• 1404 چهارشنبه 11 تير
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj ایرانول بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 4463 -
  • 1398 يکشنبه 24 شهريور

خبرخوان

سوييفت روسي راه‌اندازي مي‌شود؟

گروه اقتصادي| امريكا با هدف تشديد تحريم‌ها عليه ايران، دسترسي بانك‌هاي ايراني به سيستم پيام‌رسان مالي سوييفت را محدود كرده است، اما ايران در نظر دارد از راه‌هاي جايگزين، تعامل بانك‌هاي ايراني با نظام مالي جهاني را برقرار كند. يكي از راه‌هاي افزايش مراودات بين‌المللي بانك‌هاي ايراني، گسترش همكاري با بانك‌هاي كشورهايي است كه در زمان تحريم‌ها، تعاملات با آنها در حال افزايش بوده است كه روسيه يكي از اين كشورها به شمار مي‌رود.

بر اين اساس قرار است نظام بانكي ايراني به شبكه پيام‌رسان مالي روسيه كه به سوييفت روسي معروف است، متصل شود. به گزارش پژوهشكده پولي و بانكي بانك مركزي، دستيار رييس‌جمهور روسيه از اتصال سامانه سپام (سامانه پيام‌رساني الكترونيكي مالي ايران) به شبكه پيام رسان مالي روسيه براي از بين بردن اثرات تحريم در مبادلات بين دو كشور و همكاري بانكي خبر داده است. اين مساله در حالي رخ داد كه سيستم پيام رسان مالي سوييفت به عنوان يك پيام‌رسان بين بانكي اروپايي نبايد از تحريم‌هاي امريكا تبعيت مي‌كرد اما با توجه به قطع دسترسي و محدوديت بانك‌هاي ايراني، در دولت تصميم گرفته شد تا پيام‌رسان مالي براي مراودات بانكي ايجاد و از آن استفاده شود كه در همين راستا نيز بانك مركزي اقداماتي مهم براي ادامه روابط بانكي خارجي را در دستور كار قرار داد و سامانه‌اي در مدت كوتاهي براي از بين بردن اثر تحريم سوييفت و آمادگي نظام بانكي تهيه و راه‌اندازي شد. روسيه علاوه بر اينكه يكي از شركاي اقتصادي و سياسي مهم ايران به شمار مي‌رود، ارزش قابل توجهي از تجارت خارجي با ايران را به خود اختصاص داده كه بر همين اساس ادامه همكاري و مبادلات اقتصادي براي طرفين از اهميت بالايي برخوردار است. بر همين اساس با توجه به محدوديت‌هاي اعمال شده بر اثر تحريم‌هاي امريكا توافقاتي ميان دو طرف انجام شده تا سيستمي به عنوان جايگزين سوييفت تهيه شود كه در همين خصوص يوري اوشاكوف، دستيار ولاديمير پوتين توضيحاتي جديد ارايه كرده است. يوري اوشاكوف در گفت‌وگو با خبرنگاران با بيان اينكه ايران و روسيه تدابيري را براي گسترش پرداخت‌هاي مالي به صورت مستقيم و استفاده از ارزهاي مالي اتخاذ خواهند كرد، گفت: دو كشور به دنبال همكاري سيستم انتقال پيام‌هاي مالي روسي و سيستم مالي ايراني سپام به عنوان جايگزين سوييفت براي رفع اثرات تحريم هستند. دستيار رييس‌جمهور روسيه تاكيد كرد: در سال ۲۰۱۸ حجم مبادلات بازرگاني دو كشور با دو درصد رشد به ۱.۷ ميليارد دلار رسيد و در ۶ ماه نخست سال جاري با افزايش ۱۷ درصدي به ۱.۱ ميليارد دلار رسيده است.

 

راه‌اندازي سامانه پيام‌رساني الكترونيكي مالي بومي

سپام (SEPAM)، سامانه پيام‌رساني الكترونيكي مالي است كه كاركردي شبيه به سوييفت دارد و به سفارش بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران از سوي شركت خدمات انفورماتيك به منظور استفاده در شرايط تحريم ايران از سوي سوييفت تهيه شده تا جايگزين سوييفت براي ادامه روابط بانكي شود. اين سيستم به عنوان پيام رساني بانكي و يك زيرساخت حياتي، تبادلات ارزي كشور و همين‌طور تبادلات بين بانكي را مديريت مي‌كند و با پروتكل سوييفت تطابق كامل دارد. همچنين با استفاده از سپام نه تنها براي اولين بار، يك زيرساخت پيام‌رساني واحد مالي ملي در كشور براي تمام مراودات مالي عمده بانك‌ها از قبيل اعتبارات اسنادي ارزي و ريالي، ضمانتنامه‌هاي ارزي و ريالي، حوالجات ارزي، مكاتبات، استعلام‌ها و مذاكرات از طريق يك شبكه واحد پيام‌رساني قابل انجام بوده، بلكه امكان اتصال به بانك‌هاي خارجي در خارج از كشور را مي‌توان به گونه‌اي برقرار كرد كه بدون به‌كارگيري امكانات موسسه سوييفت و نگراني‌هاي مربوط به آن، با زباني مشترك و آشنا تعاملات مالي با آخرين فناوري‌هاي موجود صورت گيرد.

 

اتصال سپام به سامانه روسي

جديدترين اطلاعات از سوي مقامات روسي نشان مي‌دهد كه روند اتصال سامانه‌هاي بانكي ايراني به سامانه‌هاي روسي به صورت جدي در حال پيگيري است. مي‌توان در آينده نيز انتظار داشت كه بعد از اتصال سپام به عنوان سامانه پيام رساني الكترونيكي مالي ايران به شبكه پيام رساني بانكي روسيه، پروژه چندين ساله و معطل اتصال شبكه شتاب ايران به شبكه مير روسيه بالاخره به سرانجام برسد.

اختيارات بانك مركزي درخصوص مديريت بازار ارز تمديد شد

اختيارات بانك مركزي در خصوص مديريت بازار ارز در سي‌و‌نهمين جلسه شوراي عالي هماهنگي اقتصادي به رياست رييس‌جمهوري تمديد شد. ۳ دستور اصلي اين جلسه كه روز شنبه و با حضور سران قوا و به رياست حجت‌الاسلام‌والمسلمين حسن روحاني رييس‌جمهوري برگزار شد؛ ادامه روند آرامش در بازار ارز، كالا و خدمات، پيشگيري از رفتارهاي سودجويانه در جهت حمايت از مصرف‌كنندگان و نيز هماهنگي بين 3 قوه در خصوص مديريت مناسب در شرايط تحريم بود. بر اين اساس مقرر شد با توجه به ثبات قابل قبول در بازار ارز و موثر بودن اين روند اختيارات مصوبات گذشته تمديد شود. همچنين در خصوص ستاد تنظيم بازار، گزارشي از روند اجراي مصوبات در بازه يك‌ساله ارايه و مقرر شد، مصوبات قبلي و اختيارات ستاد تنظيم بازار براي ايجاد تمركز بر تصميمات قيمت‌گذاري، كنترل قيمت و جلوگيري از چند قيمتي و الزام برچسب و سياست‌هاي قيمت‌گذاري بازار تمديد شود. در بخش ديگري در اين جلسه موضوع افزايش اختيارات سازمان تعزيرات حكومتي به نحوي كه كنترل و تنظيم بازار مناسب‌تر شده و بهبود يابد مورد بحث قرار گرفت. بر اين اساس مقرر شد، ظرف يك هفته قوه قضاييه با هماهنگي دولت لايحه يك فوريتي در اين زمينه را تنظيم و به مجلس ارايه كند.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون