تاسيس بانك مشترك مورد تاكيد سيف قرار گرفت
همكاري 40 ميليارد دلاري
ايران و روسيه
گروه اقتصادي| سطح همكاري ايران و روسيه بالا گرفت بهطوري كه مقامات سفر كرده روس به ايران، ارزش طرح كنوني براي اجراي پروژههاي مشترك مسكو و تهران را ۳۵ تا ۴۰ ميليارد دلار برآورد ميكنند. دستكم در گام نخست سرمايهگذاري پنج ميليارد دلاري روسيه در ايران قطعي شده و به گفته طرفين مذاكره اين يكي از گزينههاي همكاري مشترك دو كشور خواهد بود. پس از مذاكرات مفصل هياتهاي خارجي كه بلافاصله بعد از به دست آمدن توافق جامع آغاز شد، اين مذاكرات اكنون وارد فاز نهايي ميشود. بر اساس اين مذاكرات تشكيل بانك مشترك ايران و روسيه پس از لغو تحريمها يكي از اقدامات مشترك دو كشور است كه در سفر هيات روسي به ايران قطعي شد. اينبار ديدار هيات روسي با مقامات ايران به نمايندگي الكساندر نوواك، وزير انرژي روسيه با رييسكل بانكمركزي ايران انجام شد. طبيعي است كه در اين ديدار همكاريهاي بانكي يكي از محورهاي گفتوگو باشد بنابراين درباره تاسيس بانك مشترك ايران و روسيه مذاكره كردند و اين موضوع به صورت اصولي مورد توافق قرار گرفت. همچنين در اين ديدار طرفين براي ارتقاي حجم مبادلات تجاري و تسهيل امور بانكي، بر اهميت و ضرورت رفع موانع و مشكلات تجار دو كشور از طريق ايجاد روابط كارگزاري گسترده شبكه بانكي تاكيد كردند.
در اين جلسه روسها آمادگي خود را براي اعطاي خطوط اعتباري و تامين مالي پروژههاي زيرساختي و اولويتدار در بخشهاي دولتي و خصوصي ايران اعلام كردند و مقرر شد اين موضوعها متعاقبا از طريق معاونان بانكهاي مركزي و وزارتخانههاي اقتصاد و دارايي دو كشور پيگيري و عملياتي شود.
الكساندر نوواك، وزير انرژي روسيه و هيات همراه در ادامه مذاكرات خود به ساختمان شهيد دادمان وزارت راه و شهرسازي نيز سري زدند و با عباس آخوندي ملاقات كردند. در اين ديدار نوواك با اشاره به آمادگي روسيه براي برگزاري دوازدهمين اجلاس مشترك دو كشور گفت: به ايران آمديم تا زمينه اجراي توافقات روساي جمهوري دو كشور را فراهم كنيم. وي ايران را از مهمترين شركاي اقتصادي روسيه خواند و افزود: بدون شك ظرفيت روابط اقتصادي تهران- مسكو بيش از شرايط فعلي است اما مهمترين مشكل پيدا كردن روش تامين مالي پروژهها است كه البته در اين باره با مذاكره وزراي اقتصادي و دارايي و بانك مركزي دو كشور راهحلهايي پيدا خواهيم كرد. وزير انرژي روسيه يادآور شد: پروژههاي زيادي براي مشاركت و همكاري دو كشور وجود دارد كه پروژههاي زيرساختي و حمل و نقلي يكي از آنهاست و در اين باره ميتوان به تحويل ابزار و ماشينآلات
حمل و نقلي، تاسيسات دريايي پروژههاي ريلي و هوايي اشاره داشت. نوواك طرح سرمايهگذاري پنج ميليارد دلاري روسيه در ايران را تنها سازوكار براي تامين مالي پروژهها ندانست و گفت: اين تنها يكي از گزينههاي تامين مالي پروژههاست. روسيه بنا بر قوانين خود انواع روشهاي تامين را در دست بررسي دارد. وي افزود: يك پيشنهاد آن است كه بانك مشترك ايران و روسيه براي تامين مالي پروژهها تاسيس شود. همچنين پيشنهاد داريم دولت جمهوري اسلامي ايران به عضويت بانك توسعه آسيا درآيد و در اين بانك سرمايهگذاري كند. سرمايه بانك توسعه آسيا كافي است اما اگر ايران عضو اين بانك شود ميتواند از اعتبارات آن استفاه كند. وزير انرژي روسيه به ۱۲۱ پروژه قابل سرمايهگذاري در حوزه راه و شهرسازي ايران اشاره كرد و يادآور شد: ارزش ۲۵ ميليارد يورويي اين پروژهها مهم تلقي ميشود و جزييات اين پروژهها را تحويل وزير حمل و نقل روسيه ميدهم تا از اين فرصتهاي سرمايهگذاري استفاده شود. در ادامه اين ديدار معاون رييس شركت دولتي ليزينگ حمل و نقل روسيه گفت: آمادگي داريم در برقيسازي سه پروژه ريلي گرمسار-اينچه برون بافق-بندرعباس و تبريز-تهران مشاركت كنيم اما پروژه برقيسازي گرمسار-اينچهبرون در اولويت است. همچنين ميتوانيم در اجلاس مشترك ايران و روسيه يادداشت تفاهم برقيسازي دو پروژه ريلي بافق-بندرعباس و تبريز-تهران را نيز امضا كنيم.
وزير انرژي روسيه درباره ساخت رآكتور دوم نيروگاه هستهاي بوشهر نيز گفت: اين نيروگاه ۱۱ ميليارد دلار هزينه خواهد داشت. او با اشاره به موضوع بهاي پايين نفت و تخطي عربستان سعودي از سهم نفت توليد شده خود در بازارهاي جهاني متذكر شد كه روسيه با اوپك كه تحت تسلط عربستان سعودي قرار گرفته، مقابله و مبارزه خواهد كرد. نوواك گفت: سهميه ۳۰ ميليون بشكه در روز تعيين شده توسط اوپك كاملا از سوي اعضاي اوپك استفاده ميشود. اگر يك كشور عضو اوپك از سهميه خود فراتر رود، اوپك بايد با تقسيم ميزان توليد ديگر كشورها سهميه نفت را متوازن كند.