل كالاي ايراني براي ساير كشورها ارزانتر خواهد بود. هر چند اين امر تا شرايطي كه كشور نتواند از ابزارهاي افزايش كيفيت كالاهاي توليدي و پيدا كردن بازارهاي هدف در ميان كشورهاي همسايه استفاده كند، عملا جامعه را دچار فقر بيشتري ميكند. با استناد به اين گزارش تغييرات شاخص قيمت كالاهاي وارداتي مبتني بر دادههاي ريالي در فصل تابستان ١٣٩٩ نسبت به فصل قبل، ٦٩,٤ درصد است كه در مقايسه با تورم فصلي بهار ١٣٩٩ (برابر با ٦٧.٧ درصد) حدود ١.٧ واحد درصد افزايش داشته است. همچنين تغييرات شاخص قيمت كالاهاي وارداتي مبتني بر دادههاي دلاري نيز در فصل تابستان ١٣٩٩ نسبت به فصل قبل ١٣.٣ درصد افزايش داشته كه در مقايسه با تورم فصلي بهار ١٣٩٩ (برابر با ١٠.٨درصد) حدود ٢.٥ واحد درصد افزايش داشته است. در گروههاي اصلي طبقهبندي HS كمترين نرخ تورم فصلي در بخش ريالي مربوط به گروه «حيوانات زنده و محصولات حيواني و...» (٢,٤ درصد) و بيشترين نرخ مربوط به گروه «مرواريد طبيعي يا پرورده، سنگهاي گرانبها يا نيمه گرانبها و...» (٧٥.٢ درصد) است.
افزايش ۹۰ درصدي تورم نقطه به نقطه
تغييرات شاخص قيمت كالاهاي وارداتي مبتني بر دادههاي ريالي در فصل تابستان ١٣٩٩ نسبت به فصل مشابه سال قبل ۴۹۸.۲ درصد است كه در مقايسه با تورم نقطه به نقطه بهار ١٣٩٩ (برابر با ٤٠٧.٥ درصد) حدود ٩٠.٧ واحد درصد افزايش داشته است. همچنين تغييرات شاخص قيمت كالاهاي وارداتي مبتني بر دادههاي دلاري در فصل تابستان ١٣٩٩ نسبت به فصل مشابه سال قبل ٤٤.١ درصد است كه در مقايسه با تورم نقطه به نقطه بهار سال ١٣٩٩ (برابر با ٣٧.٢ درصد) حدود ٦.٩ واحد درصد افزايش داشته است. در گروههاي اصلي طبقهبندي HS كمترين نرخ تورم نقطه به نقطه در بخش ريالي مربوط به گروه «پوست خام، چرم، پوستهاي نرم و اشياي ساخته شده از اين مواد و...» (٠,٨ درصد) و بيشترين نرخ مربوط به گروه « محصولات صنايع شيميايي يا صنايع وابسته به آن » (٦٥٤.٠ درصد) است. اين در حالي است كه در فصل زمستان 98 تغييرات شاخص قيمت كالاهاي وارداتي به فصل مشابه سال قبل ٢٦٧,٨ درصد است كه در مقايسه با تورم نقطه به نقطه پاييز ١٣٩٨ (برابر با ٢٥٠.٣ درصد) حدود ١٧.٥ واحد درصد افزايش داشته است. همچنين تغييرات شاخص قيمت كالاهاي وارداتي مبتني بر دادههاي دلاري در فصل زمستان ١٣٩٨ نسبت به فصل مشابه سال قبل ٦١.٧ درصد است كه در مقايسه با تورم نقطه به نقطه پاييز سال ١٣٩٨ (برابر با ٥٥.٥ درصد) ٦.٢ واحد درصد افزايش داشته است.
اوضاع تورم در ۴ فصل
تغييرات ميانگين شاخص قيمت كالاهاي وارداتي مبتني بر دادههاي ريالي در چهار فصل منتهي به فصل تابستان ١٣٩٩ برابر با ٤١٢,٢ درصد بوده است كه در مقايسه با تورم سالانه بهار ١٣٩٩ (برابر با ٣٤٧.١ درصد) واحد ٦٥.١ درصد افزايش داشته است. تغييرات ميانگين شاخص قيمت كالاهاي وارداتي مبتني بر دادههاي دلاري در چهار فصل منتهي به فصل تابستان ١٣٩٩ برابر با ٣٦.٤ درصد بوده است كه در مقايسه با تورم سالانه بهار ١٣٩٩ (برابر با ٣٣.٢ درصد) حدود ٣.٣ واحد درصد افزايش داشته است. در گروههاي اصلي طبقهبندي HS كمترين نرخ تورم سالانه در بخش ريالي مربوط به گروه « پوست خام، چرم، پوستهاي نرم و اشياي ساخته شده از اين مواد و...» (٠,٤ درصد) و بيشترين نرخ مربوط به گروه «ماشينآلات و وسايل مكانيكي، ادوات برقي، اجزا و قطعات آنها و...» (٤٩٥.٣ درصد) است.