دونالد ترامپ امروز به بريتانيا سفر ميكند
به دنبال سوءاستفاده از برگزيت
ميثم سليماني
دونالد ترامپ، رييسجمهور ايالات متحده امروز براي انجام اولين سفر رسمي خود به بريتانيا راهي لندن ميشود. هر چند كه او يك بار در سال گذشته به اين كشور سفر كرد اما گفته ميشود كه آن سفر به عنوان يكي از سفرهاي رسمي به ثبت نرسيده زيرا از او به جاي ساختمان شماره 10 خيابان داونينگ در كاخ چكرز ميزباني شد تا وارد شهر لندن نشود. اين سفر كه بناست 3 روز به طول انجامد، ميتواند تبديل به جشني براي نشان دادن اتحاد ميان هر دو كشور باشد. اما جولين برگر، خبرنگار گاردين در واشنگتن مينويسد اين ديدار را ميتوان يك پيروزي شخصي براي رييسجمهور امريكا توصيف كرد كه هزينه اصلي آن بر عهده ميزبان است. او عملا قصد دارد با اين سفر تمام اتفاقات مربوط به اظهارات اخير رابرت مولر، بازپرس پرونده دخالت روسيه در انتخابات امريكا را ناديده بگيرد و كل اين پرونده را بسته شده تلقي كند چراكه ميداند مسير محكوم كردن او در اين پرونده سختتر از هر زمان ديگري است.
دونالد ترامپ به عنوان رييسجمهور ايالات متحده با سفر خانوادگي 3 روزه قصد دارد يك مانور قدرت به خصوص براي مخالفان داخلي خود داشته باشد.
توماس رايت، مدير مركز روابط ايالات متحده و اروپا در موسسه بروكينز به گاردين ميگويد: آنچه ترامپ ميخواهد تحسين است. او ميخواهد تمام پروتكلهاي تشريفاتي براي او رعايت شود تا قدرت و عظمت خود را در يك مراسم به رخ بكشد. او دوست دارد در مركز ديپلماسي جهاني قرار بگيرد. در قصر از او پذيرايي و استقبال شود و ديدار با رهبران ساير كشورها را بخشي از قدرت خود ميداند.البته هنوز پيشبيني نتيجه اين سفر زود است اما نميتوان گفت كه اين سفر براي ترامپ نتيجه فوقالعادهاي خواهد داشت. طبق برنامه بناست ملكه بريتانيا از دونالد ترامپ به طور رسمي در كاخ باكينگهام استقبال كند. همچنين او در برابر گارد ويژه تشريفات ملكه سان خواهد ديد و به افتخار حضور او توپ شليك خواهد شد. خانواده ترامپ يعني فرزندان او همگي رييسجمهور را در اين سفر همراهي خواهند كرد. دونالد جونيور، اريك و ايوانكا فرزندان ارشد ترامپ در اين سفر حضور دارند. همچنين ايوانكا همسر ترامپ به همراه رييسجمهور به صرف صبحانه با رهبران قدرتمند كسب وكار بريتانيا خواهد رفت و پس از آن در يك مهماني به همراه ترزا مي و همسر او شركت ميكند. بسياري معتقدند كه حضور پرزرق و برق ترامپ در بريتانيا و شركت كردن در مراسمهاي متعدد ميتواند يك تصوير خوب از او براي انتخاب مجدد به نمايش بگذارد. او همچنين به نظر ميرسد به دنبال كمپانيها و برندهايي است كه از او در انتخابات آينده نيز حمايت كنند.
اما نكته حاشيهسازي كه پيش از سفر ترامپ به بريتانيا به وجود آمد و ميتواند همه اين اتفاقات را تا حد زيادي تحت تاثير قرار دهد، مصاحبه ترامپ با نشريه سان بود. او در جملهاي عروس ملكه، مگان مركل را حال به هم زن خطاب كرده بود. سخني كه روز گذشته آن را تكذيب و گفت كه چنين حرفي نزده است. اما به نظر ميرسد كه دونالد ترامپ علاقهمند است بيش از يك رييسجمهور قدرتمند در بريتانيا حضور داشته باشد. دونالد ترامپ از ابتدا طرفدار خروج بريتانيا از اتحاديه اروپا بوده و بارها روي اين موضوع نيز تاكيد كرده است. او حتي يك بار اعلام كرد كه من به ترزا مي، نخستوزير بريتانيا گفتهام كه چگونه اين كار را انجام دهد اما نميدانم چرا او تا اين حد تعلل به خرج ميدهد. با اين حال هنوز بريتانيا از اتحاديه اروپا خارج نشده و اين با وجود سياستي است كه دولت ترامپ آن را دنبال ميكند. از طرفي ديگر ترامپ در شرايطي وارد بريتانيا شده است كه ترزا مي بنا دارد به طور رسمي از سمت نخستوزيري كنارهگيري كند. ترامپ در مصاحبه اخير خود رسما از بوريس جانسون، وزيرامورخارجه سابق براي تصدي اين پست حمايت كرده بود. همچنين به تازگي نايجل فاراژ كه حزب او در انتخابات پارلمان اروپا پيروز شده نيز از جمله افراد مورد علاقه ترامپ است كه احتمال دارد در اين سفر با هم ديدار كنند.
طبق برنامهريزيها بناست جانسون و فاراژ در يك مهماني كه در محل اقامت سفير ايالات متحده در لندن برنامهريزي شده، حضور پيدا كنند. اما آنگونه كه فاراژ مدعي است، دولت ترزا مي ديدار او با ترامپ را ممنوع كرده است اما به نظر ميرسد كه به احتمال زياد در اين ديدار مهماني همزمان با ترامپ حضور خواهند داشت.
ترامپ در مصاحبه خود با نشريه سان از بريتانيا خواست تا اتحاديه اروپا را بدون هر گونه توافق ترك كنند. از همين رو بوريس جانسون و نايجل فاراژ ميتوانند اهرمهاي اصلي تحقق اين موضوع براي امريكا باشند.
بريتانيا به شدت دنبال امضاي موافقتنامه تجاري با ايالات متحده است اما عملا ترامپ اجرايي شدن برگزيت را پيش شرط اين توافق دوجانبه اعلام كرده و بحث برگزيت احتمال اجراييسازي آن را به شدت ضعيف كرده است.
هدر كنلي، مدير برنامه اروپا در مركز مطالعات استراتژيك ميگويد: اين اصرار ترامپ به اين دليل نيست كه اگر انگلستان به يك توافق با اتحاديه اروپا نرسد، پشت او خالي ميشود بلكه من فكر ميكنم ايالات متحده از اين اهرم قصد دارد براي به دست آوردن بيشترين سود ممكن استفاده كند. امريكا به دنبال آن است كه با بريتانيايي طرف باشد كه نخواهد استانداردهاي سختگيرانه اتحاديه اروپا در بحث مواد غذايي، بهداشت و درمان و بانكداري را رعايت كند. رييسجمهور امريكا با چنين اقدامي به نفع خود براي خروج بدون توافق فشار وارد ميكند. بسياري از كارشناسان بر اين باورند كه دونالد ترامپ بيشتر غارتگرانه به بحث برگزيت نگاه ميكند و قصد دارد از آسيبپذيري برگزيت بهرهبرداري كامل را ببرد. اكنون بريتانيا با توجه به وضعيت بلاتكليفي كه دارد، دونالد ترامپ قصد دارد از آن بهرهبرداري كامل را ببرد اما بعيد به نظر ميرسد فضا به سمتي سوق پيدا كند كه او بتواند بهرهبرداري كامل را از اين فضا ببرد. از طرفي احتمالا اعتراضات در سطح لندن همچنين بالا بردن احتمالي بالن ترامپ نوزاد ميتواند حواشي قابل توجهي را براي اين سفر به همراه داشته باشد كه ساير ابعاد سياسي آن را نيز تحت تاثير قرار خواهد داد.