• 1404 يکشنبه 14 ارديبهشت
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 3417 -
  • 1394 پنج‌شنبه 26 آذر

سازوكار انتخاباتي اصولگرايان مشخص شد

فقهاي ثلاث+13 نفر

دبير شوراي ائتلاف: سيدرضا تقوي/ دبير ميز استان ها: اسدالله بادامچيان/ سخنگو: غلامعلي حداد‌عادل

  مجتبي حسيني /  داستان راستان سياسي ايران به فصل انتخابات مجلس دهم رسيده؛ فصلي كه هنوز معلوم نيست در انتهايش چه سرنوشت و تقديري را براي آنان رقم خواهد زد. بزرگ و كوچك‌شان براي رسيدن به اين ساحت و ساعت، دقايق سخت و صعبي را از سر گذرانده‌اند اما حالا گويا پس از رنج‌هاي فراوان سرانجام توانسته‌اند شاهراه چاره را بيابند، دست از اختلاف بردارند و طرحي نو دراندازند. تاسيس «شوراي مركزي ائتلاف اصولگرايان» طرح نو و سازوكار جديدي است كه اصولگرايان براي انتخابات مجلس دهم آفريده‌اند تا شايد در سايه اين مخلوق جديدشان بتوانند از پيچ تند و سخت بازي انتخابات جان سالم بدر برند. هرچند راست‌كيشان سياستمدار براي تولد اين راه‌حل و فرمول نيم بند، خون دل‌ها خورده‌اند؛ چه آنكه با لطايف‌الحيل فراوان از جمله خوف‌سازي از بازگشت اصلاح‌طلبان و تكرار مجلس ششم توانستند اكثريت مردان‌شان را مجاب كنند تا خودگويي‌هاي مُفردشان را براي چند ماهي مسكوت بگذارند و از مركب يكه‌تازي پياده شوند و به جايش همه در يك صف و دوشادوش هم، آماده دوئل انتخاباتي با اصلاح‌طلبان شوند.
مديران جناح راست از محافظه‌كار‌ترين‌شان تا بنياد‌گرايان‌شان با تحليل فضاي سياسي كشور و ادراكي دقيق از «مقبوليت اجتماعي» و «اثرگذاري گفتماني» خود در بطن و متن جامعه مي‌دانند كه انتخابات مجلس دهم براي‌شان حكم بازي مرگ و زندگي را دارد. هر چند مديران اين جناح سياسي در اين ميان از بابت «موقعيت‌هاي انتصابي» در بدنه مديريتي كشور خيال آسوده‌اند اما خوب مي‌دانند كه «صندوق راي» ترازوي بي‌خطاي سنجش وزن گفتمان‌هاي سياسي است. آنان آگاهي خوبي از اين دارند كه ارثيه به جاي مانده از دولت سابق و ديكته‌هاي پرغلط‌شان پيش روي چشم جمهور است و با رسيدن به اين تصوير دقيق، سرمشق جديدي را نوشته‌اند تا شايد سربلند از امتحان انتخابات بيرون بيايند. هرچند سعي سعيدي تا به امروز داشته‌اند تا صبر از كف‌شان نرود و گره جديدي بر كلاف معادلات‌شان نخورد اما بازهم مي‌شود عرق سرد استرس و اضطراب را بر پيشاني جناح راست ديد. اين واهمه‌چيزي نيست جز رازهاي سر به مهر محمود احمدي‌نژاد و تصميم علي لاريجاني.
اما همه اين ترس‌ها منجر به آن نشده تا مديران جناح راست براي جلوگيري از فرود تير خلاص به مغز اين جناح در حال احتضار رضايت دهند. حل‌المسائل نجات از انهدام و انفصام را هم درائتلاف سياسي دنبال كردند اما اين «ائتلاف انتخاباتي» به واقع چيزي نبوده جز «انقسام سياستگذاري» و تصميم‌گيري كلان. راه‌اندازي شوراي مركزي ائتلاف اصولگرايان بي‌ترديد پرده‌برداري از سهامداران جناح راست در انتخابات مجلس دهم است. براساس مكانيزم جديد انتخاباتي اصولگرايان فقهاي ثلاث متشكل از آيات محمد يزدي، موحدي‌كرماني و مصباح‌يزدي نقش شوراي داوري و فصل‌الخطاب را بر عهده دارند. جامعه روحانيت مبارز مسوول و ميزبان جلسات شوراي مركزي ائتلاف انتخاباتي است.
تركيب شوراي مركزي ائتلاف انتخاباتي اصولگرايان كه تا پيش از اين از هشت نفر تشكيل مي‌شد بر اساس جديدترين تحولات به تعداد
13 نفر افزايش پيدا خواهد كرد كه اين افراد نمايندگان چهار گروه سهامداران اصلي جناح راست در انتخابات مجلس خواهند بود.
حزب موتلفه (محمدنبي حبيبي، اسدالله بادامچيان)، جبهه پايداري (مرتضي آقاتهراني، صادق محصولي)، جمعيت ايثارگران و رهپويان ولايت (حسين فدايي، عليرضا زاكاني)، جبهه پيروان خط امام و رهبري (محمدرضا باهنر)، فراكسيون اصولگرايان مجلس (غلامعلي حداد‌عادل)، جامعه روحانيت مبارز (سيدرضا تقوي) به همراه علي‌اكبر ولايتي، محمدباقر قاليباف، علي لاريجاني و سعيد جليلي قرار است تركيب نهايي شوراي مركزي ائتلاف انتخاباتي اصولگرايان را تشكيل دهند.
اين شورا وظيفه دارد تا با بررسي اسامي كانديداهاي انتخاباتي ارسال شده از سوي احزاب اصولگرا، ليست انتخاباتي اصولگرايان را تنظيم و نهايي كند. بر اساس مكانيزم تعيين شده اگر اين شورا نتواند در تعيين برخي كانديداها به نتيجه برسد اسامي كانديداهاي انتخاباتي فوق براي اتخاذ تصميم به فقهاي ثلاث داده مي‌شود. اين مدل تقريبا مشابه فرمول‌هاي انتخاباتي پيشين جناح راست است كه در ادوار گذشته به مدل 7+8 و 5+6 مشهور شده بود.
هر چه هست نخستين جلسه اين شورا سه‌شنبه شب در دفتر شوراي مركزي جامعه روحانيت در حالي برگزارشد كه مشخص نيست علي لاريجاني، علي‌اكبر ولايتي، سعيد جليلي و محمدباقر قاليباف در آن حضور داشته‌اند يا خيركه البته حضور اينان دور يك ميز بعيد به نظر مي‌رسد، اما در نخستين اقدام انتخاباتي اين شورا غلامعلي حداد‌عادل به عنوان سخنگوي شوراي مركزي ائتلاف انتخاباتي اصولگرايان معرفي شد كه به گفته اسدالله بادامچيان اين انتخاب به تاييد آيت‌الله موحدي‌كرماني، دبيركل جامعه روحانيت مبارز رسيده است. انتخاب حداد‌عادل به‌عنوان سخنگوي شوراي فوق و ارتباط نزديك وي به جمعيت ايثارگران به احتمال زياد موقعيت جمعيت ايثارگران در اين شورا را تقويت خواهد كرد. از ديگر سو اسدالله بادامچيان به احتمال زياد دبير ميز استان‌هاي اين شورا و سيد رضا تقوي دبير جلسات شوراي مركزي ائتلاف اصولگرايان خواهد بود.
همزمان با آغاز به كار شوراي مركزي ائتلاف انتخاباتي اصولگرايان، آيت‌الله مقتدايي، عضو ارشد جامعه مدرسين حوزه علميه قم از پايان يافتن جلسات گروه ۴ (ناطق نوري، آيت‌الله مقتدايي، علي لاريجاني و ولايتي) خبر داد. به گفته مقتدايي اين جلسات كه سه بار برگزار شده بود در راستاي افزايش وحدت اصولگرايان بوده كه ديگر ادامه نخواهد يافت.
هرچند اصولگرايان با اين مكانيزم اميدوارند تا بتوانند فهرست انتخاباتي‌شان را نهايي كنند اما با توجه به كثرت بالاي كانديداهاي بالقوه اين جريان كه به گفته محمدرضا باهنر در تهران به بيش از هزار نفر مي‌رسد، كار سختي به نظر مي‌آيد.
از سوي ديگر با توجه به اختلافات شديد علي لاريجاني با گروه پايداري مشخص نيست كه آيا شوراي مركزي ائتلاف انتخاباتي اصولگرايان مي‌تواند به كار خود ادامه دهد يا آنكه در نهايت به انشعاب يكي از دو گروه پايداري‌ها يا لاريجاني‌ها منجر خواهد شد؟
به نظر مي‌آيد اين شورا حتي اگر به فهرست مشترك انتخاباتي دست يابد هرگز پتانسيل جلوگيري از ليست‌هاي انتخاباتي ديگر اصولگرايان را نخواهد داشت، چه آنكه جداي از وزراي محمود احمدي‌نژاد كه اين روزها در قالب جبهه غيرقانوني يكتا فعاليت مي‌كنند اعلام كرده‌اند آماده حضور در انتخابات با ليست مستقل هستند. اين در حالي است كه بي‌ترديد چهره‌هاي جامانده از فهرست انتخاباتي اصولگرايان به يكديگر نزديك شده و ليست ديگري را براي انتخابات مجلس تنظيم خواهند كرد. با اين وضعيت آيا جناح راست مي‌تواند از شكست دوم بگريزد؟

برش
شوراي مركزي ائتلاف انتخاباتي اصولگرايان وظيفه دارد تا با بررسي اسامي كانديداهاي انتخاباتي ارسال شده از سوي احزاب اصولگرا، ليست انتخاباتي اصولگرايان را تنظيم و نهايي كند. بر اساس مكانيزم تعيين شده اگر اين شورا نتواند در تعيين برخي كانديداها به نتيجه برسد اسامي كانديداهاي انتخاباتي فوق براي اتخاذ تصميم به فقهاي ثلاث داده مي‌شود. اين مدل تقريبا مشابه فرمول‌هاي انتخاباتي پيشين جناح راست است كه در ادوار گذشته به مدل 7+8 و 5+6 مشهور شده بود.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون