گروه سياسي| رييس مجلس در جريان سفر به روسيه كه براي حضور در دوازدهمين نشست سالانه جوامع درگير جنگ و صلح انجام گرفت در ديدار با مقامات بلندپايه روسيه با يادآوري نقش موثر روسيه در مبارزه با تروريسم، بر ضرورت همكاري ايران و روسيه براي حل مشكل تروريستهاي سوريه تاكيد كرد.
علي لاريجاني چهارشنبه براي حضور در دوازدهمين نشست سالانه جوامع درگير جنگ و صلح با عنوان غلبه بر منطق منازعات در دنياي فردا به روسيه سفر كرد. رييس قوه مقننه در سفر دو روزه علاوه بر سخنراني در اين كنفرانس، با بسياري از مقامات بلندپايه روسيه از جمله ولاديمير پوتين، رييسجمهور اين كشور ديدار و گفتوگو كرد.
لاريجاني در بدو ورود به روسيه با بيان اينكه ميتوان از اين فرصت استفاده كرد و مذاكراتي با مسوولان مربوطه، به حدي كه زمان وجود دارد، داشته باشيم، اظهار كرد: مبارزه با تروريسم موضوع تاكتيكي و مقطعي نيست، با توجه به دز جريانهاي تروريستي در منطقه بايد يك طرح مدون و نسبتا طولانيتري را در نظر بگيريم لذا هرچه در اين زمينه با كشورهاي ذينفوذ گفتوگو داشته باشيم به مسووليت و آرامش منطقه كمك ميكند. علي لاريجاني همچنين در سخنراني خود در دوازدهمين نشست سالانه جوامع درگير جنگ و صلح با عنوان غلبه بر منطق منازعات در دنياي فردا به تبيين ريشهها و علل اين بهم ريختگي امنيتي پرداخت و مسائلي چون از بين رفتن انضباط سياسي امنيتي گذشته (گرچه غلط) بدون جايگزين مناسب، مقاومت حكومتهاي ديكتاتور در مقابل هوشياري ملتها، اشغال كشورهايي چون افغانستان و عراق، برخورد تاكتيكي و ابزاري قدرتهاي بزرگ با تروريسم، تشخيص غلط در صحنه مبارزه با تروريسم و راهكارهاي ناصحيح را از جمله اين عوامل برشمرد. او درك واقعي از صحنه تحولات توسط برخي كشورها و همچنين مسووليتپذيري قدرتها را از عواملي دانست كه ميتواند سمت و سوي منطقه را به سوي امنيت سوق دهد. او در اين نشست تاكيد كرد كه «باتوجه به زيربناهاي فكري تروريستها، نبايد تصور ساده انديشانهاي داشت كه مبارزه با تروريسم در بازه زماني كوتاهي خاتمه مييابد.»
كشورهايي كه سابقه انتخابات ندارند نميتوانند درباره دموكراسي اظهارنظر كنند
علي لاريجاني پس از سخنراني در دوازدهمين نشست سالانه جوامع درگير جنگ و صلح در روسيه، در پاسخ به سوال خبرنگاري در رابطه با تجزيه سوريه، توضيح داد: فرض كه سوريه را تجزيه كردند، با اين عمل به تروريستها جايزه داده ميشود؛ با اين كار فقط صورت مساله پاك ميشود و اين يك اشتباه استراتژيك است؛ زيرا روسها مدت كوتاهي است كه در سوريه عليه تروريستها فعاليت ميكنند و در اين زمان كوتاه پيروزيهاي بيشتري داشتهاند.
رييس مجلس شوراي اسلامي با طرح اين پرسش كه ائتلاف بينالمللي در يك سال و نيم گذشته چه كرده است، افزود: يكي از مسائل قدرت داعش، فروش نفت به كشور همسايه است و اين در حالي است كه فروش نفت توسط تانكرها صورت ميگيرد؛ يعني با وجود اينكه با هواپيماهاي بدون سرنشين آنها را ميبينند ولي عكسالعملي نشان نميدهند.
رييس قوه مقننه تصريح كرد: كشورهايي كه در 80-70 سال اخير سابقه هيچگونه انتخاباتي را نداشتهاند، حق ندارند در رابطه با دموكراسي اظهارنظر كنند و اين در حالي است كه در اين كشورها خانمها حق رانندگي ندارند.
نقش سازنده روسيه در حل پرونده هستهاي ايران
علي لاريجاني پس از اختتاميه اجلاس والداي سوچي روسيه با ولاديمير پوتين، رييسجمهور روسيه ديدار و گفتوگو كرد. رييس مجلس شوراي اسلامي در اين ديدار با تشكر از مواضع پوتين، رييسجمهور روسيه در اجلاس والداي، روابط تهران - مسكو را گسترده خواند و گفت: نقشآفريني روسيه در منطقه و تلاش اين كشور رابراي استقرار صلح و ثبات در منطقه موثر و مفيد ميدانيم.
وي از نقش سازنده پوتين، رييسجمهور روسيه در حل و فصل پرونده هستهاي ايران تشكر كرد و گفت: ارايه مدل مذاكراتي پنج بعلاوه يك، پيشنهادي سازنده از طرف شما بود. لاريجاني همچنين از كمكهاي روسيه به ايران در شرايط سخت تشكر كرد و افزود: ايران اين كمكها را فراموش نميكند و دوستي تهران و مسكو نيز در شرايط جديد گستردهتر خواهد شد.
وي با اشاره به تاييد برجام از طرف مقام معظم رهبري گفت: كار با روسيه در شرايط جديد قطعا رو به گسترش خواهد بود.
پوتين: پرونده هستهاي ايران با منطق و مذاكره به اتمام رسيد
ولاديمير پوتين، رييسجمهور روسيه نيز در اين ديدار، از دكتر لاريجاني خواست سلام گرم وي را به مقام معظم رهبري و همچنين دكتر روحاني، رييسجمهور برساند.
وي با تاكيد بر اينكه پرونده هستهاي ايران با منطق و مذاكره به اتمام رسيد، گفت: گفتوگوي من با آقاي روحاني در نيويورك بسيار سازنده بود و هماكنون روابط مسكو و تهران در حال توسعه است.
پوتين همچنين با اشاره به نقش سازنده لاريجاني در پيشبرد حل موضوع هستهاي ايران، از زحمات رييس مجلس تشكر كرد. وي همچنين گفت: هماكنون ايران سهم سازندهاي در مبارزه با تروريسم به ويژه در سوريه دارد.
رييسجمهور روسيه گفت: اعتقاد داريم بدون مشاركت ايران در حل بحران سوريه، توفيقي به دست نميآيد و اين مشاركت پايدار نخواهد بود.
رييسجمهور روسيه گفت: چند روز پيش با اسد، رييسجمهور سوريه در مسكو ديدار داشتم و درباره حل موضوع تروريسم در منطقه گفتوگو كرديم كه نتايج آن در ديدار مسوولان وزارتخانههاي خارجه چهار كشور بررسي خواهد شد.
نگاه مثبت به ايران به عنوان كشوري راسخ در مبارزه با تروريسم
علي لاريجاني در بازگشت از سفر به روسيه براي شركت در اجلاس جنگ و صلح با محوريت جنگ سوريه در فرودگاه مهرآباد تهران ضمن تسليت تاسوعا و عاشوراي حسيني گفت: موضوعات و سوالات مطرح در اجلاس جنگ و صلح بيشتر مرتبط با مشكلات سوريه، جريانات تروريستي و مبارزه با جريانات تروريستي بود.
در اين اجلاس صاحبنظراني از كشورهاي مختلف حضور داشتند، بين همه حاضران در اينكه يك مبارزه بينالمللي عليه تروريزم صورت نگرفته وفاق وجود داشت و به آن به عنوان يك ضرورت نگريسته ميشد.
وي گفت: كشورهاي حاضر در اجلاس جنگ و صلح سوچي بر اينكه يك فرصت براي مبارزه با تروريسم وجود دارد تاكيد داشتند؛ در نگاه حاضران ايران به عنوان كشور مهمي كه عزم راسخ در مبارزه با تروريسم دارد مورد توجه قرار گرفت.
در فرصت كوتاهي كه اينجانب در اين اجلاس داشتم با صاحبنظران و مقامات كشورهاي مختلف گفتوگوهايي داشتم، در جريان اين مذاكرات تحليل مشتركي وجود داشت كه همكاري بين كشورها ميتواند مشكل تروريسم را حل كند.
رابطه و همكاري با روسيه براي ايران اهميت راهبردي دارد
لاريجاني در ادامه به ملاقات خود با ولاديمير پوتين در حاشيه اجلاس جنگ و صلح سوچي اشاره كرد و گفت: در ملاقات با رييسجمهوري روسيه بحث مفصلي در رابطه با مبارزه با تروريسم و همكاريهاي دو جانبه در زمينههاي مختلف ميان ايران و روسيه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
وي در ادامه گفت: در مذاكرات صورت گرفته در رابطه با مبارزه با تروريسم مساله جنگ سوريه مورد بحث جدي قرار گرفت.
مشكلاتي كه از سوي تروريستهاي مورد حمايت برخي حكومتها براي مردم سوريه ايجاد شده يك همكاري مشترك ميطلبد. لاريجاني گفت: ايجاد همكاري بين كشورهاي منطقه موضوعي راهبردي براي ايران است و در زمينههاي مختلف همكاريهاي خوبي تاكنون صورت گرفته است.
روسيه يك كشور مهم است؛ جمهوري اسلامي با همسايگان خود روابط پايداري دارد. روسيه كشور نقشآفريني است كه در منطقه و جهان از وزن خوبي برخوردار است.