• ۱۴۰۳ جمعه ۱۴ ارديبهشت
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 4815 -
  • ۱۳۹۹ دوشنبه ۲۴ آذر

انتقاد تند و تيز يك نماينده اصولگرا با اعتراض شديد نمايندگان مناطق ترك‌نشين مواجه شد

نطق بيغش و تنش در پارلمان

مجلس شوراي اسلامي مدتي است بيش از هر سخن، محل داد و قال و تنش‌هاي جناحي و سياسي است اما ديروز نمايندگان، صداي فرياد انتقادشان را عليه يكديگر بلند كردند. محمود احمدي‌بيغش، عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي و از جمله چهره‌هاي نزديك به دولت نهم و دهم در مجلس يازدهم، وقتي ميانه نشست علني ديروز، براي ايراد نطق ميان‌دستور در جايگاه ايستاد، اگرچه چند دقيقه‌اي بيشتر سخن نگفت اما تا توانست به اين و آن تاخت كه مبادا كسي از قلم بيفتد. او هم به رييس‌جمهوري و وزرايش تاخت و هم همكاران خود را در مجلس و همچنين محمدباقر قاليباف را به عنوان رييس پارلمان خطاب نطق انتقادي و تند و تيزش قرار داد. سخنان او درباره نمايندگان مناطق ترك‌نشين اما تا آنجا پيش رفت كه احساسات آنان را برانگيخت و باعث جنجال شد. 

احمدي بيغش مي‌تازد
احمدي بيغش در بخشي از اين نطق ميان‌دستور خود گفت كه «كاش رييس مجلس حضور مي‌داشت» و با بيان اينكه «بارها اين نكته را تذكر دادم كه ايشان بايد هنگام نطق حضور داشته باشند»، ادامه داد كه اين تذكرها براي او «نتيجه‌اي جز تحريم» نداشته است. گلايه بيغش از اين بود كه قاليباف هنگام ايراد نطق نمايندگان جلسه را ترك كرده و اداره جلسه را به نايب‌رييس مجلس سپرده است. اين نماينده اصولگرا مهرماه نيز از اين حركت قاليباف به جوش آمده و گفته بود كه «انگار نطق‌هاي نمايندگان براي رييس مجلس زنگ تفريح است. به محض رسيدن زمان نطق‌ها آقاي قاليباف از صحن مجلس بيرون مي‌رود و ما دليل آن را نمي‌دانيم.» او در عين حال با اشاره به رخدادي كه هفته گذشته رقم خورد و اهميت آن، به‌شدت نسبت به اظهارات اخير اردوغان انتقاد كرد و با طرح اين پرسش كه «كجاست غيرت شيخ‌محمد خياباني و شهامت شهيدان ستارخان و باقرخان و باكري‌ها؟!» ابراز عقيده كرد: «آقاي رييس مجلس و برخي نمايندگاني كه صرفا شب و روز با يك گروهان جمعيت ذوق‌زده به فكر انتخابات ۱۴۰۰ و پاستورنشيني هستيد، مي‌دانيد كه اردوغان در هفته گذشته شعري از موسيقي آراز آراز سر داد كه براي عده‌اي فرصت‌طلب رمز تجزيه ايران است؟! آيا شخصي وجود ندارد كه پاسخ گستاخي‌هاي اردوغان را بدهد؟! شما نمايندگان مردم ايران برابر حفاظت از مرزها مسوول هستيد، رگ غيرت اين همه نماينده مدعي آذري كجاست؟!» به اين ترتيب بيغش در همين چند جمله، هم عليه نمايندگان آذري سخن گفت و هم به فعاليت‌هاي انتخاباتي قاليباف تاخت. او همچنين گفت: « مدعيان پر مدعاي ليست انقلابي تهران كه بر مشروعيت‌بخشي طالبان سينه‌ چاك مي‌كنند و نمك بر زخم زجر ديده افغانستان مي‌پاشند، چرا پاسخ اين گستاخ عثماني را نمي‌دهند؟ اردوغان بدان ايران وجبي از خاكش را به هياهوي تو نمي‌بخشد، اين سياست‌هاي كذايي شما فروپاشي تركيه را رقم خواهد زد، نه تجزيه ايران را! از روشنفكران و نخبگان و مردم تركيه مي‌خواهم برابر سياست‌هاي اردوغان بايستند و اجازه ندهند تركيه هم به سرنوشت سوريه مبتلا شود.» اشاره او درباره طالبان مربوط مي‌شود به اظهارنظر اخير يكي از نمايندگان مجلس كه در توييتي، طالبان را جنبشي اصيل توصيف كرده بود.

رييس جلسه پاسخ مي‌دهد
همين سخنان بيغش كافي بود تا فرياد نمايندگان بلند شود و ادامه كار صحن علني در واكنش به سخنان اين نماينده بگذرد. در همين حال جمعي از نمايندگان مجلس از جمله نمايندگان مناطق ترك‌نشين با تجمع مقابل هيات‌رييسه نسبت به اين اظهارات، اعتراض و تاكيد كردند كه بدوا نسبت به اظهارات اخير اردوغان واكنش نشان داده‌اند. سيدامير قاضي‌زاده هاشمي، نايب‌رييس مجلس نيز در پاسخ به اظهارات بيغش گفت: «زماني كه مي‌خواهيم از منافع ملي دفاع كنيم، نبايد باعث اختلاف‌افكني داخلي شويم، برادران و خواهران‌مان از خطه غيور آذربايجان اولين گروهي بودند كه برابر اين اقدام موضع گرفتند و رسانه‌اي شد، نمايندگان آذربايجاني در تذكرات خود به اين اقدام انتقاد كرده و بيانيه امروز مجلس  را نيز آنها تنظيم كردند كه به امضاي ساير نمايندگان رسيد، بايد در اظهارنظرها جانب انصاف را رعايت كرد.» او ادامه داد: «درباره اينكه هيات‌رييسه در اين زمينه اقدامي كرده يا خير نيز بايد گفت ما به اين انتقادها عادت كرده و از حق خود عبور كرده‌ايم، خدمت ملت بزرگ ايران عرض مي‌كنم نطق‌هايي كه در مجلس ايراد مي‌شود، نظر شخصي نمايندگان بوده و موضع مجلس و نظام نيست، خواهش مي‌كنم نمايندگان براي صف‌بندي و دفاع از حقي، حقوق ديگر و شرع را زير پا نگذاشته و اميدواريم شاهد تكرار چنين اظهارنظرهايي نباشيم.»

بنزين دنيامالي بر آتش پارلمان
اما اين پايان ماجرا نبود و در ادامه جلسه، احمد دنيامالي، نماينده بندرانزلي در مجلس ابتداي نطق ميان‌دستور خود گفت: «حرف آقاي اردوغان حرف همه ما آذري‌زبان‌هاي ايران است»؛ ادعايي عجيب كه بار ديگر صحن پارلمان را به تنش كشيد و فرياد اعتراض نمايندگان را بلند كرد. پس از اظهارات او، قاضي‌زاده با ارايه توضيحاتي تاكيد كرد: «آقاي دنيامالي ابتداي نطق‌شان جمله‌اي به‌كار بردند (كه اشتباه در انتخاب كلمات بوده است)؛ حرف‌شان اين بود كه اين حرف‌ها يعني اينكه تكه‌اي از جان ما كنده شده، حرف همه ما آذري‌زبان‌هاي ايران است.»

دفاع از نمايندگان آذربايجان
پس از اين نوبت نمايندگان آذربايجان بود تا پاسخ بيغش را بدهند. محمدحسين فرهنگي سخنگوي هيات‌رييسه مجلس شعرخواني رجب طيب اردوغان را كه در يك رژه نظامي در باكو انجام شد، نسنجيده دانست و در واكنش به اظهارات احمدي بيغش گفت: «اولين كساني كه عليه اين اتفاق موضع گرفتند، نمايندگان مجلس آذربايجاني بودند. ايران و تركيه همسايه مسلمان مقتدر منطقه هستند و با درك همه اشتباهات همگان را به وحدت دعوت مي‌كنم.» او ادامه داد: «شما نمايندگان آذربايجان را مي‌شناسيد و با مسائل و تاريخچه‌اش آشنايي داريد. شايد هيچ منطقه‌اي در كشور ما به اندازه آذربايجان براي تماميت ارضي ايران تلاش نكرده است. در تحولات مشروطه، ملي شدن صنعت نفت، پيروزي انقلاب اسلامي ايران و در همين چالش اخير بين ايران و تركيه شاهد نقش‌آفريني جدي نيروهاي آذربايجاني بوديم.»

 نگران از وحدت ملي
در ادامه جلسه تبريزي‌ها ساكت ننشستند و يكي از نمايندگان اين شهر ترك‌نشين در واكنش به سخنان محمود احمدي بيغش گفت: «اگر در جنگ قره‌باغ به نفع آذربايجان موضع گرفتيم، علتش اين بود كه اشغال هر خاكي محكوم است؛ كسي نبايد از اين سخنان براي توجيه اظهارنظرهاي اردوغان سوءاستفاده كند.» روح‌الله متفكر آزاد گفت: «سياست خارجي جمهوري اسلامي بر مبناي عزت، حكمت و مصلحت طراحي مي‌شود و ما بايد در اظهارنظرهاي‌مان دقت بيشتري كنيم تا منافع ملي به خطر نيفتد.» در ادامه نيز سيدمحمدرضا ميرتاج‌الديني نماينده مردم تبريز و آذرشهر و اسكو نيز به اين موضوع پرداخت و گفت: «البته بر اساس گزارش‌هاي رسيده رييس‌جمهوري تركيه از صحبت‌هاي خود عذرخواهي كرده و گفته منظورش ايران نبوده اما در هر صورت مساله تماميت ايران و آذربايجان كه هميشه حافظ كشور بودند و به تعبير رهبر معظم انقلاب سر ايران است تا اين اندازه از اهميت برخوردار بوده كه حتي شائبه آن را نيز برنمي‌تابيم كما اينكه اين در سخن تمام نمايندگان مشهود بود و بيانيه نمايندگان شمال غرب كشور و آذربايجان نيز بدين منظور آماده شده و به امضاي تمام نمايندگان رسيد.» تاج‌الديني در ادامه نطق خود به سخنان بيغش پرداخت و با بيان اينكه صحبت‌هاي او ناقض وحدت بوده، گفت: «بايد بدانيم هر نوع حمله به دوستان و مجلس به نفع مردم و كشور نيست؛ بنابراين شما نبايد وقتي پشت تريبون قرار مي‌گيريد، به همه نمايندگان حمله كنيد؛ اين اقدام چه سودي دارد و شما دنبال چه هستيد؟!»  هرچه بود غائله ديروز پارلمان با پايان نشست علني دست‌كم فعلا آرام شد و حال بايد ديد آيا انتقادها به احمدي بيغش و همچنين مباحث مربوط به شعرخواني نامتعارف اردوغان در جلسه آينده نيز ادامه خواهد يافت يا خير!

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون