بازتاب موفقيت عقابهاي قاسيون در رسانههاي بينالمللي
روياي جامجهاني
سوريه خط حمله قدرتمندي دارد اما آيا موفق به شكست ايران ميشود؟
رسول مجيدي
حتي خوشبينترين هوادار فوتبال سوريه هم فكرش را نميكرد تيم ملي كشورش در روز پاياني رقابتهاي مقدماتي جامجهاني در آسيا، شانس صعود داشته باشد. روسيه حالا در رتبه سوم گروه A ايستاده. جايي پايينتر از ايران و كرهجنوبي و البته بالاتر از ازبكستان و قطر. تا قبل از شروع مسابقات بيشتر كارشناسان، قطر را پديده اين گروه ميدانستند. تيم متمول غرب آسيا كه به لطف بريز و بپاش رهبرانش، سرمايهگذاري فراواني در فوتبال كرده. قطريها خيلي دوست داشتند تا قبل از ميزباني از جامجهاني در سال 2022، دستكم يكبار حضور در اين مسابقات را تجربه كنند. همهچيز هم برايشان مهيا بود اما قافيه را بدجوري به ديگر رقباي گروه باختند. قطر خيلي زودتر از آنچه تصور ميشد از رقابت براي رسيدن به روسيه بازماند و حالا تنها دلخوشي فوتبال دوستان اين كشور اين است كه حداقل در دوره بعدي جامجهاني، حضور آنها در مسابقات به لطف ميزباني تضمين شده است. پديده گروه A تا بدينجا بدون شك سوريه بوده. تيمي با لقب «عقابهاي قاسيون» كه حالا يكي از قدرتهاي نوظهور فوتبال آسيا به نظر ميرسد. سوريها تا به حال تنها 5 بار در جامملتهاي آسيا حضور يافتهاند و هيچوقت موفق به صعود از گروهشان نشدهاند. مهمترين افتخار فوتبال آنها به قهرماني در مسابقات غرب آسيا در سال 2012 برميگردد و جنگ داخلي 6 سالهشان باعث شده بود تا خيليها سقف آرزوي آنها را همين حضور در بازيهاي نهايي انتخابي در آسيا بدانند. اما حالا شاگردان ايمن الحكيم 12 امتياز از 9 بازي گذشته خود دشت كردهاند و شانس اين را دارند كه حتي مستقيم به جامجهاني روسيه صعود كنند.
معادلات صعود
سوريه براي رسيدن مستقيم به روسيه كار سختي در پيش دارد. آنها بايد در تهران تيم ملي ايران را شكست دهند. كاري بس دشوار كه هيچكدام از تيمهاي ديگر گروه تا به حال موفق به انجام آن نشدهاند. سوريه براي بردن ايران نياز دارد تا خط دفاعي مستحكم تيمكيروش را بشكند. خط دفاعي كه مدتهاست به هيچكس رحم نكرده. البته برد سوريه هم باعث نميشود تا آنها با خيال راحت به شادماني بپردازند، سوريها بايد منتظر نتيجه بازي همزمان بين كرهجنوبي و ازبكستان در تاشكند هم باشند. جايي كه هر دو تيم شانس صعود دارند و پيشبيني نتيجهاش اصلا آسان نيست. سوريه براي رسيدن مستقيم به مسكو نياز به تساوي يا باخت كرهجنوبي دارد. با اين همه سوريه ممكن است حتي با باخت يا مساوي برابر ايران هم همچنان شانس براي رسيدن به جامجهاني داشته باشد. باخت كمرنگ سوريه به ايران اگر با باخت ازبكستان به كرهجنوبي همراه شود، جايگاه سومي براي سوريه را كه به لطف تقاصل گل بهتر سوريها به دست آمده، تضمين ميكند و اين يعني حضور سوريها در بازي پليآف.
تمجيد رسانههاي بينالمللي
سوريه سالهاست كه در صدر اخبار سياسي دنيا قرار دارد. نزاع قدرت، جنگ داخلي، داعش و شهروندان آواره باعث شده كه بزرگترين رسانههاي دنيا همواره خبرهايي از اين ديار براي مخاطبانشان مخابره كنند. اينبار اما يك موفقيت ورزشي است كه سوريه را به صدر نشانده. خبرگزاري رويترز ديروز در وصف عقابهاي قاسيون نوشته بود: «بازيكنان تيم ملي فوتبال سوريه برخلاف همه پيشبينيها بر شش سال جنگ فايق آمدند تا اميد خود را براي نخستين صعود تاريخي به جام جهاني حفظ كنند. شاگردان ايمنالحكيم با وجود آنكه ناچار هستند به علت نگرانيهاي امنيتي بازيهاي خانگي خود را در كشور ديگري برگزار كنند، بر حريفان خود كه امكانات بهتري دارند پيشي گرفته و در رده سوم گروه بعد از ايران و كره جنوبي ايستادهاند.»
رويترز معادلات صعود سوريه را هم اينگونه شرح داده: «پيروزي مقابل ايران در ديدار روز سه شنبه و شكست كره جنوبي برابر ازبكستان در آخرين دور بازيهاي مقدماتي جام جهاني 2018 سهميه دوم گروه را نصيب سوريه ميكند. حتي اگر نتايج كاملا به نفع آنها نباشد، سوريه هنوز اميد كسب رده سوم گروه و راهيابي به مرحله پلي آف را دارد.» رويترز گزارشش را اينگونه و با تزريق اميد به سوريها پايان برده: «فوتبال آسيا با شگفتيسازي تيمهاي كشورهاي جنگ زده بيگانه نيست. عراق هم در سال 2007 در اوج ناآراميهاي پس از تهاجم امريكا به اين كشور، براي نخستينبار فاتح جام ملتهاي آسيا شد.» بيبيسي و روزنامه يواساي تودي امريكا هم در گزارشهايي مشابه به موفقيت تيم جنگزده سوريه اشاره كردهاند.
سوريه حريف تيم كيروش ميشود؟
پاسخ به اين سوال، هم سخت است هم آسان. ايران به تيمهاي بزرگتر از سوريه در ورزشگاه آزادي باج نداده اما سوريه هم تيمي است كه فقط و فقط به بردن و شاد كردن دل مردمش فكر ميكند. خط حمله سوريه وضعيتي نسبتا مشابه با ايران دارد. آنها 7 گل تا بدينجا به ثمر رساندهاند (در مقابل 8 گل ايران) و مهاجمان بسيار تيزچنگي دارند. از جمله السوما و عمر الخربين. السوما را فوتبالدوستان ايراني به خوبي ميشناسند. مهاجم زهرداري كه پارسال در فولاد شهر گل پيروزيبخش الاهلي به ذوبآهن را زد. او در سال 2015 و در بازي مرحله گروهي الاهلي و تراكتورسازي در تبريز زننده هر دو گل تيمش مقابل نماينده كشورمان بود. گل دوم او در دقيقه 90 به ثمر رسيد و باعث شد تراكتورسازان پيروزي را با تساوي 2-2 عوض كنند. السوما در بازي مرحله يكهشتم نهايي هم مقابل نفت دو گل به شاگردان عليرضا منصوريان زد. در چند سال اخير و پس از شدت گرفتن جنگ داخلي در سوريه، السوما ترجيح داده بود براي تيم ملي كشورش به ميدان نرود. به ويژه اينكه مسوولان فدراسيون فوتبال عربستان بدجوري پيگير تغيير تابعيت او بودند اما 4 بازي السوما در سال 2012 براي سوريه همه نقشههاي آنها را نقش بر آب كرد. السوما از بازي قبل به تيم ملي كشورش بازگشت و پس از پيروزي مقابل قطر گفت: «اميدوارم براي مردم كشورم كه شادي نياز دارند، شادي بياورم. در بازي بعدي تمام تلاش خود را ميكنم و اميدوارم به جام جهاني صعود كنيم.» رويترز هم خط حمله سوريه را زهردار ميداند: «عمر السوما در خط حمله در كنار عمر خربين، مهاجم الهلال بازي ميكند. سوريه با همراهي اين دو مقابل قطر دو گل زد و ابزار شكستن دفاع ايران را دارد. آنها در تهران مقابل تيم ملي ايران كه تاكنون گلي در رقابتهاي مقدماتي جام جهاني دريافت نكرده، كار دشواري پيش رو دارند اما با بازگشت السوما قوت قلب يافتهاند. اين بازيكن ميتواند شرايط را به نفع سوريه تغيير دهد.»