وزير ارشاد در نشست روز خبرنگار مطرح كرد
توبيخ، جايگزين توقيف مطبوعات ميشود
ظريف كه وارد ميشود يك نفر در گوشه سالن به تكاپو ميافتد و خودش را از ميان محافظان وزير روي سن ميرساند و بنري كه در دست دارد رو به ظريف باز ميكند، تصويري از عتبات عاليات و يك بيت شعر عربي، به سمت ظريف ميرود و شكايت ميكند از اينكه محافظانش به او اجازه نميدهند با وزير مستقيم صحبت كند. ظريف، پيش پاي مرد ميايستد تا او حرفش را بگويد، بعد هم او را در آغوش ميكشد و كسي متوجه مكالمه بين او و مرد معترض نميشود. خبرنگاران با دوربينهايشان سعي ميكنند اين صحنه را ثبت كنند، خبرنگاراني كه به دعوت وزارت فرهنگ و ارشاد به تالار وحدت آمدهاند تا در روزي كه به نامشان است، مشكلات و مسائل صنفيشان را رودررو با وزير ارشاد و معاون مطبوعاتياش مطرح كنند.
وزير ارشاد با اشاره به اينكه رسانهها سبك زندگي جامعه را دچار تغيير كردهاند، گفت: «يكي از مولفههاي جنگ نرم و بنيادهاي اصلي قدرت نرم رسانه است، به همين جهت است كه امروز ديپلماسي رسانهاي در دنيا از اهميت ويژهاي برخوردار شده است. در شرايط فعلي ما و با توجه به چهرهاي كه از ما در دنيا ساختهاند به خصوص در يك دهه گذشته نياز شديدي به بهرهگيري از ديپلماسي رسانهاي داريم كه حداكثر استفاده را براي اين تغيير چهره در دنيا انجام بدهيم تا بعد بتوانيم حرفهايمان را در دنيا بزنيم.» علي جنتي در ادامه سخنانش در جمع اهالي رسانه گفت: «تجربيات ما نشان ميدهد خفقان و خمودي مطبوعات با استبدادي بودن حكومتها رابطه مستقيم دارد. جامعهاي كه در آن مطبوعات نشاط نداشته باشند و نتوانند حرف خودشان را بيان كنند، به سمت ديكتاتوري ميرود. جمهوري اسلامي ايران يكي از شعارهاي اساسياش استقلال و آزادي بوده و در قانون اساسي هم بر تنوع و تكثر رسانهها و آزادي بيان تاكيد دارد. دولت تلاش دارد تا بتواند اين بخش از قانون اساسي را به درستي اجرا كند.» علي جنتي در بخشي از صحبتهايش به اين موضوع كه يكي از گم گشتههاي ما اخلاق حرفهاي است اشاره كرد و گفت: در بعضي مطبوعات بيتوجهي به اصول اخلاق حرفهاي ديده ميشود و حقوق بعضي شهروندان در بعضي رسانهها ناديده گرفته ميشود. همچنين اشارهاي هم به تصويب قانون دسترسي آزاد به اطلاعات داشت و گفت دولت بايد از رسانهداري بپرهيزد و به اقدامات وزارت ارشاد در همين راستا تاكيد كرد و گفت يارانهاي كه در گذشته برابر بخش خصوصي به رسانههاي دولتي پرداخت ميشد را قطع كرديم. جنتي همچنين به لايحهاي كه به زودي تقديم دولت خواهد كرد و براساس آن توقيف مطبوعات آخرين مرحله توبيخ يك رسانه است و راههايي مثل تذكر و اخطار و جريمه نقدي و تغيير مدير مسوول را براي تخلفات يك رسانه در نظر گرفته و مرحله آخر در مورد تخلف صورتگرفته در يك رسانه توقيف آن رسانه خواهد بود.
بخش ديگر برنامه طرح پرسشها و مشكلات خبرنگاران بود و پاسخگويي وزير و معاون مطبوعاتي، عمده سوالات حول محور انجمن صنفي مطبوعات بود و همين طور در مورد خبرنگاران ممنوعالقلم هم از وزير سوال شد، جنتي در پاسخ به اين سوالات گفت: «از زمان تشكيل دولت دو جلسه در سطح وزرا براي اين مساله با حضور وزراي مختلف ازجمله وزير كار تشكيل شد. در نخستين جلسه قرار شد كه وزارت اطلاعات شكايت خود را از انجمن صنفي روزنامهنگاران پس بگيرد كه وزير اطلاعات اين كار را كرد اما قوه قضاييه خود اعلام كرد جدا از شكايت وزارت اطلاعات اين قوه نيز مسائلي با انجمن صنفي روزنامهنگاران دارد. قرار شد علي ربيعي مساله بازگشايي انجمن صنفي را پيگيري كند و درنهايت وزارت كار طرحي ارايه كرد و ديگران نيز آن را تاييد كردند. براساس اين طرح قرار شد انجمنهاي صنفي استاني تشكيل شود و بعد در نهايت انجمن صنفي روزنامهنگاران در تهران به عنوان نماينده اين انجمنهاي صنفي شروع به كار كند.» جنتي در مورد خبرنگاران ممنوعالقلم هم گفت: «ما خبرنگار و نويسنده ممنوعالقلم نداريم و اينها را دستگاه قضا ممنوعالقلم كرده است و اگر درخصوص هر كدام جداگانه درخواستي به ما ارايه شود، سعي ميكنيم مشكل آنها را حل كنيم. در مورد كتاب هيچ نويسنده ممنوعالقلمي نداريم و ما به محتواي كتابها مجوز ميدهيم نه به نام نويسنده آن، براي پيگيري وضعيت نويسندگان ممنوعالقلم، درخواستها را مطرح كنيد، شخصا اين موضوع را پيگيري خواهم كرد.»
حسين انتظامي در ادامه جلسه پرسش و پاسخ پس از جنتي به سوالات مطرحشده پاسخ داد و در مورد بيمه خبرنگاران گفت: «اساس كار حرفهاي بر اين است كه خبرنگاران و روزنامهنگاران توسط رسانهها بيمه شوند كه دليلمان بر اين موضوع، حفظ استقلال حرفهاي خبرنگاران است، به معناي اينكه خبرنگار نبايد مستقيما با دولت در ارتباط باشد و نبايد بيمهاش توسط دولت پرداخت شود، چرا كه روحيه انتقادگري او مسدود ميشود. ما بايد به دنبال تثبيت حرفهاي خبرنگاران باشيم، چرا كه در هيچ صنفي به اندازه مطبوعات ورود و خروج نداريم و اين به دليل آن است كه همكاران ما در رسانهها تثبيت نميشوند. تعريفي كه ما از خبرنگار آزاد و حقالتحرير داريم، بسيار با تعاريف مجامع بينالمللي فاصله دارد؛ خبرنگاراني هستند كه در چند رسانه كار ميكنند و اين باعث ميشود در يكجا به رسميت شناخته نشوند كه اگر فرايند عضوگيري آنها نيز كاملا حرفهاي باشد، ميتوانيم به آنها اتكا كنيم، بدين طريق كه روزنامهنگاران از طريق سايت سمان مدارك خود را ثبت كنند و پس از ثبت مدارك، در كارگروهي كه يك نماينده دولتي در آنجا حضور دارد، مدارك مورد بررسي قرار ميگيرد و كارت حرفهاي خبرنگاري به متقاضيان اعطا ميشود كه در اين صورت اين گروه از خبرنگاران نيز ميتوانند از طريق ارشاد تحت پوشش بيمه قرار گيرند كه تاكنون بيش از 250 نفر توانستهاند كارت حرفهاي خبرنگاري را دريافت كنند.»
تالار وحدت روز گذشته ميزبان ميهمان ويژهاي هم بود كه در چند ماه گذشته رسانهايترين چهره دولت بود، جواد ظريف در اين برنامه ضمن تبريك روز خبرنگار در مورد پوشش خبرنگاران از مذاكرات گفت: «خبرنگاراني كه ما را در مذاكرات همراهي ميكردند روزهاي سختتري را نسبت به ما گذراندند چرا كه ما ميدانستيم چه خبر است ولي آنها نميدانستند و منتظر بودند كسي به ميانشان برود و راست و دروغ، آنها را در جريان قضايا قرار دهد.»
مهمانان تالار وحدت بعد از اينكه رضا رفيع، روزنامهنگار و شاعر طنزپردازي كه مجري مراسم بود، پشت تريبون برنامه يك عكس سلفي با ظريف گرفت، سالن را به مقصد تحريريههايشان ترك كردند.
مسوولان و روز خبرنگار
17 مرداد بهانهاي است براي باز شدن در اتاق مسوولان ارگانهاي مختلف به روي خبرنگاران، بازديد از خبرگزاريها و نشستهاي متعدد خبري كه مجالي است براي خبرنگاران تا سوالاتي كه شايد ماههاست در پي يافتن پاسخشان تماسهاي مكرر دارند، بپرسند. معاون اول رييسجمهور در ايسنا ميهمان خبرنگاران اين خبرگزاري بود، علي ربيعي نخستين نشست خبرياش را با خبرنگاران برگزار كرد. معصومه ابتكار يكي از رسانهايترين چهرههاي هيات دولت هم نشستي با خبرنگاران داشت. علي لاريجاني هم در خانه ملت ميزبان خبرنگاران پارلماني بود. اين نشستها و برنامهها با يك بهانه واحد و با موضوعات مختلف با حالوهوايي متفاوت برگزار شد.
اسحاق جهانگيري از نزديك با خبرنگاران فعال در خبرگزاري ايسنا ديدار كرد و گفت: «خبرنگار به عنوان ديدهبان جامعه نقش آگاهيرساني را بر عهده دارد و زبان تفاهم و گفتوگوي ميان نسلي بين حكومت، مردم و جامعه و دولت است. خبرنگاران، سردبيران و مديران رسانهها، به خوبي ميدانند روزنامهنگار خوب به چه چيزهايي نياز دارد و در واقع آنچه يك روزنامهنگار خوب به جامعه تحويل ميدهد انگيزه بالا و سلامت اخلاق و حقوق شناخته شده صنفي، معيشت مناسب، دانش تخصصي و مهارت بالاست. سرمايه و اميد ما همين روزنامهنگاران و رسانههايي هستند كه دوست دارند زبان مردم و واسطه واقعي باشند و چشم بر حق نبندند و تنها نظارهگر نباشند. بلكه حقيقتجو، حقيقتبين و حقيقتگو باشند. به رسانهها توصيه ميكنم در گفتوگوي فعال و عمل منصفانه لحظهاي ترديد نكنيد و اطلاعرساني شما بر مدار مصالح و منافع ملي بچرخد.
علي لاريجاني خطاب به خبرنگاران پارلماني حاضر در بهارستان: «مجلس ميتواند در حوزهاي كه جنبه صيانتي از حقوق خبرنگاران را دارد، طرح ارايه كند اما در حوزهاي كه نياز به منابع مالي باشد لازم است از سوي دولت لايحهاي ارايه شود. قاعدتا شما خبرنگاران پارلماني پيش از اين آموزشهاي لازم را ديدهايد اما اگر نياز به دورههاي ضمن خدمت باشد مجلس آمادگي همكاري در اين زمينه را دارد، از طرفي براي صيانت از جايگاه خبرنگاران، طرحي در كميسيون فرهنگي در حال بررسي است كه اگر بار مالي داشته باشد لازم است به صورت لايحه به مجلس بيايد.»
علي جنتي، وزير ارشاد علاوه بر تالار وحدت ديروز سري هم به خبرگزاري ايسنا زد و گفت: «در حوزه كنسرتها مشخص است كه آقايان ائمه جمعه در بعضي جاها دخالت ميكنند و معمولا در سخنرانيها و خطبههاي نماز جمعه به اين مساله ميپردازند، بنابراين سعي ما اين است كه احساسات ديني مردم را عليه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تحريك نكنيم، به همين دليل ما با حفظ اين حساسيتها مجوز صادر ميكنيم، گاهي در برخي شهرستانها دخالتهايي كه ائمه جمعه ميكنند باعث لغو ميشود. » جنتي در مورد شرايط موجود در سينما هم گفت: « سعي ميكنيم در سينما تا آنجا كه ميشود اصلاحات لازم را فيلمها انجام بدهند، چون گاهي بعضي از فيلمها مشمول موارد اصلاحات بسيار زيادي ميشوند كه گاه تا 40 مورد ميرسد ولي ما نهايتا مجوز ميدهيم و پاي آن هم ميايستيم. همينطور كه الان ميبينيد خيلي از فيلمها بعد از يكسري اصلاحات اكران شده است و در بعضي موارد ديگر هم هست كه ما از مجوزهايمان نگذشتهايم.» جنتي همچنين به توقف اكران فيلم رستاخيز هم اشارهاي كرد و گفت: «فيلم «رستاخيز» به دليل اينكه يك فيلم ديني- تاريخي است، آقايان مراجع بحثهايي روي آن دارند و ما هم نميتوانستيم نظرات مراجع را ناديده بگيريم. قرار بود اين فيلم در ايام عيدفطر اكران شود كه ما آن را به تعويق انداختيم، بنابراين مجوزمان را به هيچوجه لغو نكرديم. اين فيلم هم ممكن است مثل بعضي از فيلمهاي ديگر با بعضي از اصلاحات جزيي اكران شود. اما در آن مقطع زماني من احساس كردم يك عده عناصري ميخواهند عليه دولت و فعاليتهايش، تظاهراتي را به عنوان دفاع از تاريخ عاشورا راه بيندازند و به دنبال بهانهگيري هستند، همانطور كه شاهد بوديد، عدهاي دو روز در مقابل وزارت ارشاد تظاهرات كردند كه خيلي هم آدمهاي مذهبياي نبودند ولي اين بهانهاي بود براي اينكه با دولت مخالفت كنند، بنابراين ما اكران اين فيلم را به تعويق انداختيم به خصوص كه نميخواستيم جشن هستهاي تحتشعاع اين موضوع قرار بگيرد.»