نيمفصل اول ليگ برتر درحالي براي استقلال به پايان رسيد كه آبيپوشان با ۲۵ امتياز سوم هستند و به ترتيب ۵ و ۳ امتياز با صدرنشين، سپاهان و رقيب سنتي خود، پرسپوليس فاصله دارند. اين فاصله هرچند قابل جبران است اما عملكرد سينوسي تيم در نيمفصل اول به ويژه در خط حمله نگرانيهايي جدي را براي هواداران و كادر فني به وجود آورده است. با اين حال، بزرگترين چالش استقلال در حال حاضر نه فني بلكه مديريتي و اجرايي است؛ بسته بودن پنجره نقل و انتقالات اصليترين مشكل آبيها به شمار ميرود. اين وضعيت، دست ساپينتو را براي تقويت تيم بسته و در عين حال مديريت خروج احتمالي بازيكنان ناراضي را به يك معضل تبديل كرده است.
بحران پنجره بسته و ممنوعيت خروج بازيكنان
يكي از مهمترين مسائل حال حاضر باشگاه وضعيت پنجره نقل و انتقالات است. بسته بودن پنجره، استقلال را در كوران رقابتهاي داخلي و آسيايي با محدوديتهاي شديدي روبهرو كرده است. اين محدوديت دو پيامد مستقيم دارد: اول، عدم امكان جذب بازيكن جديد در نيمفصل پيش رو و دوم، تبديل شدن باشگاه به يك زندان براي بازيكناني كه خواهان جدايي هستند! براساس رويكرد مديريتي فعلي، باتوجه به بسته بودن پنجره، باشگاه اجازه جدايي به هيچ بازيكني را نميدهد تا از تضعيف بيشتر تيم در ميانه فصل جلوگيري شود. هر چند اين سياست فشار رواني زيادي بر بازيكنان ناراضي وارد ميكند.
موج جداييها و شايعات داغ
در شرايطي كه پنجره بسته است، برخي بازيكنان به دلايل مختلف ساز جدايي را كوك كردهاند! كه اين امر شرايط را براي ساپينتو دشوارتر ميسازد. يكي از بازيكناني كه وضعيتش تقريبا مشخص شده، رامين رضاييان است. طبق گفتههاي ساپينتو، رضاييان از استقلال جدا خواهد شد. شايعات قوي حاكي از آن است كه رضاييان قصد دارد دوباره شاگرد ژوزه مورايس شود و به ليگ امارات ترانسفر خواهد شد. جدايي رضاييان، هر چند شايد از نظر فني يك ضايعه بزرگ نباشد اما به دليل محدوديتهاي موجود، جايگزيني او در پست دفاع و وينگر را بسيار دشوار ميكند. اما يكي ديگر از بازيكناني كه خواهان ترك استقلال شده، ابوالفضل جلالي است. جلالي كه يكي از مهرههاي چپ تيم محسوب ميشود در صورت دريافت مجوز جدايي يك خلأ جدي در سمت چپ دفاعي ايجاد خواهد كرد. هر چند به دلايل انضباطي فعلا مورد غضب سرمربي هم قرار گرفته است. در شرايطي كه پنجره بسته شده باشگاه عملا اهرمي براي متقاعد كردن او به ماندن ندارد مگر اينكه با باز شدن پنجره وعده پرداخت مطالبات يا بهبود شرايط را بدهد. در خط حمله، محمدرضا آزادي هم ظاهرا درخواست جدايي داده است. اين درخواست در حالي مطرح ميشود كه عملكرد او در نيمفصل اول نتوانسته انتظارات را برآورده كند. اين موضوع يك بحث تاكتيكي را مطرح ميكند كه آيا بايد به بازيكني كه عملكرد ضعيفي داشته و خواهان جدايي است ميدان داد يا انرژي كادر فني صرف پرورش استعدادهاي جوانتر شود؟
نياز مبرم به تقويت خط حمله
بزرگترين نقطه ضعف استقلال در نيمفصل اول ناتواني در گلزني بود. تيم در خلق موقعيتهاي واضح و استفاده از آنها دچار مشكل است. اين ضعف با توجه به مصدوميتهاي طولاني مدت تشديد شده است. البته در خط حمله استقلال بازيكنان خارجي هم هستند كه از مصدوميت رنج ميبرند. اين غيبتها، فشار بيشتري بر خط حمله وارد ميكند و عملا استقلال براي نيمفصل دوم برخي از موثرترين بازيكنانش را در جمع خود نميبيند.
فرصت به جوانان در مقابل آزادي
با توجه به عملكرد ضعيف برخي مهاجمان بزرگسال و نياز مبرم به تزريق انرژي بسياري از كارشناسان معتقدند كه ميدان دادن به بازيكنان جوان تيم بسيار بهتر از بازي دادن به آزادي گل نزن است! بازيكناني مانند كوشكي و قليزاده در مقاطعي از نيمفصل اول نشان دادند كه پتانسيل بالايي دارند و ميتوانند در صورت اعتماد مربي به مهرههاي كليدي تبديل شوند. تمركز بر اين استعدادها حداقل ميتواند فشار رواني ناشي از بسته بودن پنجره را كاهش بدهد.
وضعيت قراردادها و تمديدها
در كنار مشكلات خروج و جذب بازيكن وضعيت قراردادهاي برخي بازيكنان نيز هنوز شفاف نيست.
در مورد تمديد قرارداد اندونگ كه پيشتر خبرهايي مبني بر تمديد تا سال ۲۰۲۸ منتشر شده بود تا اين لحظه هيچ خبري مبني بر رسمي شدن اين تمديد وجود ندارد. اين بلاتكليفي ميتواند به مديريت باشگاه در برنامهريزي بلندمدت آسيب بزند.
فرصت ويرايش ليست آسيايي
يكي از معدود نقاط مثبت در اين برهه سخت فرصت ويرايش ليست ارسالي به كنفدراسيون فوتبال آسيا است. باتوجه به صعود استقلال به مرحله بعدي بازيهاي آسيايي باشگاه ميتواند ليست خود را بهروز كند. اين فرصت طلايي به باشگاه اجازه ميدهد تا نام بازيكناني كه در نيمفصل اول حضور نداشتند اما اكنون آماده بازي هستند يا بازيكناني كه در نيمفصل دوم به تيم اضافه خواهند شد (در صورت باز شدن پنجره) را جايگزين كند و اين بهترين فرصت براي وارد كردن نام ماشاريپوف به ليست آسيايي است، چراكه او ميتواند به عنوان يك گزينه مطمئن در خط مياني خيال ساپينتو را از بابت اين پست راحت كند و فشار را از بازيكنان مياني تيم بردارد.
مديريت بحران در اولويت
استقلال وارد نيمفصل دوم ميشود در شرايطي كه با چالشهاي متعددي دست و پنجه نرم ميكند. پنجره بسته، تهديد به جدايي بازيكنان كليدي مانند جلالي و رضاييان و مصدوميت طولاني مدت برخي بازيكنان همگي نشان ميدهند كه اولويت اصلي باشگاه بايد مديريت بحران پنجره نقل و انتقالات باشد. تا زماني كه اين مشكل حل نشود هرگونه برنامهريزي فني براي تقويت تيم يا حفظ ستارهها با موانع بزرگي روبهرو خواهد بود. ساپينتو مجبور است با تكيه بر بازيكنان موجود و استفاده حداكثري از پتانسيل جوانان تيم را در كورس قهرماني نگه دارد درحالي كه مديران باشگاه تلاش ميكنند تا با حل مشكلات مالي پنجره را حداقل در پايان فصل باز كرده و اجازه خروج بازيكنان ناراضي را ندهند. نكته مهمتر اينكه در همين شرايط هم خبرهايي مبني بر تغيير مديريت در اين باشگاه به گوش ميرسد! درنهايت بايد ديد تكليف يكي از پرطرفدارترين تيمهاي كشور كه در آسيا هم حضور دارد در پايان فصل چه خواهد شد.