دعواي شهرداري منطقه 17 و يك موسسه مردم نهاد موجب شد
تعطيلي مركز كودكان كار
حميدرضا خالدي/ باز هم خبر از تعطيلي يكي از مراكز اجتماعي و فرهنگي شهرداري است. اينبار خبر به تعطيلي مركز كودكان كار پرتو در ميدان فلاح منطقه 17 برميگردد، تنها خانه كودكان كار در منطقه 17 كه حدود 120 كودك كار شناسايي شده در آن منطقه زندگي ميكنند. اين مركز يكي از مراكز 10 گانه طرح پرتو شهرداري است كه قرار است براساس آن به كودكان كار آموزش بدهد و مشكلات روحي و فرهنگيشان را حل كند و البته، كمكهاي مادي شهرداري و خيرين را به دست كودكان كار برساند.
اما اين خانه كودكان كار ديروز از سوي شهرداري تعطيل شد. مركزي در يك طبقه ساختمان با 3 اتاق كه از آذرماه 1393 در اختيار موسسهاي مردمنهاد جمعيت حمايت از كودكان كار خياباني قرار گرفته بود و بنابر گفته نماينده اين موسسه به بيش از 70 كودك كار منطقه مددرساني ميكرد.
اما در سوي ديگر، مهران عباسي، مدير اداره رفاه شهرداري منطقه 17 مدعي است كه دليل تعطيلي اين مركز پايان يافتن مهلت قرارداد آنها بوده است. او ميگويد كه قرار نيست اين مركز تعطيل شود بلكه شهرداري با موسسهاي ديگر به توافق رسيده تا طي چند روزه آينده دوباره در اين مركز مستقر شوند و كار را ادامه دهند. عباسي در پاسخ به اين سوال كه چرا با موسسه قبلي كار را ادامه نداديد؟ ميگويد: عملكردشان اصلا خوب نبوده است اولا چندين بار از آنها خواستهايم تا ليست كودكاني كه با آنها ارتباط داشتهاند را به ما بدهند تا بتوانيم به آنها سبد كالا و كمكهاي مادي و كالايي بكنيم و نامشان را در سامانه يكپارچه كودكان كار شهرداري ثبت كنيم، ولي هر بار به طريقي طفره ميروند. از سوي ديگر هر وقت از آنها دعوت كردهايم تا مثلا در مراسم روز درختكاري كودكان را براي تنوع و تفريح و البته حضور در جمعهاي اينچنيني بياورند، اقدامي انجام ندادهاند.
البته مهمترين دليلي كه عباسي از آن ياد ميكند، نداشتن مجوز از سوي اين موسسه است: «اين موسسه قبلا مجوز داشته است ولي به دليل عملكرد نهچندان مناسبش و همچنين مسائل ديگري كه داشته مجوزش تمديد نشده است. به همين دليل با مجوز موسسه ديگري با شهرداري وقت وارد مذاكره شده و نميدانم مسوول وقت اداره رفاه منطقه چطوربا اين رويه موافقت كرده است؟ البته كيفيت كار و شيوه آموزشي آنها نيز مورد قبول ما نبوده و نيست.»
با اين تفاصيل روايت مسوولان موسسهاي كه تا امروز به كودكان كار منطقه 17 سواد ياد ميدادند و دورههاي هنري و آموزش زندگي برايشان ميگذاشتند، قصه ديگري است. اكبر يزدي، نماينده اين (NGO) در پاسخ به مواردي كه شهرداري منطقه از آنها به عنوان دلايل تعطيلي مركز كودكان كار فلاح ياد كرده به «اعتماد» ميگويد: ما اصلا معتقد نيستيم كه بايد به اين كودكان كمك مادي كرد يا مثلا سبد كالا به آنها داد. چرا كه اولا هدف از اجراي اين طرح آموزش كودكان كار است، ثانيا كمكهايي اينچنيني باعث ميشود تا ما با درخواستهاي بسيار زيادي از سوي خانواده كم بضاعت مواجه باشيم و نتوانيم پاسخ لازم را بدهيم. مواردي داشتهايم كه ما 120 كودك تحت پوشش داشتهايم اما فقط 60 بسته كالا در اختيار ما قرار دادهاند.
او همچنين ميگويد كه اصلا تفاهمنامهاي با شهرداري ندارند چرا كه تفاهم نامهاي كه شهرداري برايشان ارسال كرده بود مشكلات حقوقي داشته و شهرداري آنها را رفع نكرده است. يزدي همچنين در مورد نداشتن مجوز ميگويد: ما موسسهاي هستيم كه 10 سال است در اين منطقه براي كودكان كار فعاليت ميكنيم. اصلا خود شهرداري به دنبال ما آمد. مجوز هم داريم ولي تمديد نشده است. بنابراين با موافقت شهرداري براي اينكه كارها عقب نيفتد از مجوز يك موسسه ديگر استفاده كردهايم كه كار غيرقانوني هم نيست.
يزدي در پاسخ به اين سوال كه چرا ليست كودكاني كه با آنها ارتباط دارند را براي ثبت در سامانه يكپارچه كودكان كار ندادهاند نيز ميگويد: خيلي از بچههاي كاري كه ما به آنها آموزش ميدهيم كودكان افاغنه يا ساير كشورها هستند. از اين ترس داريم كه اين اطلاعات در اختيار ساير نهادها قرار گيرد و براي اين كودكان مشكل ايجاد شود.
به گفته او شهرداري فقط ساختماني يك طبقه 80 متري با سه اتاق را دراختيار آنها قرار داده و پول آب و برق و گاز و تلفن آن را ميپردازد و بقيه هزينهها با خود موسسه است. البته با همه اينها و باتوجه به اين دعواها حالا اين كودكان كار منطقه هستند كه قرباني شدهاند و تنها مركز خدماترسان به آنها تعطيل شده است.