سيد محمد خاتمي:
گفتوگويي كه در زمينه روابط خارجي در جريان است درخور تقدير و حمايت است
رسانه رسمي رييسجمهور پيشين كشورمان خبر داد كه سيد محمد خاتمي به مناسبت هفته بزرگداشت مقام معلم، با هيات رييسه انجمن اسلامي معلمان ديدار و گفتوگو كرد. رييسجمهوري اسبق ايران ضمن گراميداشت هفته معلم و هفته آموزش و پرورش در خصوص ديدگاه رييسجمهوري درمورد آموزش و پرورش و پژوهش افزود: جناب آقاي دكتر پزشكيان انصافا نسبت به آموزش و پرورش، نسبت به انسان و ايران دغدغهمند هستند و ساعتهاي متمادي وقت براي آموزش و پرورش گذاشته و ميگذارند و از اين بابت سپاسگزار ايشان هستيم، منتهي رسيدن به راهحلهاي بنيادين كار سختي است و بر اين باورم كار كارشناسي كه انجام شده است ميتواند مبنا قرار گيرد و براساس آن رويكرد عدالتمحور و انسانمحور اتخاذ شود و طبعا راهكارهاي مناسب نيز يافته و اجرا شود.
رييس دولت اصلاحات تصريح كرد: دردها و مشكلات آموزش و پرورش فراوان است. يكي از مهمترين مسائل اينكه مشكلات مادي و عيني فرصت را از مسوولان آموزش و پرورش و معلمان و مربيان ميگيرد و نميتوانند آنگونه كه لازم است هم مسووليت خود را بشناسند و هم به آن عمل كنند و به مسائل اساسي بپردازند. و ميبينيم كه در اين سالها بيشترين بحث در مورد مشكلات بحق معلمان، حقوق مادي و استخدامي آنان، ناامن بودن بسياري از مراكز آموزشي و محروميت عده زيادي از فرزندانمان از تحصيل يا ادامه تحصيل بوده است و واقعا اين مسائل وجود داشته است و دارد ولي بايد مشكلات به صورت بنيادي حل شود.
رييس دولت اصلاحات تأكيد كرد: اين مساله اختصاص به آموزش و پرورش ندارد گرچه در آنجا حادتر است. كل كشور و مديريت كشور نيازمند ديدگاه و تلاش براي دستيابي به راهكارهاي علمي و مناسب است. خوب است در اينجا به موضوعي بسيار مهم اشاره كنم. چنان كه ميدانيد سند چشمانداز در دولت من تنظيم و تصويب شد و آغاز عملياتي شدن آن سال ۱۳۸۴ بود و امسال سال پايان آن است. يعني ميبايست در ۱۴۰۴ ايران به لحاظ علمي، اقتصادي، سياسي- امنيتي و ... قدرت اول و برتر منطقه باشد و باعث تأسف است در همه موارد (فكر ميكنم جز در يكي دو مورد كه آنهم در رتبه سوم، چهارم هستيم) نه تنها به اهداف سند نرسيدهايم بلكه بسياري از رقيبان ما به مراتب از ما جلو افتادهاند.
سيدمحمد خاتمي در ادامه افزود: اميدوارم در آينده نزديك بتوانيم از سير تدوين چشمانداز و تصويب آنكه مورد حمايت جدي رهبري بود و نيز برنامه سوم كه تقريبا به همه اهداف خود رسيد و برنامه چهارم كه نه تنها متأسفانه متوقف ماند، بلكه خلاف آن عمل شد و نيز محتواي سند چشمانداز و اهداف آنكه به آن نرسيديم گزارشي تهيه كنيم و ارايه بدهيم. هدف از اين گزارش پيدا كردن مقصر نيست، اما اين سير بايد آسيبشناسي شود كه چرا نتوانستيم آن راه روشن را طي كنيم و از اين به بعد براي حل مشكلات و تأمين نيازهاي ملت و اعتبار و سربلندي كشور چه ميشود و چه بايد كرد. من معتقدم اگر عالمانه و واقع بينانه و خيرخواهانه جلو برويم بسياري از مشكلات چه در عرصه آموزش و پرورش و پژوهش چه در زمينه توليد، درآمد سرانه، صنايع و ... بهطور كلي جلب رضايت مردم و تأمين حقوق اساسي آنان قابل حل است. رييس بنياد گفتوگوي تمدنها اضافه كرد: همين جا بگويم آنچه اين روزها در زمينه روابط خارجي به خصوص امر گفتوگو براي حل بعضي از مشكلات اساسي در جريان است واقعا درخور تقدير و حمايت است و اميدوارم كه در ديگر عرصهها هم شاهد همين رويكرد مدبرانه و گرهگشا باشيم. اميدوارم امر مهم گفتوگو با دنيا و نيز با مردم خودمان به عنوان يك راهبرد و رويكرد مهم دنبال شود و نتايج مطلوب به بار آورد. ايران كشوري بسيار بزرگ و ملت ايران ملتي شايسته است و يكي از چند ملت و كشور معدودي است كه صاحب فرهنگ و تمدن (به يك معني جهاني) بوده است، چه قبل از اسلام و چه بعد از اسلام با نقش ممتازي كه در تأسيس و بسط تمدن اسلامي داشته است. اين ملت عليرغم اينكه همواره مورد تهاجم بيگانگان بوده است و به واسطه آن آسيبهاي فراوان ديده است، اما در نهايت آنچه مانده اين ملت است كه حتي مهاجمان را نيز در درون فرهنگ و تمدن خود جذب و هضم كرده است.
خاتمي همچنين گفت: انقلاب اسلامي نيز در ايران عزيز رخ داده است و اينك بر ما است كه كاري نكنيم كه اسلام و ايران زيان ببينند. ايران بايد به تناسب ظرفيتهاي والاي تاريخي، تمدني، اقتصادي و سوقالجيشي و جغرافيايي و راهبردي و سياسي خود رشد كند و ايراني از هر كيش و آيين و سليقه به عنوان شهروند صاحب حق و حرمت در اين كشور احساس عزّت، آزادي و برخورداري داشته باشد. آموزش و پرورش در اين زمينه (و همه زمينهها) نقش مهمي دارد و بايد داشته باشد. دست به دست هم بدهيم و به نفع دين و دنياي مردم راهي را بياييم و برويم كه رضايت مردم و خشنودي خدا را در پي خواهد داشت.