ادامه از صفحه اول
انتخابات بدون استصواب
سالهاست كه نظارت استصوابي باعث شده تا اصل شايستهسالاري در حوزه مديريتي كشور مورد غفلت قرار گيرد. بايد توجه داشت، هر پروژه رشد و توسعهاي نيازمند نيروي انساني و مديريتي متخصص و كارآمد است. از طريق اين نيروهاي كارآمد است كه ميتوان بستر لازم براي رشد را فراهم كرد. اما در ايران به دليل برخي نگاههاي تنگنظرانه از طريق نظارت استصوابي در برابر ورود نيروهاي متخصص، شايسته و كارآمد مانعتراشي ميشود. اين موانع بايد از سر راه انتخابات برداشته شوند تا افكار عمومي ايرانيان احساس كنند، ميتوانند نمايندههاي خود را در انتخابات داشته باشند. اساسا يكي از دلايل تداوم رخدادهاي اعتراضي اخير اين بود كه نسلهاي جوان، زنان و دانشجويان احساس ميكردند، نمايندهاي از آنان در ساختارهاي حاكميتي وجود ندارد تا صداي آنها را منعكس كند. به اين روند معيوب بايد پايان داده شود. طيفها، گروهها، اجزاي مختلف كشور ذيل قانون اساسي بايد اجازه حضور در انتخابات را داشته باشند. براي اين منظور لازم است بررسي صلاحيت نامزدها به احزاب سپره شود و شوراي نگهبان تنها وظيفه نظارت بر روند قانوني انتخابات را برعهده داشته باشد. در واقع نيازي به اعمال نظارت استصوابي ازسوي شوراي نگهبان وجود ندارد. اگر قرار باشد با همان عينك تنگنظرانه سالهاي قبل به انتخابات 1402 نگاه شود، بدون ترديد ميزان مشاركت مردم در انتخابات به نسبت سالهاي قبل، كاهش پيدا خواهد كرد. كاهش مشاركت مردم هم از ديدگاه تحليلگران يك نتيجه مستقيم دارد و آن، تغيير شيفت كنشگري مردم از عرصههاي سياسي و مدني به عرصههاي خياباني و اعتراضي است. نسل جوان چه مسوولان بخواهند و چه نخواهند راه خود را ميروند و مطالبات خود را دنبال ميكنند، اما....
اهميت احداث راهآهن ايران و چين
ميتوان به احداث اين كريدور فوقالعاده هم اميدوار شد. اتصال راهآهن هرات به مزارشريف، محور اصلي پيوستن اروپا و ايران به تاجيكستان و ديگر كشورهاي آسياي ميانه از طريق افغانستان است.
هرات از دو مسير ميتواند به مزارشريف متصل شود؛ مسير شمالي و كوهستاني به سمت بادغيس، فارياب، جوزجان، قيصر و بلخ است كه به دليل كوتاهي مسافت در كريدور هرات به كاشغر، موردتاكيد قرار گرفته است. مسير ديگر، مسير هلالي است كه از سمت جنوب شرقي با عبور از شيندند، فراه، دل آرام، لشگرگاه، قندهار و غزنه به كابل ميرسد و از كابل به پل خمري، شيرخان بندر و مزار شريف ميرود. مسير مزارشريف به حيرتان در مرز ازبكستان، اكنون با 80 كيلومتر ريل روسي به هم متصل شدهاند، ولي اگر بنا بر گسترش ريل با استاندارد اروپايي باشد، اين امكان ميتواند از طريق گسترش راهآهن از شهر شيرخان بندر و از آنجا به شهرهاي قروان تپه، دنقره و دوشنبه تاجيكستان تداوم يابد و از دوشنبه به شهر ساري تاش قرقيزستان و از آنجا به كاشغر چين متصل خواهد شد. شهرهاي تاجيكستان و قرقيزستان مثل ديگر شهرهاي كشورهاي آسياي ميانه، ريل روسي دارند. براي اتصال خطوط استاندارد بينالمللي ميان اروپا، ايران، افغانستان و چين موافقت و همكاري اين كشورها و عزم دولتهاي ايران و جمهوري خلق چين براي احداث و تكميل اين شبكه با ريل اروپايي و ايراني لازم و ضروري است.