معاون محيط زيست طبيعي سازمان محيطزيست در نامهاي به مديران كل حفاظت محيط زيست استانها خواستار هماهنگي، آماده باش مسوولان و عوامل اجرايي و حضور به موقع عوامل و تجهيزات در مناطق حساس شد. در نامه حميد ظهرابي معاون سازمان حفاظت محيط زيست خطاب به مديران كل حفاظت محيط زيست استانها آمده است: با توجه به سفرهاي انبوه و تردد پرحجم همميهنان عزيز در ايام تعطيلات نوروز ۹۸ و به ويژه در روز انس با طبيعت (سيزدهم فروردين) و به منظور اعمال نظارت، كنترل و پايش محدوده مناطق تحت مديريت جهت خدمترساني مناسب، آموزش و اطلاعرساني، افزايش سطح آگاهي مسافران، آمادگي، پيشگيري و مقابله با بروز مخاطرات احتمالي در عرصههاي طبيعي به ويژه بروز حريق و تخريب منابع، ضروري است نسبت به هماهنگي و آمادهباش مسوولان و عوامل اجرايي و حضور به موقع عوامل و تجهيزات در مناطق حساس، اقدام لازم و به موقع متناسب با ويژگيهاي اكولوژيك و حساسيتهاي زيستگاهي صورت پذيرد. مشابه سنوات گذشته در چارچوب ضوابط و مقررات جاري و بر اساس توان، امكانات و ظرفيتهاي موجود نسبت به انجام موارد زير اقدام مقتضي را اعمال كنند:
۱. چادرهايي با نام و نشان محيط زيست در مبادي ورودي شهرها و نقاط گردشگري در استان با همكاري سمنهاي محيط زيستي برپا شود و اقلام فرهنگي- آموزشي، توصيههاي مربوطه، نقشههاي استاني و لوحهاي فشرده زيستمحيطي و گردشگري بين خانوادهها توزيع شود.
۲. هماهنگي با نيروي انتظامي، گمركات و سازمان دامپزشكي به منظور نظارت دقيقتر و پيشگيري از ورود و خروج غيرمجاز گونهها در مبادي ورودي و خروجي استان و جلوگيري از حمل و نقل و جابهجايي غيرقانوني گونهها در جادهها.
۳. از ظرفيت رسانهها براي انعكاس زيباييهاي طبيعت استان و توليد و پخش برنامههاي راديويي و تلويزيوني و آموزش مهارتهاي زندگي با معيارهاي حفظ محيط زيست كمك گرفته شود.
۴. از كيسههاي پارچهاي كه داراي نشان محيط زيستي و شعار مناسب باشند، براي توزيع اقلام فرهنگي- آموزشي استفاده شود.
۵. ماموران اجرايي ادارات كل در اماكن مهم و حساس كه احتمال آتشسوزي و تخريب بيشتر است، حضور فعال يافته و نسبت به آگاهسازي و اطلاعرساني حضوري در خصوص اهميت حفظ زيست بومها اقدام كنند.
همچنين لازم است هماهنگيهاي لازم با سازمان آتشنشاني و سازمان امداد و نجات براي استقرار تجهيزات و ادوات مورد نياز در نقاط حادثهخيز و مستعد آتشسوزي به منظور پيشگيري و مقابله با بروز مخاطرات احتمالي در عرصههاي طبيعي انجام شود.
۶. با تخصيص شمارههايي از گردشگران و مسافران درخواست كنند هرگونه آلودگي و تخريب محيط زيست و آتشسوزي را از طريق شماره مزبور به آن اداره كل اطلاع دهند.
۷. در اين خصوص ضروري است شمارههاي تخصيص داده شده در ورودي شهرها و در نقاط تجمع گردشگران و همچنين نقاط حادثهخيز به طرق مختلف در معرض ديد گردشگران قرار گيرد.
۸. توزيع كيسههاي زباله رايگان بين گردشگران و مسافران با همكاري سمنهاي محيط زيستي و ساير دستگاههاي ذيربط و آموزش به مردم به منظور جمعآوري و تفكيك پسماندها به محلهاي جمعآوري زباله به ويژه در روز انس با طبيعت صورت گيرد.
۹. انجام اقدامات پيشگيرانه به منظور جلوگيري از فروش جانوران وحشي مانند انواع سمندرها، قورباغهها، لاكپشتها و و مارهاي كوچك، ساير خزندگان و همچنين برخي گياهان غير بومي و مهاجم مانند سنبل آبي در ايام منتهي به نوروز و بعد از آن.
۱۰. تعبيه مكانهايي در پاركهاي شهري با هماهنگي شهرداريها براي جمعآوري ماهيهاي قرمز و اطلاعرساني به شهروندان جهت پيشگيري از رهاسازي آنها در رودخانهها و انهار و ساير منابع آبي.
۱۱. فراهم كردن امكان بازديد رايگان از موزههاي تاريخ طبيعي همراه با ارايه اطلاعات آموزشي به بازديدكنندگان مد نظر قرار گيرد.
۱۲. در خصوص پاكسازي كوهستان، سواحل، زيستگاهها، كنار جادهها، ورودي و خروجي شهرها و … با همكاري ساير دستگاهها و اعضاي سمنهاي محيط زيستي و سرمايههاي اجتماعي حاضر در طبيعت برنامهريزي شود.
۱۳. نسبت به برگزاري مسابقات علمي، محيط زيستي، ورزشي و فرهنگي در پاركها و فضاهاي تفريحي شهر مساعدت شود.
۱۴. در صورت توقيف جانوران وحشي از متخلفان قبل از تعيين بومي يا غير بومي بودن از رها سازي آنها جدا خودداري شود و در صورت بومي بودن قبل از مشخص شدن زيستگاه و پراكنش آن در كشور رها سازي نشوند.
۱۵. با چاپ بروشور و توزيع آن بين گردشگران و مسافران نوروزي و نصب بنر در مبادي ورودي شهرها، موارد ذيل متذكر شود:
- با توجه به فصل گل دهي گياهان، مسافران محل اسكان خود را در اماكني انتخاب كنند كه از پوشش گياهي و جنگلي كمتري برخوردار باشد و از آسيب رساندن گياهان و شكستن سرشاخههاي درختان خودداري نمايند.
- در روز طبيعت، هموطنان تا حد امكان غذاهاي آماده كه نيازمند پخت مجدد نيست بههمراه داشته باشند و در صورت نياز به آتش، حتيالامكان به جاي چوب و هيزم از زغال آماده استفاده كنند و از شكستن هرگونه سرشاخه درختان خودداري نمايند و حتما خاكستر آتش را نيز با آب و يا خاك خاموش كنند، همچنين از روشن كردن آتش كنار درختان خودداري كنند. بهترين كار هم همراه داشتن گاز پيكنيكي است.
- مسافران كيسه مخصوص جمعآوري زباله به همراه داشته و در پايان روز زبالههاي توليدي را به ايستگاههاي مستقر تحويل دهند و زبالههاي خود را در جنگل، ساحل دريا، كنار چشمههاي آب، مناطق كوهستاني و درهها رها نكنند.
- گردشگران از شكار و صيد گونههاي جانوري و حمل هرگونه سلاح، تبر، اره و تور صيادي خودداري كنند. مهر