در هفته جاري بازار سرمايه با نوسانات شديدي همراه بود؛ نوساناتي كه تحليلگران آن را بيش از هر چيز ناشي از تحولات سياسي، بهويژه اخبار مربوط به مذاكرات ايران و امريكا ميدانند. به گفته فعالان بازار، انتشار هر گونه خبر يا شايعه درباره اين مذاكرات، به سرعت شاخصها را تحت تاثير قرار ميدهد و منجر به افزايش يا كاهش چشمگير حجم و ارزش معاملات ميشود. در كنار مسائل سیاسی، نمادهایی مانند سایپا با بازگشایی پرحجم توجه تحلیلگران را به خود جلب کرده؛ در کنار این رویدادها تغييرات اخير صندوقهاي اهرمي نيز به يكي از موضوعات مورد توجه اين هفته بدل شده است. كاهش ضريب اعتباري اين صندوقها، به گفته تحليلگران، جذابيت آنها را براي سرمايهگذاران كاهش داده و منجر به خروج بخشي از سرمايه از اين بازارها شده است. اين وضعيت سردرگمي بيشتري در بازار ايجاد كرده است.
رشد قيمت صندوقهاي طلا پس از فشار عرضه
بازار سرمايه در هفته جاري تحت تاثير ريسكهاي سيستماتيك و تنشهاي سياسي قرار گرفت و شاهد افت ۰.۲۸ درصد شاخص كل بورس بود. در اين ميان، تغييرات در ضريب اعتباري صندوقهاي اهرمي و بازگشايي نماد سايپا نيز تحولات مهمي در بازار رقم زد.
حسن حسيننيا، كارشناس بازار سرمايه در گفتوگو با «اعتماد» با اشاره به اينكه هفته جاري بازار سرمايه شامل دو نيمه متفاوت و روزهاي پر افت و خيز بود، ميگويد: در هفته اخير مجددا سايه ريسكهاي سيستماتيك بر فضاي معاملات بورسي بلندتر ديده شد.
او به مرور آنچه در هفته گذشته اتفاق افتاده بود، ميپردازد و ميافزايد: در روز انتهايي هفته كاري گذشته، بازار سهام تحت تاثير مذاكراتي بود كه گفته ميشد در تاريخهاي ۱۲ و ۱۳ ارديبهشت برگزار خواهد شد. نگاه مثبت به مذاكرات باعث شده بود تا شاهد رشد تقاضا و شاخص كل باشيم؛ اما با به تعويق افتادن مذاكرات و اظهارات متناقض همراه با تهديد مسوولان امريكايي، شروع هفته جاري با رشد قيمت دلار در بازار غير رسمي داخل كشور همراه بود و از سوي ديگر بازار سهام نيز به اين مساله واكنش تند و منفي نشان داد و خروج نقدينگي سنگين اشخاص حقيقي از سهام و صندوقهاي سهامي را رقم زد. بهطوري كه ارزش معاملات روزانه خرد سهام و صندوقهاي سهامي نيز كه در روزهاي پيشتر به بالاي ۲۰ همت رسيده بود، افت كرده است.
از نگاه حسن حسيننيا، فارغ از اتفاقات سياسي موثر بر فضاي بازار سهام، تغييرات در ضريب اعتبار صندوقهاي اهرمي نيز مهم بوده است. او ميگويد: انتهاي هفته گذشته با دستورالعمل جديد و تغيير در ضريب اعتباري صندوقهاي اهرمي همراه بود كه تا حدودي جذابيت اين نوع صندوقهاي سرمايهگذاري را كاهش ميدهد. اين كارشناس بازار سرمايه ميافزايد: نكته عجيب اين مساله اعمال ضرايب جديد از روز شنبه هفته جاري بود كه به نوعي براي فعالان بازار سهام غافلگيركننده بود و در عمل فرصتي براي بررسي و اعمال تغيير در پرتفوي سرمايهگذاران به ويژه دارندگان يونيتهاي صندوقهاي اهرمي داده نشده بود.
براساس تحليل حسن حسيننيا در گوشهاي ديگر از بازار سرمايه، صندوقهاي سرمايهگذاري در طلا شرايط متفاوتي را تجربه كردند. او ميگويد: برخلاف هفتههاي گذشته كه با فشار عرضههاي بالايي همراه بودند، مجددا مورد توجه قرار گرفتند و رشد قيمتي را ثبت كردند.
اين كارشناس بازار سرمايه معتقد است كه پس از تعويق مذاكرات غيرمستقيم بين كشورمان و امريكا، گمانهزنيها پيرامون تاريخ دور جديد مذاكرات باعث شد تا فضاي خوشبيني نسبي مجددا در بورس شكل بگيرد. او ميگويد: برآيند اين اخبار و شايعات منجر به افت ارزش دلار به كانال ۸۱۰۰۰ تومان بود كه همزمان در بازار سهام نيز تقويت تقاضا و ثبت رشد شاخصهاي قيمتي را باعث شد.
او همچنين اشاره ميكند كه روز انتهايي هفته با بازگشايي نماد سايپا همراه بود كه با ثبت رشد قيمتي ۶۱.۵ درصدي، حجم معاملات بيش از ۴۵ ميليارد سهمي را رقم زد. حسن حسيننيا ميافزايد: گروه خودرويي در اين روز شاهد ورود سنگين تقريبا ۱۰۰۰ ميليارد توماني خالص نقدينگي اشخاص حقيقي بود. او در ادامه ميگويد كه اخبار گروه خودرويي همچنان مورد توجه فعالان سهام است. او ميگويد: پس از آنكه در ايرانخودرو بخش خصوصي مديريت شركت را در دست گرفت و عملا شاهد خروج دولت از مديريت يكي از بزرگترين بنگاههاي صنعتي كشور بوديم، اكنون اقدامات مقدماتي در راستاي عرضه بلوك ۴۲ درصدي سايپا توسط دولت در حال عملياتي شدن است.
حسن حسيننيا بر اين باور است كه اكوسيستم بازارها در مقطع فعلي بيش از هر زمان ديگري تحت تاثير ريسكهاي سيستماتيك و اتفاقات سياسي و فاكتور تحليل بنيادي كمتر مورد توجه قرار گرفته است. او ميگويد: نحوه معاملات و چينش سفارشهاي خريد و فروش در كنار حال و هواي فعالان بازارها نشاندهنده نااطميناني بالا و سردرگمي در شرايط فعلي است، آنچنانكه همه منتظر شفاف شدن وضعيت فعلي هستند براي تصميمگيري كمريسكتر اخبار را پيگيري ميكنند.
بورس تهران در انتظار تحولات سياسي
در حالي كه شاخص كل بورس در ابتداي هفته با افت شديد روبهرو شد، در ميانه هفته رشد قابل توجهي را تجربه كرد كه بازگشت اعتماد نسبي سرمايهگذاران را نشان ميدهد. اما هرگونه اخبار منفي يا تاخير در مذاكرات ممكن است باعث افت مجدد شاخصها و تشديد نوسانات شود.
سهيلا نقيپور، مدير معاملات بر خط كارگزاري بانك صادرات در گفتوگو با «اعتماد» با اشاره به اينكه بازار بورس تهران در هفته منتهي به ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۴ با نوسانات قابل توجهي همراه بود، ميگويد: شاخص كل بورس در روز يكشنبه با افت ۲۷ هزار واحدي مواجه شد، اما در روز سهشنبه با رشد ۱۳ هزار واحدي، نشانههايي از بازگشت اعتماد سرمايهگذاران را به نمايش گذاشت. اكنون با احتمال آغاز دور چهارم مذاكرات غيرمستقيم ايران و امريكا در روزهاي ۲۰ و ۲۱ ارديبهشت، بازار در انتظار تحولات سياسي است كه ميتواند مسير معاملات را بهطور اساسي تغيير دهد. او ميگويد كه شاخص كل كه در روزچهارشنبه در محدوده ۳ ميليون تا ۳ ميليون و ۱۸۰ هزار واحدي نوسان ميكند، از حمايت تكنيكال مهمي برخوردار است. ارزش معاملات خرد در هفته جاري به ۱۵۵ هزار ميليارد تومان رسيد و حجم معاملات در روزهاي پرتقاضا از ۵۱ ميليارد سهم فراتر رفت. در صورت انتشار اخبار مثبت از مذاكرات، انتظار ميرود تقاضا در بازار افزايش يابد و شاخص كل تا محدوده ۳.۲ ميليون واحدي صعود كند. او بر اين باور است كه ارزش معاملات نيز ميتواند افزايش يابد، بهويژه اگر نقدينگي جديد وارد بازار شود.
او معتقد است كه رشد شاخص هموزن در هفته جاري نشاندهنده تحركات مثبت در سهام كوچكتر بود كه اين روند ممكن است ادامه بيابد. با اين حال، او اشاره ميكند كه ريسكهاي سياسي همچنان بازار را تهديد ميكند. تاخير در مذاكرات يا انتشار اخبار منفي ميتواند فشار فروش را افزايش داده و شاخص كل را به زير ۳ ميليون واحد بازگرداند. در چنين شرايطي، ارزش معاملات خرد نيز كاهش مييابد و حجم معاملات افت ميكند.
نگاه به آينده بازار از ديد سهيلا نقيپور مشابه ساير تحليلگران بازار است؛ او ميگويد كه سرمايهگذاران در هفته جاري شاهد جابهجايي نقدينگي به سمت سهام با ريسك كمتر بودند و اين استراتژي محتاطانه احتمالا در هفته آينده نيز ادامه خواهد يافت. چيزي كه به نظر ميرسد، اين است كه بازار در هفته آينده به شدت تحت تاثير اخبار مذاكرات خواهد بود. در صورت دريافت سيگنالهاي مثبت، تقاضا تقويت شده و بازار ميتواند روند صعودي پايداري را تجربه كند. اما اگر ابهامات سياسي ادامه يابد، نوسانات كوتاهمدت و افت شاخص محتمل است. او معتقد است كه سرمايهگذاران بايد اخبار سياسي را به دقت رصد كنند و از تصميمگيريهاي شتابزده اجتناب ورزند. تحليل تكنيكال، بهويژه بررسي سطوح حمايت و مقاومت شاخص كل ميتواند به تصميمگيري بهتر كمك كند. او ميافزايد كه بازار بورس تهران در هفته پيش رو در انتظار نشانههاي روشن از مذاكرات است. سرمايهگذاران، با توجه به نوسانات اخير و حجم معاملات بايد با احتياط عمل كنند. تمركز بر تحليلهاي بنيادي بازار و دانستن ارزش سهام، كليد موفقيت در اين شرايط پرابهام خواهد بود.
بازار سرمايه در هفته پرهيجان رشد كرد
بازار سرمايه كشور در هفته جاري روندي پرهيجان را پشت سر گذاشت و با رشد ۱.۷ درصدي شاخص كل و ۳.۴ درصدي شاخص هموزن مواجه شد. پس از خروج نقدينگي در ابتداي هفته به دليل اخبار منفي از مذاكرات ايران و امريكا، روند بازار از دوشنبه تغيير كرد و ورود نقدينگي به سهمهاي بزرگ و شاخصساز افزايش يافت. بهناز اكبرپور، تحليلگر بازار سرمايه در گفتوگو با «اعتماد» وضعيت بازار سرمايه را مرور ميكند و ميگويد: بازار سرمايه كشور در هفته جاري روند معاملاتي بسيار پرهيجاني را پشت سر گذاشت. به گفته او، در نهايت شاخص كل در روز ۱۷ ارديبهشتماه در محدوده سه ميليون و ۱۶۹ هزار و ۵۰۴ واحد و شاخص هموزن نيز در محدوده ۹۶۵ هزار و ۸۰۸ واحد قرار گرفت كه نسبت به روز ابتدايي هفته به ترتيب رشد ۱.۷ و ۳.۴ درصدي را ثبت كردند. او ميافزايد: معاملات بازار در روز شنبه با شوك ناشي از خبر تعويق مذاكرات ايران و امريكا آغاز شد و در اين روز شاهد خروج حدود چهار همت نقدينگي از بازار بوديم كه از ارديبهشت ۱۴۰۲ به اين سو، يك ركورد محسوب ميشود. به نوعي ميتوان گفت بازار نسبت به اخبار منتشر شده واكنشي بيش از حد نشان داد. او ادامه ميدهد: در روز يكشنبه نيز مبلغ ۸۷۷ ميليارد تومان نقدينگي از بازار خارج شد. اكبرپور ميگويد: از روز دوشنبه با كاهش جو منفي و انتشار اخبار مثبت درباره مذاكرات، روند خروج نقدينگي متوقف و به ورود نقدينگي تبديل شد. به گفته او، در سه روز دوشنبه، سهشنبه و چهارشنبه به ترتيب ۱۲۰، ۸۸۷ هزار و ۸۹۵ ميليارد تومان نقدينگي وارد بازار شد. او ميافزايد: در مجموع طي اين هفته حدود دو همت نقدينگي از بازار خارج شد. ميانگين ارزش معاملات روزانه نيز ۱۵.۳ همت بود. اكبرپور توضيح ميدهد: در اين هفته بهطور ميانگين روزانه ۱۹۲ هزار كد حقيقي خريدار فعال بودند و سرانه خريد حقيقي نيز ۵۶.۴ ميليون تومان ثبت شد. او با اشاره به معاملات چهارشنبه ميگويد: در اين روز شاهد بهترين عملكرد معاملاتي هفته بوديم؛ بهطوري كه ارزش معاملات، تعداد كدهاي خريدار و سرانه خريد نسبت به شنبه به ترتيب رشد ۳۹، ۲۸ و ۷۵ درصدي را تجربه كردند. اكبرپور ميافزايد: از نظر بازدهي هفتگي، سه صنعت خودرو، منسوجات و محصولات چرمي به ترتيب با بازدهي ۱۲.۵، ۱۰.۷ و ۷.۱ درصد، بهترين عملكرد را داشتند. همچنين نمادهاي خساپا، خيمن و سصفها نيز به ترتيب با ۶۲.۱، ۱۵.۸ و ۱۵.۷ درصد رشد، در ميان نمادهاي بازار پيشتاز بودند. او ميگويد: تا روز سهشنبه، نمادهاي متوسط و كوچك عملكرد بهتري نسبت به نمادهاي شاخصساز داشتند و سهام صنايع دارويي، غذايي، زراعتي و سيماني با تقاضا و صف خريد مناسبي مواجه شدند، در حالي كه برخي نمادهاي بزرگ در حال اصلاح و استراحت قيمتي بودند. به گفته او، در روز چهارشنبه مجددا تقاضا براي نمادهاي بزرگ و شاخصساز افزايش يافت، بهگونهاي كه شاخصكل رشد بيشتري نسبت به شاخص هموزن ثبت كرد و ۵۰ شركت بزرگ بازار نيز ورود ۱.۶ همت نقدينگي حقيقي را تجربه كردند. از نگاه او همچون حسن حسيننيا وضعيت صندوقهاي اهرمي قابل توجه است. او ميگويد: يكي از رويدادهاي تاثيرگذار اخير، تغيير شبانه ضرايب اعتباري كارگزاريها بود كه اثر منفي بر عملكرد صندوقهاي اهرمي گذاشت. او ميگويد: اين اثر منفي تا پايان روز سهشنبه ادامه داشت و حتي بهطور مقطعي ميانگين حباب منفي اين صندوقها به منفي ۵.۵ درصد رسيد. با اين حال، در روز چهارشنبه صندوقهاي مذكور معاملات بهتري را تجربه كردند.
در مورد وضعيت شاخصها در هفته آينده اكبرپور همچون ساير تحليلگران اميدوار است و ميگويد: براي هفته آينده، با توجه به اخبار مثبتي كه طي دو روز اخير درباره مذاكرات منتشر شده و روند ورود نقدينگي به سهمهاي بزرگ در روز چهارشنبه، ميتوان انتظار داشت بازار روند مثبتي داشته باشد. او ميافزايد: در صورتي كه تاريخ قطعي مذاكرات مشخص شود يا شايعات مربوط به ديدار آقاي پزشكيان و ترامپ در قطر تحقق يابد، رشد بازار سرمايه و ورود نقدينگي ميتواند شدت بيشتري بگيرد.