جمعي از فعالان رسانهاي مطبوعات، خبرگزاريها و سايتهاي خبري به مناسبت روز خبرنگار با محمدرضا عارف، عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي ديدار كردند. در اين ديدار كه بيش از دو ساعت به طول انجاميد اصحاب رسانه ضمن بيان ديدگاه و نكته نظرات خود سوالاتي درخصوص مهمترين مسائل سياسي، اجتماعي و فرهنگي روز كشور مطرح كردند. عارف نيز پس از شنيدن دغدغههاي فعالان رسانهاي با تبريك روز خبرنگار و گراميداشت ياد و خاطره شهداي اصحاب رسانه به ويژه شهيد صارمي با يادآوري اينكه وي بحث سخت بودن شغل خبرنگاري در عرصه مشاغل سخت را در دولت اصلاحات مطرح كرده بود، اظهار داشت: اعتقاد دارم شغل خبرنگاري را از هر بعدي مورد بررسي قرار دهيم، عرصهاي بسيار دشوار و پر مخاطره است و اگر عشق نباشد، نميتوان به آن ادامه داد و عشق و انگيزه خدمت به مردم و اطلاعرساني و تنوير افكار عمومي باعث شده است تا خبرنگار بانشاط باقي بماند. او البته بعد از بيان مطالبي در خصوص رسانهها و اظهار تاسف از توقيف هفتهنامه نهم دي به طرح مهمترين مباحث سياسي روز پرداخت. او به صراحت اعلام كرد كه ما هرگز پيش از شروع رقابتهاي انتخاباتي رد صلاحيت گسترده را مفروض نميدانيم. عارف به اين هم اكتفا نكرد و گفت كه براي رد صلاحيت غيرقانوني حتي يك نفر هم آمادگي نداريم. اين سخن او البته پاسخ به كساني بود كه اين روزها تلاش ميكنند اصلاحطلبان را با فرض رد صلاحيت گسترده نااميد كنند.
خبرنگاران دقت را فداي سرعت نكنند
وي با بيان اينكه مسوولان بايد قدرشناس تلاشهاي خبرنگاران باشند و در رفع مشكلات معيشتي اين قشر تلاش بيشتري كنند، تاكيد كرد: يكي از وظايف مهم خبرنگاران اطلاعرساني صحيح و بدون جهتگيري خاص است. در دنياي مدرن و توسعه شبكههاي اجتماعي كه انتشار اخبار لحظهاي و ثانيهاي شده است مطمئنا خبرنگاران براي رقابت با شبكههاي اجتماعي موبايلي بايد سرعت عمل خود را افزايش ميدهند ولي بايد مراقبت باشند دقت را فداي سرعت نكنند. عارف در ادامه به ضرورت وجود نقد در جامعه و نقدپذيري مسوولان اشاره كرد: رسانهها بايد پيشگام نقد عملكردها باشند. در زمان دولت اصلاحات توقع داشتم رسانههاي همسو با تفكر اصلاحطلبي عملكرد اصلاحطلبان بهخصوص مديران اصلاحطلب را بيشتر مورد نقد و بررسي قرار دهند و چه بسا اگر اصلاحطلبان مورد نقد جدي قرار ميگرفتند در انتخابات رياستجمهوري سال 84 بهگونه ديگري رفتار ميكردند. رييس بنياد اميد ايرانيان با اشاره به ضرورت تاثيرگذاري رسانهها يادآور شد: زماني رسانهها ميخواهند فقط خود را مطرح كنند، آن زمان ديگر براي مطرح شدن فقط حرف تند و حاشيهساز خواهند زد و البته چند روزي هم در سطح افكار عمومي مطرح خواهند بود ولي اگر ميخواهيد تاثيرگذار باشيد بايد براساس برنامه و واقعيات و دقت بالا در اطلاعرساني عمل كنيد.
شب انصراف آرامترين شب زندگيام بود
وي با بيان اينكه قصد دارد تا زماني ماجراهاي انتخابات رياستجمهوري سال 92 را مورد بازگويي قرار دهد، خاطرنشان كرد: شرايط در هنگام انتخابات سال 92، بسيار خطير و مهم بود. صادقانه ميگويم هنگامي كه يك نفر كانديداي انتخابات ميشود و به تبليغات ميپردازد اگر بخواهد انصراف بدهد، عموما هوادارانش مانع از اقدام وي ميشوند و از او ميخواهند كه در صحنه باقي بماند. عارف ادامه داد: تصميمي كه در انتخابات سال 92 گرفته شد ميتوانست درگيريهايي را در كشور ايجاد كند. از طرف ديگر عدم اتخاذ اين تصميم ميتوانست تبعاتي را براي جريان اصلاحطلب و كشور ايجادكند. رييس بنياد اميد ايرانيان با اشاره به شبي كه تصميم انصراف در انتخابات رياستجمهوري سال 92 گرفته شد، اظهاركرد: خدا را شاهد ميگيرم كه آن اقدام، تصميم بسيار مهم و در عين حال آساني براي من بود و بعد از اعلام تصميمم آرامترين شب زندگيام بود زيرا احساس ميكردم وظيفهاي داشتم تا روندي راكه از سال 86، 87 در آن قرار گرفته بوديم و ديگران طراحي كرده بودند تا اصلاحطلبان را از صحنه نظام خارج كنند از بين ببرم و همه تلاشهاي آنها را خنثي كنيم.
اصلاحطلبان در پيروزي احمدينژاد در سال 84 سهيم بودند
عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان اينكه اصلاحطلبان در پيروزي احمدينژاد در سال 84 سهيم بودند، گفت: فكر ميكنم برخي عافيتطلبيها، مصلحتانديشيها و كوتاهيها در پديد آمدن شرايطي كه به وجود آمد، موثر بود. شايد برخيها اين سخن را قبول نداشته باشند ولي اصلاحطلبان در به وجود آمدن آن شرايط سهيم بودند.
وي با يادآوري شرايط اصلاحطلبان در سالهاي 89 و 90 عنوان كرد: آيا اصلاحطلبان ميخواستند در همان شرايط يأس و نااميدي باقي بمانند؟ خروج از اين مساله بسيار سخت بود و اگر عافيتطلبي صورت ميگرفت ديگر من آن همه سختي و دشواري را تحمل نميكردم. ميتوانستم به عنوان يك معلمي كه در دانشگاه جايگاهي دارد باقي بمانم و كارم را ادامه بدهم اما چرا بايد وارد ميشدم و اين روند را بر هم ميزدم. عارف در ادامه با بيان اينكه در انتخابات 92 با وجود برخي بيمهريها با كمك جوانان وارد ميدان انتخابات شدم، خاطرنشان كرد: آنچه در انتخابات 92 صورت گرفت و موجب پيروزي دكتر روحاني شد همگرايي و همدلي اصلاحطلبان و عدم تكرار تجربه تلخ انتخابات سال 84 بود و اقدامي هم كه از سوي من صورت گرفت روش و منش تفكر اصلاحطلبي بود.
توقيف يك رسانه نشاط را از جامعه ميگيرد
وي در ادامه ايجاد ارتباط تنگاتنگ و مستمر با خبرنگاران را از ضروريات جريان اصلاحطلب برشمرد و گفت: مهمترين عامل حفظ نشاط، پويايي و ثبات در جامعه ما رسانهها هستند و توقيف يك رسانه نشاط را از جامعه ميگيرد. من در يكي از مناظرهها گفتم كه رسانهها مانند بزرگراهها هستند؛ اگر يك نفر در بزرگراه تصادف كرد راهش اين نيست كه آن بزرگراه را ببنديم. متاسفانه اگر در يك رسانه يك نفر اشتباه كند بهجاي برخورد با آن فرد يا مقام مسوول در رسانه، آن رسانه را توقيف ميكنند كه آسانترين راه است ولي لزوما صحيحترين كار نيست.
نبايد دست خبرنگار هنگام نوشتن بلرزد
عضو شورايعالي انقلاب فرهنگي با تاكيد بر لزوم نقدپذيري و تحمل بيشتر از سوي مسوولان تصريح كرد: ما نبايد با بالا بردن هزينهها موجب شويم كه دست خبرنگار هنگام نوشتن بلرزد. اگر ما اجازه ندهيم كه يك خبرنگار و نويسنده حداقل تا 10درصد خطا كند شرايط به سمت مناسبي پيش نخواهد رفت، اگر به نويسنده و خبرنگار فرصت نوشتن آزادانه را بدهيم تحليل او نيز به واقعيت بيش از پيش نزديكتر خواهد شد.
مسوولان در برخورد با رسانهها تهديد و ارعاب را كنار بگذارند
عارف با بيان اينكه دولت بايد در رابطه با رسانهها برنامه و راهبرد مشخصي داشته باشد كه متاسفانه در اين خصوص دولت نتوانسته است انتظارات را برآورده سازد، گفت: مهمترين مشكلي كه كشور با آن روبهرواست ادامه يافتن فضاي بعضا امنيتي در برخي از بخشهاست كه كشور تا پيش از انتخابات سال 92 با آن رو به رو بود. بايد آن فضا شكسته ميشد و خبرنگاران سنگيني اين مساله را در بخش رسانه بيشتر حس ميكنند كه اميدوارم مسوولان در برخورد با رسانهها تهديد و ارعاب را كنار بگذارند. وي با يادآوري دوراني كه رسانههاي اصلاحطلب با محدوديت رو به رو بودند، خاطرنشان كرد: وقتي از توقيف مطبوعات انتقاد ميشود لزوما به اين معنا نيست كه فقط توقيف رسانههاي اصلاحطلب نادرست است بلكه توقيف هر نشريهاي با هر گرايشي مورد پسند نيست. اخيرا شنيدهام هفتهنامه نهم دي توقيف شده است با اينكه روش و سبك و سياق اين رسانه را نميپسندم ولي توقيف آن را هم جايز نميدانم. عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام در رابطه با سوالي در خصوص حوادث سال 88 گفت: من نخستين موضعگيري در اين رابطه را در ايام انتخابات رياستجمهوري در دانشگاه صنعتي شريف داشتم و گفتم كه امكان ندارد كشور بار ديگر ظرفيت مسائل رخ داده در سال 88 را داشته باشد مگر آنكه بخواهيم خودزني داشته باشيم. در آن جلسه برخي دانشجويان ميگفتند كه «راي ما خوانده نخواهدشد» كه من در پاسخ به آن اظهارات بيان كردم امكان ندارد كه اتفاقاتي مانند سال 88 رخ بدهد و خوشبختانه شرايطي پيش آمد كه تحليلم با واقعيت همراه بود. وي در رابطه با مساله رد صلاحيتها در انتخابات مجلس اظهار داشت: من از دوستان اصلاحطلبم تقاضا دارم وارد مسائلي همچون رد صلاحيت نشوند. مسوولان دست اندركار انتخابات اگر فرمايشات رهبر معظم انقلاب مبني بر حق الناس بودن راي مردم را مورد توجه قرار دهند مطمئنا نبايد فضاي انتخابات را محدود به يك تفكر خاص كنند. ما آماده نيستيم كه حتي يك نفر ناعادلانه و نابحق رد صلاحيت شود.
فعالان سياسي و رسانهها نبايد موجب تند شدن فضا بشوند
عارف با تاكيد براينكه بايد فضاي مبتني بر آرامش، اعتدال و منطق در كشور تا هنگام انتخابات تداوم داشته باشد، تصريح كرد: فعالان سياسي و رسانهها نبايد موجب تند شدن فضا بشوند، فضاي فكري و رواني جامعه بايد آرام و بدون تنش باشد و رسانهها در آرام نگه داشتن اين فضا نقش مهمي دارند، متاسفانه مسوولان و فعالان سياسي و حتي نخبگان دعواهاي خود را به عرصه رسانهها ميكشانند و رسانه را ابزاري براي تخطئه ديگران قرار ميدهند. نبايد اجازه داد هيچ فردي از رسانه براي اميال خود استفاده ابزاري كند. وي يكي از ضعفهاي رسانهها به ويژه مطبوعات را سياستزدگي دانست و اظهار كرد: رسانهها بيش از حد سياسي شدهاند. اين سخن به اين معنا نيست كه به سياست پرداخته نشود اما مطمئنا توجه بيش از حد به سياست بدون پرداختن به موضوعات مهم ديگر در كشور بهخصوص مسائل اجتماعي باعث كاهش مخاطبان ميشود. عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام با تاكيد بر اينكه در دنياي مدرن امروز نميتوان جلوي انتشار اطلاعات را گرفت، گفت: نميتوان به خبرنگار ديكته كرد چه چيز را بنويس و چه چيز را ننويس؛ ايجاد محدوديت براي خبرنگاران مطمئنا در درازمدت براي هر نظامي مفيد نخواهد بود. وي در پايان با بيان اينكه اهالي رسانه بسيار مظلومند، بر لزوم حفط حرمت شخصيتهاي نظام از سوي رسانهها تاكيد كرد و گفت: رسانههاي وابسته به نهادهاي ارزشي بايد مراقبت بيشتري كنند كه مطالبشان متضمن توهين و تخريب هيچ گروهي نشود كه متاسفانه بعضا مشاهده ميشود رسانههايي كه ادعاي ارزشي دارند مطالب توهينآميزي عليه شخصيتها منتشر ميكنند.
مصطفي كواكبيان: بايد از عارف حمايت كنيم
در شوراي هماهنگي اصلاحطلبان تاكنون بحثي درباره ائتلاف با علي لاريجاني نداشتهايم. مصطفي كواكبيان، عضو شوراي هماهنگي اصلاحطلبان در گفتوگو با آريا درباره ائتلاف اصلاحطلبان با علي لاريجاني گفت: ما در شوراي هماهنگي اصلاحطلبان تاكنون چنين بحثي نداشتهايم، قطعا اگر چنين موضوعي در شورا مطرح شود مصوبه آن به صورت رسمي به افكار عمومي اعلام خواهد شد. وي همچنين درباره تعيين سرليست اصلاحطلبان اظهار داشت: ما به عنوان اصلاحطلب ميتوانيم براي هماهنگي بيشتر بر سر سرليستي دكتر عارف بحث داشته باشيم لذا از حزب مردمسالاري به عنوان عضو شوراي هماهنگي اصلاحطلبان انتظار است كه از بين همطيفان خود يك سرليست انتخاب كند، البته اگر توافق كلان شكل بگيرد بحث ديگري است. اين نماينده مجلس هشتم درعين حال تاكيد كرد: سرليستي آقاي لاريجاني در طيف اصلاحطلب جاي تعجب دارد. دبيركل حزب مردمسالاري اظهار داشت: ما درحال حاضر درصدد دستيابي به 200كرسي مجلس هستيم و به اين تعداد هم قانعيم. كواكبيان گفت: اگر اصلاحطلبان منسجم عمل كنند و وضعيت حضور مردم و مشاركت حداكثري خوب شكل بگيرد قطعا تركيب آينده مجلس ميتواند به نفع اصلاحطلبان باشد.