كمين عربستان، تركيه و قطر براي سرمايهگذاري در سوريه
گروه اقتصادي| نايب رييس انجمن انبوهسازان استان تهران گفت: در تفاهمنامهاي كه براي ساخت 200 هزار مسكن در سوريه امضا كردهايم، خدمات فني و مهندسي به اين كشور صادر ميكنيم اما بايد به كار سرعت ببخشيم، زيرا عربستان، تركيه و قطر براي سرمايهگذاري در سوريه كمين كردهاند.
هشتم بهمن ماه بود كه هياتي 40 نفره از فعالان اقتصادي بخش خصوصي كشور به همراه جهانگيري، معاون اول رييسجمهور به كشور سوريه سفر كردند. يكي از دستاوردهاي اين سفر، انعقاد تفاهمنامهاي بين طرف ايراني و سوري براي ساخت 200 هزار واحد مسكوني در دمشق بود.
علاوه بر مسكن در حوزههايي نظير كشاورزي، راهسازي، راهآهن، ريل، سدسازي و نيروگاه نيز تفاهمهايي صورت گرفت، اما آن طور كه نايب رييس انجمن انبوهسازان استان تهران ميگويد؛ ساخت واحدهاي مسكوني نسبت به ديگر پروژهها قطعيتر است.
ايجاد بانك مشترك ايران و سوريه
ايرج رهبر درباره جزييات اين سفر و تفاهمنامهاي كه در زمينه مسكن به امضا رسيد، ميگويد: پس از عقد تفاهمنامه مقرر شد تا سه ماه ديگر، اين پروژه عملياتي شود. بعد از بازگشت از سوريه در ايران هم با مسوولان وزارت راه و شهرسازي جلسههايي برگزار كرديم و اميدواريم با كمك شركتهايي كه همراه ما در سوريه حضور داشتند، همكاريها شروع شده و مشكلات حل شود.
وي درباره برخي مشكلات براي اجراي اين تفاهمنامه گفت: به دليل تحريمها، در زمينه نقل و انتقال پول به سوريه مشكل داريم. از طرف ديگر در بخش ضمانتنامهها هم با مسائلي روبهرو هستيم و در اين باره رييس كل بانك مركزي هم كه در آن نشست حضور داشت در تلاش بود تا بتوانيم بانكهايي مشترك بين ايران و سوريه راهاندازي كنيم تا مسائل مالي حل شود.
نايب رييس انجمن انبوهسازان استان تهران گفت: سوريهايها براي بازسازي سوريه نظر مثبتي به همكاري و مشاركت با شركتهاي ايراني دارند و خواهان انتقال تكنولوژي صنعتيسازي از سوي ايران هستند به اين صورت كه تكنولوژي نوين خود را به صورت آموزش همچنين در قالب همكاري مشترك در اختيار شركتهاي سوريهاي قرار دهيم.
به گفته ايرج رهبر، در كشور سوريه مصالح ساختماني به ويژه مصالح فولادي وجود ندارد و بايد از كشورهاي ديگر وارد كنند. ما ميتوانيم اين مصالح را به سوريه صادر كنيم. علاوه بر آن در سوريه كاشي، سراميك و شيرآلات توليد نميشود كه در اين بخش هم ميتوانيم با اين كشور همكاري داشته باشيم.
فرصت سرمايهگذاري در سوريه را از دست ندهيم
وي در ادامه با تاكيد بر اينكه براي سرمايهگذاري در سوريه بايد عجله كنيم در غير اين صورت بازار اين كشور را از دست ميدهيم، اظهار كرد: يكي از توافقهاي اين نشست، صدور خدمات فني و مهندسي بود كه در رديف صادرات غيرنفتي قرار ميگيرد. يكي از عمدهترين فعاليتهايي كه ميتوانيم خارج از كشور انجام دهيم، صدور خدمات فني و مهندسي است كه متاسفانه تاكنون در اين زمينه غفلت كرده و بازار را به كشورهايي نظير تركيه سپردهايم. دولت تركيه امكاناتي در اختيار سرمايهگذاران خود قرار ميدهد و از آنها حمايت ميكند كه از جمله ميتوان به تشويقهاي صادراتي و مالياتي اشاره كرد. رهبر با بيان اينكه سوريه اولين پروژه بازسازي براي پيمانكاران ايراني نيست، گفت: پيش از اين ايرانيها وارد بازار بلوك شرق، آسياي ميانه و سليمانيه عراق شده بودهاند، اما پروژههاي موفقي نداشتند و شكست خوردند به همين دليل نياز به پشتوانه دولت داريم تا ضمانت سرمايهگذاري داشته باشيم. وي ادامه داد: به شركتهاي ايراني در سوريه مالكيت داده نميشود و نياز است براي اجراي پروژه شركت ايراني – سوري تاسيس كنيم.
عضو انجمن انبوهسازان استان تهران افزود: اگر شركتهاي ايراني بخواهند در مناقصهاي در كشوري ديگر شركت كنند، ابتدا بايد ضمانتنامه شركت در مناقصه را دريافت كنند و حداكثر فرصتي كه تعيين ميشود، يك هفته است. در اين شرايط امكان ندارد اين ضمانتنامه صادر شود. براي ضمانتهاي بعدي از جمله پيشپرداخت و حسن انجام كار، روش تركيه به اين صورت است كه اگر شركتهاي اين كشور بخواهند در مناقصهاي در خارج از كشور شركت كنند، دولت، پيشپرداختها را به صورت تسهيلات كم بهره پرداخت ميكند و پس از دريافت اولين مبلغ قرارداد، پول را از شركتها پس ميگيرد. به اين ترتيب شركتهاي تركيه عقب نميمانند و سريع پروژهها را به دست گرفته و آغاز ميكنند. دولت ايران نيز تلاش ميكند تا شرايط را براي سرمايهگذاري در خارج از ايران فراهم كند اما تحريمها مانع كار ميشود. وي با تاكيد بر اينكه بايد فعاليتهاي بانكيمان با سوريه روانتر شود، بيان كرد: عربستان و قطر در زمان جنگ، حتي سفارتخانههاي خود در سوريه را تعطيل كردند اما اكنون به سوريه اعتبار داده و براي بازگشت به اين كشور اعلام آمادگي كردهاند. اين سياستگذاريها مهم است و ممكن است عربستان براي آنكه مانع كار ايران شود در سوريه پول خرج كند، بنابراين ما نبايد زمان را از دست بدهيم وبايد پروژهها را سريعتر آغاز و از اين فرصت استفاده كنيم. وي در پايان گفت: در حال حاضر شهرهاي مرزي سوريه امنيت ندارند و در جنگ به سر ميبرند. بازسازي از دمشق شروع شده و اميدواريم با بازگشت آرامش به اين كشور در بازسازي آن با كمك بخش خصوصي پيشقدم باشيم.